Izdvojeno iz Gusto br. 85, oktobar 2015

kesten-u-jesen

Kad zamiriše pečen kesten, znamo da je jesen…

U kulinarstvu se od kestena pripremaju supe, pirei, različiti slatkiši i dodaci jelima.

Sirovi kesten nije jestiv, već mora da se skuha ili ispeče. Prije termičke obrade neophodno je nožem zasjeći vrh opne. Tada se može kuhati 20 minuta u vodi, sve dok se opna ne odvoji. Kestenje se peče u poklopljenoj tavi desetak minuta ili na plehu u rerni na 200°C dok se kora na odvoji. Kestenje se može samljeti i tada se koristi za pravljenje kolača, hljeba, palačinki i keksa. Kuhano kestenje je odlično za punjenje pileta, guske ili kao prilog uz crveni kupus. Pire od kestena može se dodati u juhu ili u umake koji se poslužuju uz divljač, razne deserte, kreme i kolače. Ujedno, kesten pire s dodatkom šećera i šlaga pretvara se u omiljenu zimsku slasticu.

Kao hrana, kesten ima visoku energetsku vrijednost. Glavni sastavni dio kestena je škrob kojeg u sirovoj sjemenci ima oko 44 posto. Upravo zbog visokog udjela škroba od kestena se može dobiti brašno koje je lako probavljivo i koristi se za izradu peciva. Kesten, zanimljivo, sadrži i vitamin C, zatim vitamine B grupe, te minerale. Bogat je kalijem i fosforom, a siromašan mastima za razliku od ostalih orašastih plodova. Ako ste na dijeti, nisu preporučljive poslastice i jela s kestenom, jer obiliju kalorijama. Posebno je kaloričan pečeni kesten, koji ima veću energetsku vrijednost i veću količinu ugljikohidrata nego kuhani. Osim toga, u kestenu ima blizu četiri posto šećera i bjelančevina.

Gusto zanimljivost: Jedna od najstarijih upotreba kestena bila je sušenje i mljevenje u brašno. Bilo je to brašno za hljeb svuda gdje je kesten uspijevao. Kada su sredinom prošlog vijeka rađena etnografska istraživanja na Korzici, još je bilo starih ljudi koji nikada nisu jeli pšenični ili hljeb od neke druge žitarice. Na Korzici je kesten bio toliko važan u ishrani stanovništva da se taj „drveni hljeb” jeo čak i u dvadesetom vijeku.

Preporučujemo da probate:

Njoki od kestena s umakom od suhog mesa i šampinjona njoki-s-kestenom

Sastojci: 350 g pasiranog kuhanog kestena, 130 g glatkog brašna, 1 jaje, 25 g putera, 1 glavica luka, 100 g suhog mesa, 250 g šampinjona, 250 ml vrhnja za kuhanje, 1 kašika sjeckanog peršuna, so

Priprema: Očišćeni luk nasjeckajte, a suho meso narežite na prutiće. U zdjelu sa pasiranim kuhanim kestenom razbijte jaje, posolite i dobro izmiješajte. Zatim u zdjelu prosijte brašno, grubo promiješajte, premjestite na pobrašnjenu radnu površinu i umijesite mekano tijesto. Dobiveno tijesto prepolovite i od svake polovice oblikujte tanku kobasicu. Zatim nožem narežite obje kobasice na komadiće, odnosno njoke. Narezane njoke posipajte s još malo brašna, otresite višak te stavite da se kuha u vreloj i posoljenoj vodi. Kada njoki isplivaju na površinu, kuhajte ih još 4-5 minuta. Za to vrijeme, u tavi na ugrijani puter dodajte sjeckani luk, suho meso i pržite dok luk malo ne omekša. Šampinjone očistite, narežite na četvrtine i dodajte u tavu te sve zajedno pirjajte. Nakon 2-3 minute ulijte vrhnje za kuhanje, dodajte sjeckani peršun i ostavite da provri. Kuhane njoke ocijedite, stavite ih na tanjire, prelijte umakom i poslužite.

Pročitajte više u novom broju Gusta, oktobar/listopad, br. 85

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se