Pismo urednice, Gusto br. 85, oktobar 2015.

MIRIS DUNJA sara-krajina-jazvic

Ubiremo sada zadnje plodove ljeta, pripremamo se za zimu, ali i sladimo se odmah, dok još možemo. Raskoš ponude namirnica uz prelijepe boje prirode u oktobru čini ovaj mjesec zaista famoznim! Iskoristite sav sočni paradajz kojeg se možete dokopati, pa pronađite u Sarinoj kuhinji nekoliko najvažnijih recepata za paradajz-zimnicu. Na istim stranama potražite i pravi domaći, i to makedonski recept za ajvar (a kažu da je njihov najbolji), kao na našoj naslovnici!

Tikva je u ovom periodu apsolutni hit i jeste da malo bude posla oko njenog čišćenja, ali zato je super ukusno sve što se od nje napravi. Kada se ulicama počne širiti neobičan miris dunja, znamo da je jesen… Saznajte šta se sve može napraviti sa ovom tvrdom, ali miomirisnom voćkom. Još jedan nezaobilazan simbol jeseni je kesten, kad ulični prodavci pečenog kestenja postaju poput nekih svjetionika u prohladnim jesenjim noćima, a arome cimeta i anisa u kolačima dodatno će dočarati jesenji ugođaj u domovima.

U sezoni su i srnetina, komorač i grožđe, pa saznajte u tekstu Oktobarski top 3 kako ih kombinirati. Vrijeme je da uživamo i u zdravim plodovima šume, a najbolje što šuma može ponuditi svakako su gljive - pripremili smo 7 recepata sa gljivama, da malo „prodrmate” uobičajeni jesenji repertoar. U šumi naberite i zdravih plodova šipurka i drenjka, pa ih spakujte u teglice i flaše, kao kompote, likere ili marmelade.

Kao da ovo nije dovoljno finoće, još smo pripremili cijeli prilog i gomilicu slasnih kolača i torti od nugata, pa saznajte tačno šta je on, kako ga napraviti, kao i sve ostale zanimljive podatke o ovoj super finoj poslastici. Povezano na ovu temu, pitali smo sugrađane u našem Gustometru koji im je čokolješnik namaz najdraži. Da li je pobijedila tradicija ili nešto drugo, saznajte na str. 62.

Probali smo kreativne pekarske proizvode u ukusno uređenoj cafe pekari Mrvica u Sarajevu, a na gastro putovanje ovaj put smo se uputili u susjednu Crnu Goru. Kuhinja Crne Gore uistinu je fina i zanimljiva mješavina morskog, jezerskog i planinskog, mediteranskog, mađarskog i otomanskog stila - svega tu ima! Posudili smo još nekoliko sjajnih recepata od simpatičnog chefa Jamieja Olivera, koji je pak posudio par recepata od drugog simpatičnog kuhara, Gennara Contalda (o kojem ćemo uskoro pisati), pa je odabir jela zaista atraktivan.

Kao i obično, pratimo sve svjetske kulinarske trendove, pa vam donosimo priču o kuhanju i društvenim mrežama, uz par informacija o interesantnim appovima i blogovima koji će vam možda olakšati organizaciju i praćenje recepata. Pišemo i o tome šta treba saditi u jesen i kako, izdvajamo korisne savjete o tome kako sve možemo iskoristiti sodu bikarbonu te objašnjavamo razlike između džema, pekmeza i marmelade.

Pod inspiracijom mirisa dunja, sjetih se jednog istoimenog kafića iz moje rane mladosti, pa zatim i filma „Miris dunja” (1982. g.) Mirze Idrizovića, pa tako nadođoh na pjesmu iz filma,” Aj, mene majka jednu ima/Bosanska šota”, s kojom ću vas pozdraviti do sljedećeg broja:

„Aj, mene majka jednu ima, pa ima,

(…) bil, bil, bil, bil, bul, bul, bul, bul…(…)

Aj, pa me daje za Aliju sevdiju,

(…) bil, bil, bil, bil, bul, bul, bul, bul…(…)

Aj, a ja neću za Aliju sevdiju,

aj, već ja hoću za Aliju bekriju…

Sara Krajina Jazvić

glavna urednica

sara@oxygen.ba

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se