Slatki Bajram

baklava_-_turkish_special_80-ply

Ramazanski bajram zove se još i veliki ili slatki Bajram (tur. Şeker Bayramı, u doslovnom prevodu praznik slatkiša), kada se služe brojne poslastice. U toplim ljetnim danima kada nam više prija nešto svježija hrana, neki će se odlučiti za pripremu malo laganijih slatkiša, dok će drugi ostati vjerni tradiciji kolača prelivenih gustom agdom, slasnih, sočnih i jednostavno neodoljivih.

Pripremila: Dženana Hrlović

Prema islamskom kalendaru Ramazanski bajram pada prvog dana mjeseca ševala, dok je prema gregorijanskom kalendaru Bajram pomični praznik koji svake godine dolazi oko 11 dana ranije nego prethodne. Slavi se nakon mjesec dana odricanja od hrane, pića, ružnih djela i misli. Vjernici tokom ovog mjeseca jačaju snagu duha, rade na poboljšanju odnosa sa drugim ljudima i općenito nastoje činiti dobra djela, možda čak više nego inače, jer to je mjesec oprosta, najvredniji od svih mjeseci.

Gusto zanimljivost: U turskom jeziku riječ Bayramı koristi se kao sinonim za praznik, bez obzira da li je riječ o nacionalnom ili religijskom prazniku. Tako se npr. Nova Godina naziva Yılbaşı Bayramı ili samo Yılbaşı, praznik rada je İşçi Bayramı, a Božić je Noel Bayramı. Vjernici islamske vjeroispovijesti u nekim zemljama koje su bile pod osmanskom vladavinom zadržali su ovaj naziv za dva najveća muslimanska praznika, kod nas poznata kao Ramazanski i Kurban-bajram.

Običaj je da se za Bajram pripremaju različite zalivene poslastice među kojima je najpoznatija baklava. Prema nekim podacima danas postoji više od stotinu vrsta baklave, ali se ona bajramska razlikuje od drugih po preovladavajućem sadržaju oraha, badema i/ili pistacija. Osim baklave, pripremaju se i halve, tulumbe, hurmašice, ružice, rahatlokumi, lutme i unutme. Mijese se tu i neki drugi kolači i torte u kojima nema agde, sve jednako bogate najkvalitetnijim sastojcima za najveći praznik u godini. U ovom izdanju Gusta donosimo vam recepte za neke drugačije bajramske poslastice, uobičajene u zemljama istočno od naše, ali i neke laganije ljetne kolače, dostojne ovog velikog praznika. Nadamo se da ćete u njima pronaći inspiraciju da obradujete vaše goste nečim malo drugačijim od onog što bi očekivali.

Bajram mubarek olsun!

Boondi Laddu

Sastojci: 500 g brašna, 1 kesica praška za pecivo, 800 ml vode, 500 g šećera, 1,5 kašičica kardamoma u prahu, oko 5 prašnika šafrana, 150 g mješavine sitno isjeckanog suhog voća, indijskog oraščića, badema, pistacija, 6 kašika mlijeka za fil, suncokretovo ulje, mlijeko za tijesto po potrebi

Priprema: Šećer stavite u tavu, dodajte vodu i kuhajte na laganoj vatri. Kada prokuha sklonite pjenu s vrha metalnom cjediljkom. Šećer kuhajte dok se količina ne smanji za jednu trećinu, jer ćete tako dobiti agdu odgovarajuće gustine. Potom agdu skinite s vatre, dodajte kardamom, promiješajte i ostavite u zagrijanoj pećnici da se agda ne bi ohladila. Pećnicu pripremite tako što ćete je zagrijati na 150°C oko 10 minuta, a potom isključite. Tijesto pripremite tako što ćete u posudu staviti brašno i dodati prašak za pecivo. Postepeno dodajte mlijeko uz miješanje dok ne dobijete gustu, glatku smjesu. U tavi blago zagrijte ulje, a tijesto lagano dodajite kroz sito. To je ono zbog čega je Boondi dobio ime, jer tijesto pada poput kapljica ili perlica u ulje. Pržite tijesto dok ne dobije bijedo zlatnu boju i stavite na ubruse da se višak ulja ocijedi. Četvrtinu pripremljenih perlica usitnite, dodajte sitno sjeckano voće, ostatak čitavih perlica i sve prelijte šećernim sirupom koji ste pripremili, te ostavite da stoji oko 10 minuta da perlice omekšaju. U međuvremenu u manju posudu sipajte mlijeko i dodajte šafran, te pustite da odstoji. Nakon 10 minuta izvadite šafran iz mlijeka, te dodajte odstajaloj masi koja je upila sirup. Sve dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Malo uljem premažite ruke i formirajte loptice ili laddu približno jednake veličine, te redajte na poslužavnik. Pripremljeni laddu prije posluživanja ohladite na sobnoj temperaturi.

Prosječna cijena jela: 8 KM

Kaju Katli

Sastojci: 300 g indijskih oraščića, 100 g šećera, 50 ml vode, 1 kašika mlijeka, 10 g maslaca, malo šećera u prahu za posipanje

Priprema: Indijske oraščiće noć ranije namočite u vodi, pa sutradan ocijedite, osušite papirnim ubrusima i sameljite u mikseru, ali tako da dobijete sitni prah poput brašna. U tavu stavite vodu i šećer, te ih kuhajte na laganoj vatri uz miješanje. Da provjerite da li je agda spremna u malu posudu stavite nekoliko kapi, pa kada se pretvori u tanku šećernu nit gotova je. Tada smanjite vatru i dodajte samljeveni indijski oraščić uz neprestano miješanje. Nakon nekoliko minuta kuhanja na laganoj vatri smjesa postane gusta i počinje da ključa. Tada je maknite sa vatre i nastavite miješati dok se ne formira u ljepljivu loptu. Nastavite miješanje dok se masa ne pretvori u tijesto. Kada je smjesa dovoljno hladna da je možete oblikovati rukama, prebacite je na radnu ploču i ručno mijesite. Po potrebi dodajte malo mlijeka i nastavite mijesiti dok smjesa ne postane glatka. Po potrebi malo namažite ruke maslacem da bi vam bilo lakše miješati. Tijesto zatim razvaljajte u tanki sloj, stavite u posudu i isijecite na baklave, te služite ohlađene, posute šećerom u prahu po ukusu.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Gusto zanimljivost: Ova indijska poslasica često se služi ukrašena jestivom srebrnom folijom.

Halva sa suhim voćem

Sastojci: 75 g pšeničnog brašna, 600 ml vode, 100 g grožđica, 50 g badema, 50 g pistacija, 50 indijskog oraščića, 2 kašike kokosovog brašna, 1 kašika susama, 1 kašika sjemenki suncokreta, 150 g šećera, ¼ kašike kardamoma u prahu, 20 ml ulja

Priprema: Brašno stavite u posudu i postepeno dodajte vodu uz miješanje, tako da se ne formiraju grudvice. Ukoliko vam se to ipak dogodi tijesto možete procijediti kroz cjediljku. U vatrostalnu posudu stavite šećer i otopite da se pretvori u karamel, zatim pažljivo dodajte vodu, te na taj način pripremite agdu. Dok se agda kuha dodajte tijesto koje ste napravili, ali postepeno i uz stalno miješanje. Kada se halva zgusne dodajte ulje, te nastavite miješati. Zatim dodajte prah kardamoma i nastavite miješati dok se halva ne počne odvajati od posude. Ukoliko je potrebno dodajte još ulja. Potom dodajte i ostale sastojke, usitnjene pistacije, bademe, indijski oraščić, sjemenke suncokreta i susama, te grožđice. Sve miješajte još nekoliko minuta, a onda prebacite u tepsiju koju ste prethodno pomastili, te ravnomjerno rasporedite i ostavite da se ohladi. Ohlađenu halvu isijecite na kocke i služite.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Gusto savjet: Po želji u halvu možete dodati i drugo isjeckano suho voće poput marelica, suhih smokvi, suhih šljiva, a i lješnike, sjemenke tikve i druge slične plodove.

Kunefe

Sastojci: ½ paketa kadaifa, 8 kašika rastopljenog maslaca, 2 kašike mlijeka, 200 g svježeg nemasnog mladog sira, 100 g mljevenih pistacija, 2 kašike šećera u prahu, 1 kašičica naribanog muškatnog oraščića, 600 ml vode, 200 g šećera, 1 kašika limunovog soka, 3-5 kapi ružine vodice

Priprema: Kadaif stavite u mašinu za sitnjenje i isjeckajte ravnomjerno. Zatim dodajte i maslac i mlijeko, te pažljivo izmiješajte. U četvrtastu pliću posudu ili kalup za kolače stavite polovinu pripremljenog kadaifa. U drugoj posudi pomiješajte sir, isjeckane pistacije, muškatni oraščić i šećer, te mješavinu rasporedite po kadaifu. Zatim, preko toga stavite drugu polovinu kadaifa. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200ºC, oko 45 minuta. U posudu sa zagrijanom vodom dodajte šećer, limunov sok i kuhajte da napravite agdu, odnosno dok se količina ne smanji na trećinu. Zatim sklonite sa vatre i dodajte ružinu vodicu. Gotov kunefe prelijte agdom i ostavite da upije sav sok.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Gusto savjet: Zbog specifičnosti sastojaka, kunefe se može služiti i topao i ohlađen.

Baklava s višnjama

Sastojci: Za baklavu: 300 g šećera, 100 ml ulja, 100 g prezle, 3 jaja, 1 prašak za pecivo, 500 g očišćenih višanja, 14 komada gotovih jufki; Za agdu: 400 g šećera, 300 ml vode, 2 kašike soka limuna

Priprema: Najprije pripremite agdu tako da pomiješate vodu sa šećerom i kuhate oko 10 minuta, te dodate sok od limuna i kuhate još nekoliko minuta. Jaja umutite pjenasto. Dodajte šećer, ulje, prezlu i prašak za pecivo i sve skupa izmiješajte. Tepsiju premažite uljem i poredajte sedam jufki, ali svaku premažite sa dvije do tri kašike pripremljenog premaza od jaja. Zatim, na sedmu jufku stavite višnje. Ostavite nekoliko višanja za dekoraciju. Zatim poredajte preostale kore tako što ćete svaku premazati sa filom od jaja kao i prethodne. Baklavu prije pečenja izrežite na željene komade, te pecite na 200ºC dok ne dobije lijepu rumenu boju. Kada se baklava ohladi poredajte po komadima višnje za dekoraciju i prelijte agdom koju ste prethodno pripremili. Baklave služite tek kada sva agda upije i baklava se ohladi.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Torta sa jogurtom i jagodama
Sastojci: Za tijesto: 3 jaja, 600 g šećera, 600 g brašna, 200 g škroba, 300 g maslaca; Za fil: 250 ml slatkog vrhnja, 100 g šećera, 400 ml čvrstog jogurta, 7 žumanaca, 3 lista biljne želatine, 1 preliv za torte od limuna, 750 g sitnih jagoda
Priprema: Odvojite žumanca od bjelanaca. Žumanca pjenasto umutite sa šećerom pomoću miksera. Dodajte ostale sastojke i  lagano izmiješajte. Umutite mikserom čvrsti snijeg od bjelanaca, te pažljivo umiješajte sa ostalim sastojcima tako da bijelanca ostanu pjenasta. Pripremljeno tijesto stavite u kalup za torte i pecite na 200ºC dok ne porumeni, a zatim izvadite i pustite da se ohladi. U međuvremenu pripremite fil. Žumanca  i šećer mutite na pari pomoću miksera. Dodajte rastopljenu želatinu, još malo mutite pa maknite sa vatre. Kada se ohladi na sobnoj temperaturi tučena žumanca pomiješajte sa jogurtom i umućenim vrhnjem. Pripremljeni fil stavite na koru koju ste ohladili u kalupu. Na fil stavite jagode i prelijte ih preljevom za torte. Ohladite i skinite obruč kalupa, pa izrežite tortu i poslužite.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Kolač od borovnica sa sirom

Sastojci: 30 g maslaca, 200 g petit keksa, 1 kesica biljne želatine u prahu, 750 g svježih borovnica, 500 g mladog sira, 130 g šećera, 4 kašike sirupa od borovnica, 400 ml slatkog vrhnja, 2 kašike šećera u prahu

Priprema: Maslac otopite na laganoj vatri, pa ga ostavite da se malo ohladi. Keks sameljite. Kalup za tortu namastite maslacem, te obložite papirom za pečenje. Mljeveni keks pomiješajte sa prohlađenim maslacem i rasporedite po dnu kalupa za kolače. Stavite u frižider da se stisne. Želatinu otopite u malo hladne vode da omekša. Borovnice očistite i operite pa izmiksajte, pa 500 g izmiješajte sa sirom i šećerom. Sirup zagrijte, dodajte nabubrelu želatinu i otopite. U tako rastopljenu želatinu dodajte kašiku kreme od sira i borovnica, izmiješajte, a zatim sve skupa umiješajte u ostatak kreme. Stavite u frižider, pa čim se krema počne želirati umutite slatko vrhnje i polako umiješajte u kremu. Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite po podlozi od keksa, sve poravnajte i ostavite kolač najmanje 4 sata u frižideru. Prije samog serviranja, pripremite preliv. Izmiksajte 150 g očišćenih i opranih borovnica, protisnite ih kroz cjedilo, pa po želji dodajte malo šećera u prahu. Ostatak borovnica izmiješajte sa pireom od borovnica. Izvadite kolače iz kalupa, rasporedite na desertne tanjiriće i pospite prelivom od borovnica.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Šarlot od bobičastog voća
Sastojci: Za kremu: 250 ml mlijeka,1 vanilin šećer, 3 žumanca, 800 g šećera, 3 listića biljne želatine, 250 ml slatkog vrhnja; Za fil: 200 g jagoda, 200 g borovnica, 100 g ribizli; Za biskvit: 1 kutija piškota, mlijeko, 3 kašike voćne arome
Priprema: Voće očistite i operite, te ostavite da se ocijedi od viška vode. Žumanca pjenasto umutite sa šećerom i ukuhajte u kipućem mlijeku kao puding. Želatinu pripremite prema uputstvu sa pakovanja. U hladnu kremu umiješajte želatinu i čvrsto umućeno slatko vrhnje. Piškote umočite u mlijeko koje ste pomiješali sa voćnom aromom i poredajte uz rub kalupa. U unutrašnjost stavite nekoliko izlomljenih piškota, zatim stavljajte kremu i preko poredajte bobičasto voće. Ostavite da se ohladi, zatim isijecite na komade i služite.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Kolač od breskvi
Sastojci: Za tijesto: 4 jaja, 150 ml ulja, 150 g šećera, 150 g brašna, 2 kesice pudinga od vanilije, 2 kašičice praška za pecivo; Za fil: 250 g jogurta sa breskvama, 600 g breskvi, 250 g šećera, 600 ml slatkog vrhnja, 2 kesice šlag kreme; Za preliv: 2 kesice preliva za torte s okusom vanilije

Priprema: U vatrostalnu posudu naspite vodu, dodajte šećer, te kuhajte oko 15 minuta. Zatim dodajte breskve koje ste prethodno oprali i ogulili, te kuhajte dok ne omekšaju, malo breskvi izdvojite sa strane za ukrašavanje. Pripremljeni kompot sklonite sa vatre i ostavite da se hladi. U posudu stavite brašno i umiješajte prašak za pecivo, dodajte šećer, pudinge od vanilije, jaja i ulje, te uz pomoć električnog miksera miješajte dvije minute na najvećoj brzini. Tijesto prebacite u malo dublji lim koji ste premazali uljem i posuli brašnom, poravnajte i stavite da se peče na 180°C u prethodno zagrijanu pećnicu. Ispečeni kolač ostavite da se ohladi. Promiješajte jogurt i u tankom sloju njime premažite kolač. Kompot breskve koji ste ranije pripremili ocijedite, a sok ostavite za kasnije. Breskve isijecite na četvrtine i složite po kolaču. Miješajte slatko vrhnje sa šlag kremom dok ne dobijete čvrsti šlag, te premažite breskve. Preliv za torte od vanilije pripremite prema uputi sa pakovanja sa sokom iz kompota. Prelivom pospite kolač i ukrasite komadićima breskve. Prije serviranja kolač ohladite.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Torta od ribizli

Sastojci: Za kore: 3 jaja, 5 kašika vruće vode, 150 g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 100 g pšeničnog brašna, 50 g gustina,1 kašika praška za pecivo; Za fil: 500 g crvenih ribizli, 1 kesica biljne želatine, 750 ml slatkog vrhnja, 125 g šećera u prahu, 50 g listića bijele čokolade

Priprema: Električnim mikserom pri najvećoj brzini pjenasto umutite jaja s vodom. Pomiješajte šećer i vanilin šećer, miješajte još nekoliko minuta. Pomiješajte brašno, gustin i prašak za pecivo. Polovicu prosijte na kremu od jaja, te umiješajte na najmanjoj brzini. Zatim, postepeno uz miješanje dodajte ostatak mješavine od brašna. Smjesu ulijte na lim za kolače koji ste obložili masnim papirom, te premazali uljem, pa poravnajte. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200ºC oko 10 minuta. Kore odmah nakon pečenja odvojite od ruba i prebacite na papir za pečenje. Papir za pečenje na kojem ste pekli biskvit pažljivo odvojite i ostavite da se biskvit ohladi. Ohlađeni biskvit presijecite koncem za torte na dva jednaka dijela da dobijete dvije kore. Za fil operite ribizle, dobro ih procijedite i odvojite peteljke. Od četvrtine ribizli napravite pire koji potom protisnite kroz cjediljku. Umutite želatinu sa malo vode i četvrtinu stavite na cijele ribizle. Od slatkog vrhnja sa ostatkom želatine umutite čvrsti šlag električnim mikserom, zatim dodajte pire od ribizli i umutite. Tek na kraju dodajte šećer i vanilin šećer. Pripremljenom kremom ravnomjerno premažite jednu koru i preklopite drugom. Zatim na drugu koru stavite cijele ribizle sa želatinom i ukrasite listićima bijele čokolade. Ostavite oko tri sata na hladnom mjestu, a onda služite.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se