Chicken tikka

shutterstock_62287684_opt

Chicken tikka je jelo porijeklom iz južne Azije, poznato diljem svijeta. Najjednostavnije, riječ je o pilećim ražnjićima, ali ne onim kakve vjerovatno pripremate u vlastitoj kuhinji. Piletina za ovo jelo se posebno marinira po tačno definiranim procedurama, tako da kada jednom zagrizete tikku, poželite da je uvrstite u svoj svakodnevni meni!

Pripremila: Dženana Hrlović

Porijeklo

Iako se tradicionalno priprema i u Pakistanu, chicken tikka se smatra tradicionalnim indijskim jelom. Svi ljubitelji indijske kuhinje složit će se da je riječ o klasičnom predstavniku koji istovremeno nudi bogatstvo boja, sjajnu kombinaciju začina, sočnost i tradicionalne arome. Stoga ne čudi da chicken tikka u Indiji ima približno isti status kao što ga kod nas imaju tradicionalni ćevapi. Smatra se da je „izumljena” još u doba Mogulskog carstva, kada se navodno neki vladar toliko plašio da će se udaviti pilećom koščicom, da je tražio da mu se piletina priprema u malim komadićima sa kojih su uklonjene sve kosti. Jelo je od tih davnih doba pretrpjelo brojne izmjene do današnje klasične tikke. Naravno, kombinacija za mariniranje ima jako puno, pa se prema nekim procjenama samo u Velikoj Britaniji u restoranima služi preko 50 vrsta chiken tikke. Tikka je čak do te mjere osvojila ovu naoko hladnu naciju, da je jedan od zvaničnika britanske vlade svojevremeno chicken tikka masalu proglasio novim nacionalnim jelom. Neki su britanski mediji 2009. godine objavili tvrdnje jednog od članova britanskog parlamenta da jedna od najpopularnijih verzija ovog jela - chicken tikka masala - potiče zapravo iz Glasgowa, te je zatražio da se kao takvo i zaštiti, ali za sada ovo još uvijek nije zvanično potvrđeno od strane nadležnih institucija Evropske unije.

Chicken tikka ili chicken tikka masala

Sam naziv chicken tikka znači pileći zalogaji, a s obzirom na način pripreme veoma je slična jelu poznatom kao tandoori chicken, premda se za pripremu tikkae koristi piletina bez kosti, izrezana na komade veličine zalogaja. Prema nekim recepturama chicken tikka se marinira u jednoj marinadi, dok je prema drugima obavezno pripremiti dvije. U svakom slučaju osnovni sastojci marinada su jogurt, đumbir, korijander, limunov sok, bijeli luk, garam masala, te različite vrste mljevene crvene paprike koje jelu daju ne samo specifičnu aromu nego i jarko crvenu boju. Prema predanjima, za razliku od klasične tikke, chicken tikka masala je jednom uglednom gospodinu iz Velike Britanije bila previše suha, pa je tražio „bolje” jelo. Glavni kuhar u jednom malenom indijskom restoranu nije baš bio oduševljen ovim zadiranjem u originalni recept, pa je odlučio štapiće samo ubaciti u sadržaj konzerve supe od paradajza, te ukrasio jogurtom i sjeckanim začinima. Nekoliko stotina godina kasnije ovaj je recept „doputovao” u Veliku Britaniju i ušao u tradiciju. Iako se vode brojne rasprave o tome da li su ova predanja tačna, činjenica je da upravo ovo svojatanje pokazuje o kako ukusnom jelu je riječ, baš kao što je to slučaj sa našim čevapčićima.

Chicken tikka - klasični recept

stock-photo-chicken-tikka-kebab-tandoori-chicken-tikka-skewers-served-with-salad-chili-sauce-and-mint-and-121903330

Sastojci: 300 g pilećeg mesa bez kosti; Za marinadu 1: 2 kašike mješavine zgnječenog bijelog luka i đumbira, ¾ kašike mljevene chilli papričice, 1 kašika limunovog soka, so po ukusu; Za marinadu 2: 3-4 kašike ulja, 2 kašike brašna, 1 šolja jogurta, 1 kašika mljevene chilli papričice, 1 kašika mješavine zgnječenog bijelog luka i đumbira, 1/4 kašičice kurkume u prahu, ½ kašičice garam masale u prahu, so po potrebi

Priprema: Isjeckajte piletinu na jednake kocke. Pipremite prvu marinadu tako da pomiješate sve navedene sastojke. Ubacite komadiće piletine marinadu i dobro izmiješajte. Ostavite da se meso marinira oko dva sata. Potom zagrijte dvije kašike ulja u tavi. Dodajte brašno pa kratko pržite, pazeći da ne zagori. Potom maknite sa vatre pa umiješajte u jogurt koji ste prethodno stavili u veću posudu. Dobro izmiješajte pa dodajte začine. Sve još jednom dobro izmiješate dok ne dobijete homogenu pastu. Potom umiješajte i 1-2 kašike ulja, a zatim i piletinu, pa ostavite da se marinira 2-3 sata. Namočite štapiće bambusa u vodi 15-20 minuta (kako ne bi zagorili), te potom nanižite komadiće piletine. Zagrijte pećnicu na opciji za roštilj na 200°C. Poredajte štapiće sa piletinom na rešetku, te postavite pleh ispod kako biste prikupili sokove od pečenja. Pecite dok piletina lijepo potamni, oko 10-ak minuta.

Prosječna cijena jela: 9 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se