Zdrava hrana bez termičke obrade

shutterstock_72634954_opt

Za poklonike sirove hrane osnova takve prehrane, lifefood ili raw food diet je spoznaja da termičkom obradom hrane mijenjamo njenu bit i osnovu da bude pravilno prihvaćena i iskorištena od našeg organizma. Svi oni koji su jednom probali obrok od sirovih namirnica će se složiti da ako barem jednim dijelom u svoju redovitu prehranu uključite svježe voće i povrće, svježe cijeđene sokove, smoothie te orašaste plodove, postajete vremenom i sami svjesni bolje životne energije. Zato uz naše recepte počnite s malim promjenama.

Pripremila: Dragana Nižić

Marinirane tikvice na salatu

Sastojci: nekoliko listove svježe zelene salate, 1 kašika konzerviranih slanih maslina, 2-3 paradajza, 50 g mozzarelle, 1 kg tikvica, 50 ml vode, 3 kašike maslinovog ulja, so

Priprema: Najprije tikvice operite i narežite na tanke uzdužne ploške. Paradajz narežite na kriške i dodajte tikvicama. Salatni preljev pripremite tako da pomiješate so i vodu pa ostavite neka odstoji oko 10 minuta. Zatim umiješajte maslinovo ulje pa prelijte preko povrća. Salatu ostavite da se marinira oko 15 minuta. Prije posluživanja, dodajte komadiće mozzarelle i masline, sve pomiješajte i poslužite na listovima zelene salate.

Prosječna cijena: 4 KM

Povrće sa dipom od graha

Sastojci: 300 g konzerviranog bijelog graha, 100 g jogurta, 1 češanj bijelog luka, 2 kašike limunovog soka, so, oko 100 g narezanog svježeg povrća (crvena paprika, krastavac, stabljika celera itd.)

Priprema: Ocijedite i isperite grah, pa ga prebacite u blender. Dodajte jogurt, češanj bijelog luka, limunov sok i malo soli pa sve dobro izradite. Po potrebi još malo začinite. Tako pripremljen dip ohladite i poslužite uz svježe povrće koje ste izrezali na štapiće netom prije posluživanja.

Prosječna cijena: 5 KM

Punjeni paradajz

Sastojci: 3-4 veća paradajza, 100 ml milerama, 2 kašike svježeg zrnatog sira, so, 1 krastavac

Priprema: Paradajze dobro operite i odrežite im dno kako biste ih mogli kašikom lagano izdubiti. Ocijedite ih. Sačuvajte meso paradajza u zatvorenoj posudici u hladnjaku. Krastavac ogulite, operite i narežite na sitne kockice. U zdjelici pomiješajte mileram, so, sir i komadiće krastavaca. Smjesom napunite paradajze i ukrasite začinskim biljem po izboru. Dobro ohladite prije posluživanja.

Prosječna cijena: 3 KM

Štapići celera s umakom od jogurta

Sastojci: 200 g celerovog korijena, 180 g čvrstog jogurta, 2 kašike sjeckanog peršuna, 1 češanj bijelog luka, 1 kašika maslinovog ulja

Priprema: Očišćen i opran celer narežite na štapiće. U zdjelici pomiješajte jogurt, sjeckani peršun, protisnuti bijeli luk i ulje. Po potrebi malo posolite. Dobro ohladite umak i poslužite ga uz narezane štapiće celera.

Prosječna cijena: 2 KM

Povrće s umakom od kopra

Sastojci: 200 g celerovog korijena, 200 g mrkve, 1 komorač, 1 krastavac, 1 tikvica, 300 ml jogurta, 3 kašike ulja, 1 limun, so, ½ vezice kopra

Priprema: Za umak izmiješajte jogurt, 2 kašike limunovog soka, ulje, so i narezani kopar. Opranu i očišćenu mrkvu i celer narežite na štapiće i pokapajte preostalim limunovim sokom. Krastavac i tikvice dobro operite i narežite na štapiće, a komorač narežite na ploške. Povrće stavite u čaše ili zdjelice pa poslužite uz dobro ohlađen umak.

Prosječna cijena: 4 KM

Salata od crvenog kupusa i jabuke

Sastojci: 500 g crvenog kupusa, 1 jabuka, ½ ljubičastog luka, ½ celera, 10 g smeđeg šećera, 2 kašike limunovog soka, 70 ml maslinovog ulja, 2 kašike vinskog octa, so, biber, suhe grožđice, cimet po želji

Priprema: Kupus tanko naribajte, celer narežite na trakice, a jabuku ogulite i naribajte. Luk oljuštite i narežite nasitno. Sve promiješajte i prebacite u veliku zdjelu. U drugoj posudici pomiješajte ulje, ocat, limunov sok, šećer, so i biber. Dodajte grožđice i prelijte preko salate. Izmiješajte i ostavite u hladnjak na 30 minuta. U salatu po želji možete dodati prstohvat cimeta i šaku poprženih pinjola.

Prosječna cijena: 4 KM

Svježe punjene paprike

Sastojci: 300 g feta sira, 50 g šunke, 50 g poprženog sezama, 4-5 kiselih krastavaca, 50 g kajmaka, 1 kašika kisele pavlake, 2 kašike ajvara, so, biber, 1 kašika sjeckanog peršuna, 4 veće paprike

Priprema: Paprike dobro operite, odrežite im vrh, očistite od sredine i sjemenki pa posušite. U zdjelici zgnječite feta sir, dodajte kajmak, pavlaku i ajvar pa promiješajte. Zatim dodajte sitno sjeckanu šunku i krastavce, sezam i začine. Sjedinite smjesu i napunite paprike. Ostavite ih u hladnjak preko noći i prije posluživanja režite na kolute ili na pola.

Prosječna cijena: 6 KM

Zalogajčići od krastavaca

Sastojci: 4 krastavca, 250 g svježeg kravljeg sira, 1 kašika milerama, so, biber, 2 kašike bučinog ulja, začinsko bilje za dekoraciju, marinirani mini paradajzi za dekoraciju

Priprema: Krastavce operite i osušite. Narežite ih na 4 cm dužine, a sredinu izdubite. Nadjev s bučinim uljem i sirom pripremite tako da dobro ocijeđeni sir, mileram i bučino ulje izmiješate u kremastu smjesu. Dodajte po želji so i biber. Pomoću vrećice za ukrašavanje punite izdubljene krastavce. Ukrasite mariniranim paradajzima i začinskim biljem po izboru. Poslužite dobro rashlađeno.

Prosječna cijena: 4 KM

Banane na štapiću

Sastojci: 4 banane, 100 ml soka od limuna, 50 g maslaca, 200 g mliječne čokolade, šarene mrvice za dekoraciju

Priprema: Banane ogulite i pokapajte limunovim sokom. Nabodite ih kroz sredinu na drvene štapiće i ostavite u hladnjak. Netom prije posluživanja u posudici rastopite maslac i čokoladu. Hladne banane uronite u glazuru i pričekajte nekoliko minuta da se glazura malo stegne. Zatim ih uvaljajte u šarene mrvice i poslužite.

Prosječna cijena: 4 KM

Salata od jagoda

Sastojci: 1 kašika šećera, 3 kašike balzamičnog octa, ½ čajne kašike naribanog đumbira, 300 g špinata, 50 g grubo sjeckanih oraha, 50 g svježeg sira po izboru, 150 g jagoda

Priprema: Špinat čistite i blanširajte 1 minutu. Ocijedite ga. Šećer otopite i uz miješanje zagrijavajte do zlatnožute boje. Dodajte ocat i zagrijavajte na laganoj vatri uz miješanje dok se šećer ne otopi. Na kraju umiješajte đumbir. Jagode operite, osušite, narežite na komadiće i poprskajte pripremljenim umakom. Na tanjir složite listove špinata, jagode, sir i sve pospite orasima.

Prosječna cijena: 5 KM

Voćni štapići

Sastojci: 1 breskva, 1 nektarina, 200 g stabljike celera, 50 g grožđica, 2 kašike ruma, 100 g mascarpone sira, 20 g meda, 1 kašika bijelog ruma

Priprema: Očišćene breskve i nektarine narežite na kriške. Stabljike celera narežite na štapiće. Grožice namočite u rumu s malo vode. Za kremu pomiješajte sir sa medom i bijelim rumom pa slastičarskom špricom nanesite na stabljike celera. Voće sa kremom posložite na pladanj, pospite grožđicama iz ruma i dobro ohladite prije posluživanja.

Prosječna cijena: 4 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se