Buranija

istock_000013778228sma_opt

Buranija je veoma hranjivo povrće iz roda mahunarki. Porijeklom je iz Meksika, ali se koristi u ishrani skoro u svim zemljama svijeta. Postoji mnogo vrsta buranije, a neke od poznatijih su: tiber, nerina, lodi, fruidor, zlatna olovka, italijanska buranija…

Pripremila: Ivana Ljubičić

Buranija ima veliku biološku, a relativno malu energetsku vrijednost, pa je po sastavu sličnija povrću nego mahunarkama. Mahuna buranije sa zrnima koristi se tako što se kuha, svježa, smrznuta, sušena ili konzervisana. Priprema se kao glavno jelo bez mesa, ali i sa raznim vrstama mesa ili sa gljivama, bademima i lješnicima. Može se kuhana koristiti i kao dodatak salatama. Buranija se obavezno mora kuhati, pošto nekuhana ima štetne sastojke. Preporučuje se za dijetalnu ishranu djeci i trudnicama. Buranija je veoma korisna namirnica i dobar prirodan antioksidans, kao i lijek za prevenciju i liječenje raznih bolesti. Na organizam buranija djeluje slično insulinu, a djeluje i na izlučivanje otrovnih materija iz organizma.

Visoke i niske buranije

Razlikuju se niske sorte buranije (50-60 cm) i visoke sorte (preko 3 m) koje se gaje uz potporu (pritku).

Niske sorte buranije gaje se bez potpore i odlikuju se ranim sazrijevanjem, dobrim prinosom i kvalitetnim mahunama. Veoma su rasprostranjene sorte piker, galatin 50, favorit, harvester, nijagara, sprajt i domaće sorte panonka, sana i jasenica. Od žutih sorti poznata je zlatna olovka.

Od visokih sorti najviše se gaji puterka, krupnog, tamnomodrog sjemena, čije mahune dostižu 15 cm, zatim starozagorski čep i tako dalje. S obzirom na kratku vegetaciju od svega 60-70 dana, buranija predstavlja interesantnu kulturu za staklenike i plastenike. Pri gajenju u jesen ili u proljeće mogu se koristiti objekti bez grijanja, a u toku zime i ranog proljeća samo objekti sa grijanjem, jer je buranija toploljubiva kultura, kojoj je za rast i razvoj potrebna temperatura od 20 do 22 stepena. Za proizvodnju buranije zemljište se đubri, a zatim se obavlja sjetva u dvoredne pantljike sa rastojanjem između pantljika 60 cm, između redova 20 cm i u redu 4 cm. Ovakva sjetva omogućuje vezivanje biljaka (visoke sorte) uz potporu i normalnu njegu usjeva. Berba buranije je sukcesivna, ali mora biti blagovremena kako bi se dobila kvalitetna mahuna. Prinos zavisi isključivo od sorte i vremena.

Gusto zanimljivost: Buranija i pasulj pripadaju istoj botaničkoj vrsti u kojoj su, s obzirom na način korištenja, formirane sorte sa kvalitetnom mahunom bez “konca” i pergamentnog sloja koje zovemo buranija i sorte sa kvalitetnim, zrelim zrnom različitog oblika, veličine i boje, koje zovemo pasulj.

Gusto recepti sa buranijom:

Musaka od buranije

Sastojci: 1,5 kg buranije, 100 g maslaca, 3 dl pavlake, 100 g prezle, 2 glavice crnog luka, ½ kašičice bijelog luka u prahu, so, biber, peršunov list, 2 dl mlijeka

Priprema: Buraniju očistite i isijecite po dužini na rezance. Crni luk i peršun sitno isjeckajte. Na malo ulja propržite crni luk, a zatim dodajte buraniju i nalijte malo vode. Posolite i pobiberite i ostavite da se kuha na tihoj vatri. Vatrostalnu posudu namažite maslacem i pospite prezlom. Zatim stavite jednu trećinu buranije, pospite peršunom, bijelim lukom u prahu, prezlom, rastopljenim maslacem i trećinom pavlake. Preko stavite drugu trećinu buranije, pospite peršunom, bijelim lukom u prahu, prezlom, rastopljenim maslacom i trećinom pavlake. Na kraju stavite buraniju, prelijte preostalim maslacem, mlijekom i prezlom. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.

Prosječna cijena: 5 KM

Čorba od buranije

Sastojci: 300 g mlade buranije, 4 kašike ulja, 2 kašike brašna,1 glavica crnog luka, 2 česna bijelog luka, 4 kašike pavlake,1 kašika peršunovog lišća, so

Priprema: Na ulju prodinstajte sitno isjeckan luk, dodajte sitno sječenu mladu buraniju i dinstajte sa malo vode da buranija sasvim omekša. Na malo masnoće napravite zapršku od brašna, stavite isjeckan bijeli luk, alevu papriku i biber. Nalijte malo vode, prokuhajte zapršku i sipajte u dinstanu buraniju i dolijte još vode. Sve zajedno kuhajte petnaestak minuta, sklonite sa vatre i začinite pavlakom i peršunovim lišćem.

Prosječna cijena: 5 KM
Dinstana buranija

Sastojci: 500 g mlade buranije (koja nema konce), 1 glavica crnog luka, 5 česni bijelog luka, 3 paradajza, malo peršun lista, malo mljevenog bibera, malo soli, malo začina za povrće, 2 kašičice mljevene crvene paprike, malo soda bikarbone, malo ulja

Priprema: Buraniji odsijecite peteljke, operite i stavite u cjedilo da se malo ocijedi. Luk ogulite i sitno isjeckajte, može i blenderom. Paradajz prelijte sa vrelom vodom, ogulite i isijecite na sitne komade. Bijeli luk ogulite i sitno isjeckajte. Peršunov list sitno isjeckajte. U tavi zagrijte ulje i stavite luk da se dinsta oko 10 minuta da postane staklast. Na luk stavite cijelu buraniju, isječen paradajz i pospite sa malo soda bikarbone. Posudu poklopite i na laganoj vatri dinstajte pola sata. Dužina dinstanja u poklopljenoj tavi zavisi od vrste buranije. Ako je buranija mekana dodajte isjeckani bijeli luk, isjeckan peršunov list, mljeveni biber, so, začin za povrće i crvenu mljevenu papriku. Nastavite dinstati na laganoj vatri pola sata, otklopljeno, uz povremeno miješanje, dok vlastiti sok ne ispari.

Prosječna cijena: 5 KM

NUTRICIONISTA: Buranija sadrži visok procent aminokiselina i ugljikohidrata te predstavlja odličnu namirnicu za vegetarijance. Kako bi organizmu dali kompletne proteine, uz mahunarke treba jesti i žitarice, npr. integralni kruh ili rižu. Buranija je i odličan diuretik jer izbacuje višak tekućine iz organizma i čisti krv. Oprez ako bolujete od crijevnih bolesti, ne smijete jesti buraniju!

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se