Pismo urednice Gusto br. 83, juli 2015.

sara-krajina-jazvic1

FINA LJETNA KLASIKA

Ljeto je u punom zamahu, sa pijaca mami obilje voća i povrća, pa često nam se desi da u oduševljenju i pretjeramo sa kupljenim količinama. Bez brige! Taj se višak, posebno voća, lijepo može iskoristiti u pravim ljetnim desertnim klasicima: Ljetni tartovi, slatke pite i savijače. Odabrali smo za vas 18 recepata sa sočnim breskvama, višnjama, jagodama, borovnicama itd. Kad smo kod sočnog voća, za juli smo izdvojili baršunaste breskve i glatke nektarine kao izvrsna rješenja za osvježenje. Jeste li znali da je nektarina zapravo sorta breskve, a da obje ove voćke sadrže čak oko 90% tekućine?

Ljetna ljubimica među povrćem, i to među oštrom konkurencijom, sigurno je paprika. Volimo je zbog njene svestranosti, nema u koje jelo nije prispjela! Kažu čak da paprike, zbog prisustva brojnih antioksidanata, produžuju život, pa ko ih ne bi volio! Za juli smo kao top 3 namirnice još izdvojili lubin tj. brancin, ribu koja je izvrsna za roštilj, grašak, koji je super „pratilac” brojnih jela, te nezaobilazni paradajz, svrstan zapravo u red voća! Od svježeg začinskog bilja predlažemo da probate ljupčac kojeg smatraju „biljkom ljubavnika”, pa otud izvedenica imena. Možda ste za nju čuli pod nazivima luštrek ili luštrik.

Ako tražite ideje za fin i osvježavajući ručak, onda pogledajte naše recepte za Pasta salate sa sezonskim povrćem. Brojne su prednosti ovakvog ljetnog ručka: ukusan je, sa svježim, zdravim namirnicima, a uz to može se jesti topao ili hladan, pa je zato zgodan i za ponijeti na posao, izlet ili bilo gdje! A mane? Nema ih! Ako pak želite brze ljetne večere, onda zavirite u naš odabir 30′ jela Jamiea Olivera. Jamieju se uvijek rado vraćamo zbog maštovitih, a brzih jela koja ne traže da se cijeli dan kuhamo uz štednjak.

Kad smo već kod super chefova, u ovom broju donosimo intervjue sa čak dva izuzetna kuhara. Jedan je slastičar, poznat u cijelom svijetu zbog popularne tv emisije Cake Boss na TLC televiziji, a nedavno je gostovao u Beogradu gdje je predstavljen medijima iz cijele regije. Njegovo ime je Buddy Valastro, a Gusto je zabilježio dio atmosfere koja je vladala na beogradskom Ušću, gdje je dočekan kao Elvis Presley! Drugi super chef gostovao je pak u sarajevskom restoranu 4 sobe gospođe Safije, kao glavni kuhar sjajnog istarskog restorana Zigante. Upoznajte ovog maestra za tartufe, njegovo ime je Damir Modrušan.

Iz svijeta donosimo priču o najnovijem kulinarskom trendu - uzgoju mikro povrća u vlastitom domu, pa saznajte više o ovim sićušnim, ali super biljčicama zvanim microgreens na str. 38. Pišemo o kuhinji Toscane, tako jednostavnoj, a tako raskošnoj za nepce. Ovu izvrsnu talijansku regiju, prepunu umjetnosti, divnih vina i hrane svakako treba posjetiti makar jednom u životu - tvrdim vam iz iskustva!

Za kraj smo ostavili ono što je svim vjernicima muslimanima najdraže - Bajram! Mirisi Bajrama tema je naših ovogodišnjih svečanih bajramskih recepata, kada sofra zamiriše raznim pilavima, pečenjima i pitama. Bajram šerif mubarek olsun svim našim čitateljima koji slave ovaj veliki praznik! Ovom prazniku posvetit ću i završni stih iz jedne od verzija sevdalinke (ima ih nekoliko), Bajram ide, Bajramu se nadam:

“Šta bih dragom bajramluka dala? Kad bih dragom vezen jagluk dala, dragi mi je, malo mu je dara! Kad bih dragom boščaluka dala, sirota sam, mnogo mu je dara! Kad bih dragom b’jelo lice dala, hvalit će se među jaranima!”

Sara Krajina Jazvić

glavna urednica

sara@oxygen.ba

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se