Pismo urednice, Gusto br. 82 juni 2015.

sara-krajina-jazvic

U SUSRET LJETU I RAMAZANU

Juni je, na početku smo raskošne sezone, pune boja i mirisa. Naš smo ovomjesečni meni zato oslikali Voćnom paletom: sezonsko voće u slatkim i slanim jelima. Uvjerit ćete se, nadamo se, da se ovi lijepi plodovi sezone mogu izvrsno upotrijebiti u raznim jelima, ne samo u sokovima ili voćnim salatama. Kao ljepoticu mjeseca među voćkama ipak smo odabrali rumenu trešnju, uz savjete kako i kada je saditi. Za prvu pratilju među voćkama-ljepoticama proglasili smo kajsiju, koju smo svrstali u junske top 3 namirnice, uz sardine i cavolo nero. Cavolo nero ili crni kupus ili toskanski kupus je pak jedna zanimljiva, nama nova namirnica, pa saznajte više o njoj na str. 19.

Počinje sada i mjesec ramazana, pa smo pripremili divne svjetske ramazanske specijalitete koji se prave baš ili narodski rečeno, maksuz za ramazan. Otkrijte ramazanske običaje u Turskoj, Egiptu ili Indiji i svakako probajte neke od njihovih zanimljivih svečanih jela. Specijalno za ramazansko izdanje u našem Gustometru smo upitali građane Sarajeva gdje to oni kupuju ramazanske somune, pa provjerite na str. 60 koji su najpopularniji. Također, pripremili smo i dolme, fino, domaće jelo koje tako dobro „legne” u ljetnim danima ili ramazanskim večerima. Svim vjerinicima želimo lak post, uz dobro zdravlje i mubarek dane - Ramazan šerif mubarek olsun!

Ljeto je i vrijeme ribljih jela, a mi smo u ovom broju pisali i o malim (sardinama) i o velikim (tuna) ribama. Spremili smo i brza riblja jela kad nam treba dobra ideja za večeru bez previše muke, pa pronađite inspiraciju u našoj Kuhinji s nogu. Pišemo i o tome kako ribu filetirati - navodno, nije toliko komplikovano kad se jednom „uđe u štos”. Od kulinarskih dilema u ovom broju rješvamo i onu o teletini - koji dio mesa upotrijebiti za koje jelo.

Iz svijeta donosimo nekoliko zanimljivih tema. Prvi donosimo informacije o novim izumima, kuhinjskim tehnologijama budućnosti, mnogi sa predznakom „pametni”, pa ostaje da se vidi koje će ideje zaživjeti, a koje propasti. Da li će hit postati pametni noževi koji „čitaju” informacije o namirnicama ili možda milkmaid, još jedan pametni uređaj koji vam pokazuje sve što vas može zanimati o mlijeku? Bumo vid’li…

Pišemo o gastronomiji Jordana, carstvu začina i mezetluka, a iz Francuske donosimo priču o luksuznoj, ali kontraverznoj deliciji foie gras. Zbog čega je tako ukusna, ali i zašto diže toliku etičku prašinu, saznajte na str. 24.

Od sezonskih namirnica izdvojili smo još luk srebrenac i ljutiku, te začinsku, ali i ljekovitu biljku matičnjak ili melisu. Pripremili smo recepte sa petit beurre keksom za najmlađe, otkrili zbog čega je melasa prirodni zaslađivač, čemu služe kondimenti, a obišli smo i restoran Karuzo, zanimljivog vegi/mediteranskog/sushi jelovnika. Do sljedećeg broja, pozdravljam vas uz malo sevdalinke:

„Šta se sjaji u šeher-Saraj’vu? Ili svijetli iza gore Sunce ili toke mladog Sarajlije ili djeve boščaluke vezu? To ne svijetli iza gore Sunce niti toke mladog Sarajlije niti djeve boščaluke vezu. To ne svijetli iza gore Sunce, već se svijetle ramazanske noći, od fenjera i sitnih kandilja, za njima je sretan Bajram doš’o i donio svoj Bosni veselje!” (Sevdalinka „Šta se sjaji nasred Sarajeva”)

Sara Krajina Jazvić

glavna urednica

sara@oxygen.ba

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se