13. festival dječije pjesme “Lino Fest”

lino-fest-2015

Lino fest okuplja mališane regije na 13. Lino Festu

- Tema Lino festa je „Sarajevo kroz povijest” -

Sarajevo, 20.05.2015. - Na održanoj konferenciji za medije predstavljen je koncept trinaestog festivala dječije pjesme “Lino Fest 2015.” koji će se održati 23. maja u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, s početkom u 18 sati.

„Učestvovat će mališani iz gradova Sarajeva, Mostara, Banjaluke, Tuzle, Brčkog te Županje, Splita, Zagreba, Kikinde, Beograda, Podgorice, Skopja, Ljubljane, Užica i Novog Sada. Ove godine imamo 18 učesnika iz regiona, tako da će i ove godine Lino Fest imati međunarodni karakter čiji je osnovni cilj glazbeni odgoj djeteta. Nastupit će djeca uzrasta do 12. godina, odnosno do sedmog razreda”, rekao je Željko Gudelj, direktor festivala Lino Fest u razgovoru za Gusto.

dsc_0008

“Glazba je oduvijek predstavljala sastavni dio odgoja te se njezina prisutnost u odgojno-obrazovnom sustavu i društvenom životu shvaćala kao sama sebi razumljiva stvar”, istakao je Gudelj.

Tema ovogodišnjeg Lino festa je „Sarajevo kroz vijekove”, gdje će se djeci na prihvatljiv način predstaviti bogata povijest grada Sarajeva kroz različita povijesna razdoblja.

“Pošto je svaki Lino Fest tematski, ove godine tema je „Sarajevo, ljubavi moja”, odnosno „Sarajevo kroz povijest”. Obuhvatili smo čak i širi period od srednjovjekovne Bosne do današnjih dana, što je vrlo kompleksan zadatak jer je naročito bilo izazovno približiti djeci taj period. Scenografija i režija su podređene tom zadatku, pa vizuelni identitet same scene i prikaza će biti u sklopu festivalske teme. Djelovanje Lino Festa nije samo revijalnog karaktera već pedagoškog i edukativnog karaktera što su prethodni festivali pokazali, pa tako je i ovaj put”, rekao je Adnan Džindo, scenograf i redatelj.

„Svi čitatelji Gusta koji dođu na Festival moći će se zabaviti na jedan edukativan način i doživjeti Sarajevo u jednom sasvim drugom svjetlu”, dodao je Gudelj.

Voditelji 13. Lino Festa su Mladen Jeličić -Troko, Minka Muftić  i Irena Dobnik.

Podravka sa svojim brendom Lino već tradicionalno podržava Lino Fest želeći na taj način dati svoj doprinos razvoju kulture u Bosni i Hercegovini. Ujedno želi  omogućiti djeci kontakte sa umjetničkom glazbom, upoznavanje i doživljavanje glazbe kao umjetnosti uz direktno stjecanje vrijednih glazbenih iskustava, kako bi djeca bila spremnija i fleksibilnija za dalji glazbeni razvoj.

Ulaznice se mogu pronaći na blagajni Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se