20 izuma koji su promijenili historiju hrane i pića

barrel

Kraljevsko udruženje britanske Akademije nauka pokušalo je dati odgovor na pitanje koji su najznačajniji izumi u kulinarskoj historiji čovječanstva i šta je najviše utjecalo na razvoj kultivacije hrane. Da li je to možda pećnica, frižider ili plutani čep?
Priredio: Adnan Učambarlić

Čitava grupa stručnjaka, uključujući i neke dobitnike Nobelove nagrade, sastavila je listu od stotinu najznačajnijih izuma u kulinarstvu, koju su kasnije sveli na samo 20. Izumi su rangirani prema četiri kriterija: dostupnosti, produktivnosti, estetici i zdravlju. Pogledajmo koji su to najznačajniji izumi u historiji hrane i pića od praskozorja čovječanstva pa do danas.

Hlađenje
Upotreba leda za snižavanje temperature i očuvanje hrane datira još iz prahistorije. Hlađenje pomoću mašina razvijeno je, kao proces, sredinom XVIII stoljeća, dok su se prvi frižideri u domaćinstvima pojavili početkom XX stoljeća. Kroz svoju dugu historiju, hlađenje je ljudima omogućilo očuvanje i veće rezerve hrane, a dovelo je i do još jednog ključnog izuma u civilizaciji - hladnog piva!

Pasterizacija i sterilizacija
Ovi procesi su ključni za prevenciju bakterijske kontaminacije hrane, posebno mlijeka.

Konzerviranje
Metoda čuvanja hrane pomoću obrade i spremanja u hermetički zatvorena pakovanja razvijena je početkom XIX stoljeća. Konzerviranje produžava rok trajanja hrane na policama od jedne do pet godina.

Pećnica
Najstarije pećnice otkrivene su u Centralnoj Evropi, a datiraju čak 29 hiljada godina prije nove ere, a korištene su za pripremu mamutovog mesa. Savremene, plinske pećnice razvijene su početkom XIX stoljeća, a električne nešto kasnije.

Navodnjavanje
Navodnjavanje je zapravo umjetno dodavanje vode tlu. Koristi se kako bi pomoglo uzgoju usjeva i obnovi vegetacije u suhim područjima. Posebno je korisno tokom dugih perioda bez padavina.

Kombajn
Nastao krajem XVIII stoljeća, kombajn je uveo industrijalizaciju u poljoprivredu, omogućivši mehaničko razdvajanje žita od stabljike i ljuske. Prije toga su farmeri morali ručno odvajati zrnevlje žita, što je iziskivalo mnogo vremena i truda.

Pečenje
Radi se o kulinarskoj metodi koja hranu podvrgava dugotrajnom izlaganju „suhoj” toploti. Najčešće se vrši u pećnicama, ali i u vrelom pepelu ili na vrućem kamenju.

Selektivni uzgoj
Radi se o procesu uzgoja bilja i životinja na osnovu određenih karakteristika. Omogućava ljudima da manipuliraju prirodnom selekcijom biljaka i životinja kako bi stvorili hranu koja je genetski stabilnija.

Mljevenje
Mljevenje je proces pretvaranje zrnevlja i drugih materijala u prah. Na taj način se, u mlinu, proizvodi i brašno, koje je osnovni sastojak hljeba, najvažnije namirnice u većini kultura. Mljevenje zrnevlja, kao praksa, datira još od šest hiljada godina prije nove ere, a unaprijeđeno je krajem XIX stoljeća sa uvođenjem parnog mlina.

Plug
Plug je alat (doduše, danas više mašina) koji pomaže u kultiviranju tla prije sadnje. Datira još od samog praskozorja čovječanstva i predstavlja jedan od najvećih napredaka u poljoprivredi. Tako je postao jedan od ključnih faktora za razvoj civilizacije.

Fermentacija
Ukratko: Pivo. Više formalno: pretvaranje ugljikohidrata u alkohol i ugljen dioksid ili organske kiseline, pomoću kvasca, bakterija ili njihove kombinacije u anaerobnim uslovima. Ovaj proces doveo je do proizvoda poput alkohola, vina, octa, jogurta, hljeba i sira. Ipak, mnogi se slažu da je ključni proizvod do kojeg je ovaj proces doveo - pivo.

Ribarska mreža
Ove mreže se koriste još od kamenog doba, a najstarija poznata napravljena je od vrbe i datira još od 8 300 godina prije nove ere. Mreže su i danas veoma zastupljene u različitim verzijama.

Rotacija usjeva
Radi se o praksi uzgajanja serija različitih vrsta usjeva na istom području, a u različitim terminima.

Lonac
Spremište za hranu je izum revolucionarne jednostavnosti. Omogućava i olakšava jednostavne radnje poput prokuhavanja vode, ali je doveo i do izuma poput čaja, paste i sl.

Nož
Alat bez kojeg se nijedna kuhinja na svijetu ne može ni zamisliti. Postoji koliko i sama ljudska vrsta.

Pribor za jelo
Jednostavni alat koji je distancirao civilizirani svijet od neciviliziranog i životinja (iako ga čak i neke životinje koriste).

Plutani čep
Ovaj čep je omogućio proizvodnju piva i vina. Njegova elastičnost i nepropusnost čine ga savršenim materijalom za zatvaranje boca.

Bure
Ista stvar kao i sa plutanim čepom: vino i pivo. Iako se burad koriste i za skladištenje drugih važnih namirnica poput vode i ulja, na ovoj listi su se našla uglavnom zbog alkohola.

Mikrovalna pećnica
Ovaj kuhinjski aparat služi za zagrijavanje hrane putem dielektričnog procesa grijanja, u kojem radijacija zagrijava polarizirane molekule u hrani. Jedan je od najvažnijih kulinarskih izuma sa kraja XX stoljeća.

Prženje
Proces termičke obrade hrane u ulju ili nekoj drugoj masti datira iz antičkog Egipta, nekih 2 500 godina prije nove ere.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se