Višnja za laku noć

maraschino-cherry-pg-aroma-the-perfumers-apprentice-15-ml-1498

Višnje su obožavali Perzijanci i Rimljani, koji su s njom upoznali Britance, da bi je oni proširili dalje po svijetu. Višnje se danas svrstavaju među top deset vrsta voća s najvećom dozom antioksidansa. Evo glavnih razloga zašto treba što prije “navaliti” na ovo predivno sočno proljetno voće!

Napisala: Ivana Ljubičić

Višnja je voćka koje se pokazala kao veoma djelotvorna u smanjenju upalnih procesa i ublažavanju bola kod artritisa, naročito kod gihta. Istraživanja su pokazala da čaša soka od višanja može da ublaži bolove u zglobovima jer aktivni sastojci iz ovog voća smanjuju količinu mokraćne kiseline koja je uzrok problema. Osim toga, višnja je jedna od zaista rijetkih vrsta voća koje sadrži melatonin - prirodan hormon koji reguliše san. Naš organizam inače prirodno luči hormon melatonin koji se oslobađa samo tokom noći, obično nakon devet sati uveče, i tako podstiče san. Prije spavanja popijte čašu čistog višnjinog soka. To će vam omogućiti dubok, neprekidan i opuštajući san. Melatonin se također koristi u liječenju tegoba menopauze, odvikavanja od lijekova, kod raka dojke i prostate, hiperaktivnosti i deficita pažnje.

Gusto zanimljivost: Prema budističkoj legendi, drvo višnje ponudilo je svoje plodove Maji, Budinoj majci, da bude zdrava i sita tokom trudnoće. Legenda ima osnova, jer višnja njeguje čitav organizam i daje osjećaj sitosti.

Još nekoliko razloga da jedete višnje:

- Višnje sadrže biljni pigment antocijan koji je moćni antioksidans u prevenciji anemije, srčanih oboljenja i tumora.

- Ovo voće je bogat izvor kalija i sadrži visok procent vode.

- Sadrži vitamin C, vitamine B grupe i kobalt koji snižavaju krvni pritisak, jačaju krvne sudove, a posebno kapilare.

- Dijabetičari ih mogu jesti u neograničenim količinama jer sadrže malo šećera.

Zdravo, a slatko!

Iako je najslađe jesti same višnje, ovaj je plod čest sastojak aromatičnih voćnih kolača. Osim toga od višanja se prave odlični sokovi i džemovi. Višnje su neodoljive mirisom, pa je ova voćka i popularan dodatak kozmetičkim proizvodima.

Gusto savjet: Od peteljke višnje se pravi čaj koji pomaže kod izbacivanja pijeska iz mokraćnih kanala, celulita, impotencije, bubrežnih bolesti i hroničnog kašlja.

Gusto recepti sa višnjama:

Sok od višanja (protiv nesanice i bolova)

Sastojci:
5 kg višanja, 3,5 kg šećera, 25 g limunske kiseline, 1 l vode

Priprema: Očišćene višnje pomiješajte sa limunskom kiselinom i vodom. Ostavite 24 sata, procijedite kroz gazu, dodajte šećer i miješajte dok se ne otopi. Ulijte sok u sterilizovane boce, pa ih dobro zatvorite.

Prosječna cijena: 10 KM

Brzi kolač od višanja

Sastojci: 300 g keksa (može petit ili neki tvrdi keks), 400 g šećera, 700 g višanja, 2 kesice šlaga, 2 kesice pudniga od vanilije

Priprema: Pola litra vode i  šećer stavite da prokuhaju, pa dodajte očišćene višnje. Kad provri kuhajte još 5 minuta. U to dodajte 2 pudinga od vanilije (izmiješajte ih po uputstvu). Kuhajte da se masa zgusne. U dubljoj posudi poredajte keks, poprskajte sokom od višanja ili mlijekom. Masu sipajte preko svakog keksa i ukrasite šlagom.

Prosječna cijena: 7 KM

Starinski kolač sa višnjama

Sastojci: 3 jajeta, 12 kašika ulja, 1 kesice praška za pecivo, 1 kesica vanilinog šećera, 12 kašika brašna, 300 g višanja, 12 kašika šećera, 8 kašika mlijeka, malo šećera u prahu

Priprema: Operite višnje i izvadite koštice. U jednu zdjelu odvojite brašno, dodajte prašak za pecivo i dobro promiješajte. U drugoj zdjeli umutite jaja. Muteći sve vrijeme dodajte šećer i vanilin šećer. Dodajte potom ulje, mlijeko, pa brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Namažite tepsiju uljem i pospite brašnom. Pripremljeno tijesto prespite u tepsiju pa razbacajte višnje. Kolač pecite desetak minuta u rerni zagrijanoj na 200°C, smanjite temperaturu na 180°C pa pecite još 15-ak minuta. Kada je kolač pečen, pospite ga šećerom u prahu.

Prosječna cijena: 8 KM

Slatko sa višnjama

Sastojci: ½ l vode, 10 kašika šećera, 1 kg višanja, 4 kesice pudinga od vanilije, šlag po želji

Priprema: U vodu naspite šećer i stavite da proključa. Dodajte oprane i očišćene višnje, smanjite temperaturu i kuhajte 6 minuta. Dodajte prah pudinga razmućen sa vodom i uz neprestano miješanje kuhajte još 2 minute. Masu uspite u sud nakvašen hladnom vodom i ostavite da se ohladi. Po želji ukrasite šlagom. Ukusno je uz razne slatke kroasane.

Prosječna cijena: 7 KM

NUTRICIONISTA: Višnje spadaju u kategoriju super zdrave hrane. Višnje su na neki način eliksir za tijelo i igraju glavnu ulogu u održavanju ljepote kože. Njene korisne tvari ne gube se ni nakon uobičajenog procesa prerade, mada je ipak najzdravija sirova. Sadrži crveni pigment antocijan i beta karoten (tvar koja djeluje antioksidativno i jedan je od važnih regulatora srčanog ritma i procesa spavanja). Ubrzava oporavak nakon operativnih zahvata. Oni koji imaju problema s kilogramima bilo bi dobro da jedu svježe plodove ove voćke. Dok ih ima, pojedite svako jutro po šaku plodova i poboljšat ćete svoje zdravlje. Ljekovite su i peteljke, plodovi, koštice i smola, koja se ponekad cijedi iz njenog stabla.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se