Pistacije

pistachio

Svi mi dobro znamo kako su nevjerovatno ukusne pistacije. Međutim, cijena ovog oraščića nam ipak ne omogućava da ga svakodnevno grickamo, pa je dobro znati za koja jela možemo kvalitetno upotrijebiti pistacije, ali i koliki uticaj imaju na naše zdravlje.

Pripremila: Ivana Ljubičić

Gusto zanimljivosti: Ljudi su se hranili pistacijom još u doba paleolitika. Prirodno stanište drveta pistacije je jugozapadna Azija, Iran, Sirija, Afganistan, ali rastu i u južnoj Francuskoj, Grčkoj i Španiji.

Osim što se jedu sirove i pečene, pistacije se koriste u  pripremi raznih slanih i slatkih jela. Zrele pistacije su lagano otvorene ljuske i lako se čiste, a potpuno zatvorenima trebate razbiti ljusku. Ovaj slasni oraščić  se koristi u pripremi hladnih predjela i salata tako što se usitni i pospe preko njih neposredno prije posluživanja ili se pak dodaju u guste dressinge koji se prelivaju preko salata. Pistacije će nježnoj salati s repićima škampi ili kozica dati dodatnu notu. Nasjeckane pistacije odlično pristaju uz sirni namaz, mesne i riblje paštete. Salata od mladog krompira s nasjeckanim pistacijama jednostavno je i ukusno jelo koje se začinjava suncokretovim uljem i sokom od limuna, a dodatkom kašičice maslaca od pistacija ona postaje još ukusnija. Mortadela s pistacijama jedna je od vrhunskih delicija u kojoj pistacije osim okusa daju i izvanrednu dekorativnost. Pistacije se koriste i kao dekorativni dodatak krema bilo da su na podlozi voća ili tijesta. Baklave s pistacijama su delicija koja se priprema za posebne prilike, i na kraju ne treba zaboraviti ukusni sladoled od pistacija. Inspiraciju za pravljenje specijaliteta sa pistacijama možete pronaći u našim receptima.

Gusto savjet: Pečenim pistacijama se lagano skida smeđa kožica, a sirove prelijte vrućom vodom ili prokuhajte minutu da se kožica lakše skine među prstima.

Štite srce i oči

Dokazano je da ovi orašasti plodovi smanjuju nivo lošeg kolesterola, a povisuju nivo dobrog, i to samo nakon kratkog perioda umjerene konzumacije. Pistacija je puna antioksidanata, kao što su vitamini A i E koji se bore protiv upala, štite krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Jedući pistacije također smanjujete šanse za nastanak dijabetesa tipa 2. One su odličan izvor vitamina B, a ovaj vitamin važan je za proizvodnju hemoglobina, pa tako i za bolju krvnu sliku. Pistacije sadrže dva karotenoida koje teško možemo naći u ostalim orasima. Radi se o luteinu i zeaksantinu, antioksidantima zaštitnicima očiju i vida, koji smanjuju rizik od degeneracije oka i sprečavaju razvoj očne mrene. Cijena pistacija varira zavisno od proizvođača, te zavisno da li su soljene ili ne, a pola kilograma u prosjeku košta oko 10 KM.

Gusto zanimljivost: Rezultati jedne ankete sprovedene na 130 ljudi dali su sljedeće rezultate na pitanje šta je najgore kod jedenja pistacija:

to što se mora guliti jedna po jedna ljuska 27%, kada vas zapadne prazna ljuska 2%, ljuska koju ne možete otvoriti 42%, kada potrefite nejestiv/loš plod 28%.

Gusto recepti sa pistacijama:

Sladoled od pistacija

Sastojci: 125 ml vrhnja, 250 ml mlijeka, 5 žumanaca, 180 g šećera, ekstrakt vanilije, 40 g nezasoljenih, očišćenih pistacija, 250 ml bijelog vina, sok ½ limuna

Priprema: U loncu zakuhajte vrhnje, mlijeko i malo ekstrakta vanilije. Pomiješajte četiri žumanca sa 100 g šećera te i to dodajte smjesi. Miješajući kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ohladite. Pistacije dobro usitnite pa dodajte kremi. Kremu prelijte u plitku posudu i ostavite pet sati u zamrzivaču. Povremeno promiješajte, tako da se ne naprave veliki kristali leda. U loncu prokuhajte 80 g šećera, bijelo vino, limunov sok i malo ekstrakta vanilije, prebacite sve na paru pa dodajte jedno žumance. Složite porcije od kuglica sladoleda i ove kreme. Možete ukrasiti preostalim nasjeckanim pistacijima i posuti šećerom u prahu.

Prosječna cijena: 8 KM

Pašteta sa pistacijama

Sastojci: 6 kašika pistacija,  200 g tunjevine iz konzerve, 100 g margarina, 1 praziluk, biber, so

Priprema: Pistacije potopite u vruću vodu da bi im se lakše odstranila tanka opna te ih isitinite. Tunjevinu  iz konzerve ocijedite  i izgnječite. U prethodno pjenasto umućen margarin dodajte izgnječenu tunjevinu i sve zajedno ispasirajte. Zatim ovu smjesu posolite, pobiberite, dodajte isjeckan praziluk, limunov sok i sitno isjeckane pistacije. Dobijenu masu možete mazati na hljebčiće.

Prosječna cijena: 8 KM

Havajska salata

Sastojci: 500 g  pilećih prsa, 200 g ananasa, 200 g narandži, 100 g zelene salate, 100 g pistacija (očišćenih), malo ljute paprike, ulje, so

Sastojci: Pileće meso isijecite u šnicle pa onda na rezance - što su tanji to će biti ljepše. U tavu stavite ulje i propržite piletinu sa malo ljute paprike i soli. Zelenu salatu operite i složite listove tako da pokrijete tanjir. Blago ih posolite. Isjeckajte ananas i narandže stavite na listove salate, dodajte prženu piletinu i na kraju sjeckane pistacije. Malo ulja u kojem se pržila piletina možete posuti preko salate.

Prosječna cijena: 10 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se