Posla preko glave u povrtnjaku, voćnjaku i cvjetnjacima

maj

Proljeće je uveliko uhvatilo zamah, pa radovima u povrtnjaku, cvjetnjaku i voćnjaku treba posvetiti puno vremena. Osim okopavanja, zaštite od parazita te sjetve nekih kultura koje zahtijevaju toplo vrijeme, vrijeme je i za berbu.

Pripremila: Dženana Hrlović

Briga o voćnjaku

Majska zora sve nagoni, a majski mraz sve razori.

Prođe pamet k’o trešnje.

Maj je pravo vrijeme za brigu o voćnjaku. Okopajte zemlju, plitko, pazeći da ne oštetite korijen. Da bi se voćka pravilno razvijala uklonite suvišne mladice koje su porasle okolo. Ako ste naumili kalemiti voćke izaberite sunčan, ali ne previše topao dan. Pobrinite se da počupate sav korov. Vrijeme je da se obavi i proljetno orezivanje voćnjaka. Posebno povedite računa da uklonite sve polomljene grane. Na stablima kruške i dunje treba odstraniti i oboljele grane. U maju prispijevaju i trešnje i jagode. Jednom kada sazru imat ćete malo vremena za berbu pa planirajte da izdvojite najmanje dan-dva za ove poslove. U malinjacima prije i poslije cvjetanja neophodno je provesti mjere zaštite od bolestii štetočina.

Oprez u povrtnjaku

Iza mokrog maja ide suvi juni, a iza suvog maja ide mokar juni.

Iako je maj generalno poznat kao topao, gotovo ljetni mjesec, majsko vrijeme umije itekako da iznenadi, pa se nekad, istina rijetko, dogode i mrazevi. U povrtnjacima se uklanja korov, najbolje ručno. Ipak, ratari koji brinu o velikim površinama pribjegavaju hemijskim sredstvima, pa se preporučuje da vode računa da sredstva koja koriste budu što je moguće manje štetna. Paradajz, krompir, krastavac i kupus potrebno je posebno zaštiti od bolesti, među kojima je u ovo doba najčešća plamenjača. Ako to već niste uradili, krajnje je vrijeme da presadite paprike, paradajz, krastavce i patlidžan. Druga polovina maja idealna je za sjetvu heljde. Ukoliko ste paradajz odavno presadili odstranite nekoliko grančica najbližih zemlji, kako biste osigurali dovoljno hrane za dalji rast biljke. Naravno, ne treba pretjerivati, pa uklonite grančice samo ukoliko su znatno manje od ostatka biljke, te  ometaju dalji rast. Osim toga topliji dani su idealni za sjetvu graha, lubenica, dinja i kukuruza šećerca. I naravno, vrijeme je za berbu mladog graška, špinata, salate, mladog luka, kelja, te vađenje mrkve i mladog krompira.

Napasnici u cvjetnjaku

Krajnje je vrijeme da presadite cvijeće i iznesete biljke koje su prezimile u kući. Obratite pažnju na lisne vaši, koje se osim u voćnjacima i cvjetnjacima znaju zavući i u kuću, te napasti sobno cvijeće. Početkom mjeseca, obavite rezidbu pruća, pazeći da ostavite dva do tri pupoljka na svakoj grani, kako biste u vrijeme cvata imali dugačke grane koje se završavaju jednim krupnim cvijetom. U bašti na ružama ostavite što je moguće više grana, od drugog rasta prošle godine. Cvjetnjak ne krase samo ruže. Maj je vrijeme gustih mirisnih jorgovana i tulipana, maćuhica, begonija i ljiljana. Vegetacija prosto buja, pa ne čudi da su ovaj mjesec u davno doba zvali i cvjetni.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se