Vlasac

10-vlasac

Vlasac je tanka zelena biljka koja se danas uzgaja u mnogim dijelovima svijeta. Listovi, sjemenke i cvjetovi vlasca koriste se u kulinarstvu, medicini, kozmetici i dekoraciji. Naziv dolazi od latinske riječi cepa koja znači luk, a takav je naziv vlasac zaslužio činjenicom da njegov specifičan okus podsjeća na luk, samo je nešto blaži. Upravo zato u narodu ga zovu “mali brat crnog luka”.

Pripremila: Ivana Ljubičić

Sa čime upariti vlasac

Svježe narezani vlasac možete dodavati jelima od jaja, salatama, a naročito krompir salati, mekanim sirevima i juhama. Ako se doda peršunu, estragonu i ljupčacu, čini mješavinu začina pod nazivom fine herbes, mješavini koja se koristi za razna topla i hladna jela, salate, omlete, rižu i piletinu. Fino sjeckan dodaje se varivima od povrća i umacima, posebno onima na bazi jaja, pavlake ili jogurta.

Kod kuhanja se vlasac dodaje na kraju jer brzo gubi na aromi. U alpskim krajevima Evrope, gdje također raste samoniklo, vlasac se često koristi posut preko maslaca premazanog preko raževog hljeba. U sušenom obliku se koristi u ogromnim količinama, naročito u kuhinjama Istočne Azije.

Gusto zanimljivost: Vlasac se spominje i u starom Rimu - i tada se vjerovalo da liječi opekotine od sunca i upale grla, da je diuretik i da kontroliše krvni tlak. U Srednjem vijeku vjerovalo se da svežnjevi osušenog vlasca razbacani po kući mogu otjerati bolest.

Lijep i dekorativan cvijet

Danas se vlasac, osim kao začinska biljka, uzgaja i kao posebno lijepa ukrasna biljka, kojoj je teško odoljeti u razdoblju cvjetanja koje počinje upravo sada: od maja do jula. Tada vlasac naprosto mami poglede svojim poluloptastim ljubičastim cvjetovima. Cvjetovi boje lavande također se mogu jesti, samo oprez - imaju začuđujuće snažan okus luka! Malo će vas i prevariti jer prvi zalogaj će se činiti blag i slatkast, ali nakon njega slijedi jaka doza luka. Odličan su dodatak pastama, jelima sa jajima i ribi, a od cvjetova se također pravi sirće za salate.

Vlasac ima korisnu osobinu da odbija insekte (zbog aromatičnih sumpornih jedinjenja koja se nalaze u listovima), tako da se može koristiti u baštama ili biovrtovima za kontrolu štetočina. Neki baštovani ga sade na granicama svojih cvjetnih aleja ili ostalih biljnih vrsta kako bi potpuno očuvali svoje biljke što dalje od štetočina. Može se gajiti na prozoru tokom godine i tako ga možete imati uvijek u svježem stanju, što je i najbolje!

Prirodni antibiotik i diuretik

Svježi listovi sadrže puno vitamina A i C, manje vitamina B, a od minerala posebno fosfor i željezo. Vlasac pojačava apetit, pospješuje varenje, otklanja vjetrove, jača krv, a pošto je i blagi antibiotik, sprečava razvoj bakterija. Također, snižava krvni pritisak i sprečava taloženje vode u tkivima. Pristalice narodne medicine vjeruju i da ublažava opekotine i suhi kašalj, a djeluje i kao diuretik.
Gusto savjet: Zbog visokog sadržaja željeza i vitamina C vlasac je odlično prirodno sredstvo protiv malokrvnosti i proljetnog umora.
Gusto recepti sa vlascem:

Riža sa vlascem

Sastojci: 350 g riže, 3 paradajza, 2 kašičice senfa, 4 kašike majoneze, 4 kašičice kiselog vrhnja, malo svježeg vlasca, so po ukusu


Priprema:
U posudu stavite senf, sitno narezan paradajz, majonezu, kiselo vrhnje i vlasac. Posolite malo vodu i u njoj skuhajte rižu, ali pazite da se ne raskuha. Sve zajedno izmiješajte. Posolite i pobiberite po želji.

Prosječna cijena: 5 KM

Zeleni umak

Sastojci: 4 tvrdo kuhana jajeta, 1 dl vinskog sirćeta, 1 dl vode, 1 kašičica šećera, 1 kašičica senfa, 1 dl ulja, svježe mljeveni biber, peršun, kapar, vlasac, 1 dl kisele pavlake, 1 kašičica začina za povrće

Priprema: Izmiješajte sirće i vodu, dodajte šećer i začin za povrće, sve kratko prokuhajte i ohladite. U međuvremenu sitno nasjeckajte tvrdo kuhana jaja i peršun, a kapar i vlasac sitno nasjeckajte. Ohlađenoj mješavini sirćeta i začina za povrće dodajte senf, ulje, nasjeckana jaja, peršun, kapar i vlasac. Zatim dodajte pavlaku, začinite biberom, sve dobro izmiješajte i po želji dosolite. Pripremljeni umak stavite na hladno mjesto da odstoji 1-2 sata. Zeleni umak može da se koristi kao preliv za npr. kuhano povrće, kuhano meso, ribu ili kao preliv za razne svježe salate.

Prosječna cijena: 5 KM

Slani keksi sa vlascem i lukom

Sastojci: 100 g glatkog pšeničnog brašna, 50 g omekšalog maslaca, 1 kašika sjeckanog svježeg vlasca, 1 kašičica naribanog parmezana, 2 češnja bijelog luka, 2 žumanca, malo sjemenki suncokreta za ukras

Priprema: Bijeli luk i vlasac sitno nasjeckajte. U posebnu posudu umutite maslac s vlascem. U drugu posudu prosijte brašno, dodajte parmezan i maslac s vlascem. Mijesite rukama dok se ne dobije zrnasta smjesa. Smjesi dodajte razmućeno žumance i toliko vode da se može umijesiti glatko tijesto. Oblikovano tijesto zamotajte u plastičnu foliju i pustite da odstoji 30 minuta na hladnom mjestu. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto i pospite ga sjeckanim bijelim lukom, preklopite na pola i ponovo razvaljajte. Iz razvaljanog tijesta režite oblike po želji. Kekse poslažite na namašten lim za pečenje i svaki keks premažite drugim umućenim žumancem. Pecite u pećnici na 200°C oko 20 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Pred kraj pečenja možete staviti sjemenke suncokreta za ukras.

Prosječna cijena: 5 KM

Aromatično sirće od cvjetova vlasca

Sastojci: 3 šolje cvjetova vlasca, 3 šolje sirćeta, manja tegla

Priprema: Uberite cvjetove vlasca, dobro ih operite i ostavite da se osuše od vode. Napunite teglu sa cvjetovima vlasca, prelijte sa sirćetom koje volite (savjet je da uzmete bijelo balsamic sirće), zatvorite teglu i ostavite najmanje nedjelju dana na hladnom i tamnom mjestu. Procijedite kroz fino sito, bit će otprilike boje kao rosé vino, sipajte u flašu i koristite ga za salatu. Čuvajte ga u frižideru.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se