Roštiljska mesa i prilozi od povrća

Barbecue

S prvim danima proljeća izvlačimo svoje roštilje, piknik korpe, dekice i rekvizite, planiramo druženja u prirodi i proglašavamo sezonu roštiljanja otvorenom! Pripremili smo odlične roštiljske delicije pune okusa, dodali priloge od povrća od kojih će vam rasti zazubice i sve to zaokruži savjetima o dobroj pripremi. I šta više da kažemo? Ovo je sočno, slasno i naprosto - jedozovno!

Pripremila: Dragana Nižić

Gusto savjeti za roštilj:

Navike pravih majstora roštilja

-       Žar za roštilj priprema se tako da se zapali sitno cijepano drvo, a kada se razgori dodaje se drveni ugljen ili ugljeni briketi. Da bi se stvorio dobar žar potrebno je osigurati dovoljan dotok zraka.

-       Rešetka roštilja se stavlja kada je žar pripremljen. Kada se dovoljno zagrije premaže se kriškom slanine ili s malo ulja kako se meso ne bi lijepilo za nju.

-       Meso koje se peče u komadu treba okrenuti kada na gornjoj strani počnu probijati sokovi iz unutrašnjosti. Riba se na rešetki treba nekoliko puta povući po rešetki kako se ne bi zalijepila. Okreće se samo jednom i to kada se potpuno otpustila od rešetke.

-       Povrće poput tikvica i patlidžana potrebno je izrezati na manje komade, na kolutove ili uzdužno. Luk ili gljive mogu se na grillu pripremiti i tako da se stave u aluminijsku foliju kako ne bi izgubili na sočnosti.

-       Vrijeme potrebno za pečenje pojedinih vrsta povrća je različito, a žar treba biti umjeren. Mekšim vrstama poput tikvica treba približno 5 minuta, dok je tvrđem poput paprike potrebno i do 15 minuta. Kukuruz se peče 10-20 minuta uz povremeno okretanje. Vrijeme pečenja kriški patlidžana je 4-5 minuta sa svake strane.

-       Paprike za roštilj prerežite po dužini, uklonite sjemenke i prelijte uljem pa pecite 6-10 minuta na strani gdje je koža i još 3 minute s druge strane. Vrijeme pečenja kolutova tikvica je 5-8 minuta sa svake strane. Ukoliko gljive nisu u foliji pecite ih 8-10 minuta sa svake strane.

Oprema

Neka osnovna oprema za roštilj uključuje četku ili metlicu za nanošenje marinade i umaka na meso, kocke za brže paljenje vatre, ako imate roštilj na ugljen, zaštitne rukavice od materijala otpornog na vrućinu, toplomjer za hranu za bilo koji komad mesa deblji od 2,5 centimetra, sprej bocu s vodom za gašenje vatrica koje nastaju u žaru uslijed kapanja masnoće, opružne inox hvataljke za okretanje hrane bez probijanja kože, inox lopaticu s dugom i širokom rupičastom špatulom, te žičana četka za čišćenje roštilja. Postoji i dodatna oprema za roštiljanje, poput gradela za ribe, metalnih štapića za pečenje ražnjića i nekih vrste kobasica, te šiš-ćevapa itd.

Marinade za bolji okus

Većina marinada ima kiselu osnovu, npr. ocat, vino ili limunov sok jer kiselina oslabljuje mišićno tkivo čineći meso mekšim i sočnijim u ustima. Budite kreativni prilikom osmišljavanja marinada, isprobajte meso u mješavini soka od narandže, đumbiru, sezamovom ulju i sojinom umaku ili se držite dobre stare mediteranske marinade sa bijelim lukom, maslinovim ulje i peršunom.

Čišćenje roštilja

Kada je sve gotovo ne zaboravite ugasiti vatru i očistiti roštilj. Najbolje je pustiti da se žar sam ugasi. Ostavljanje pepela u roštilju ometa protok zraka zbog čega dolazi do nakupljanja vlage i pojave hrđe na roštilju. Masnoću s rešetke najbolje je odmah nakon što se rešetka ohladila temeljito skinuti žičanom četkom. Izbjegavajte pranje deterdžentima.

Ne zaboravite

Kako bi roštiljanje proteklo što bolje stvari stavite na papir, uradite pripreme i organizirajte se na vrijeme. Prije samog polaska provjerite listu stvari koje namjeravate ponijeti, što bi svakako trebalo uključivati:

- pribor za roštiljanje, ugalj, drva, dovoljno posuđa za odlaganje gotove hrane

- sto i stolice na rasklapanje, sjedalice, suncobran

- pribor za jelo (dovoljno tanjira, čaša, viljuški, noževa, plastičnih zdjela za salate, veće tacne, daska za rezanje)

- prenosni hladnjak sa napicima, papirnate ubruse i salvete, ulje, ocat i začine

- vrećice za smeće (svakako iza sebe pokupite otpatke), deterdžent za posuđe

- majicu dugih rukava ili čak jaknu jer je proljetno vrijeme varljivo

- nekoliko boca od 5 l čiste vode (za pranje ruku i posuđa)

Hamburger

Sastojci: 400 g miješanog mljevenog mesa, 40 g sitno sjeckanog luka, 1 kašika začina od povrća, 1 čajna kašika bijelog luka sa začinima u granulama, 1 čajna kašika bibera, so, malo crvene mljevene paprike, 1 kašika sjeckanog peršuna

Priprema: U mljeveno meso umiješajte sitno nasjeckani luk, začine i peršun. Sve dobro izmiješajte, oblikujte pljeskavice pa ih pecite na zagrijanom roštilju sa svake strane dok dobro ne porumene, a vilica lagano bude mogla proći kroz njih. Poslužite uz hamburger peciva i sezonsku salatu.

Prosječna cijena: 6 KM

Kruh s grilla

Sastojci: nekoliko šnita kruha po izboru, 3 kašike ulja, 5-6 kašika vode, 2 kašike začina od povrća, 1 kašika sjeckanog peršuna, 2 češnja protisnutog bijelog luka

Priprema: U većoj posudi pomiješajte vodu, ulje, začin od povrća, protisnuti bijeli luk i peršun. Svaku šnitu kruha dobro namočite u mješavinu i stavite s namočenom stranom prema dolje na grill. Zapecite dobro, okrenite šnite i ostavite ih još malo na grillu. Poslužite odmah. Po želji pospite s još malo peršuna ili drugog začinskog bilja po izboru.

Prosječna cijena: 2 KM

Pečeni šampinjoni

Sastojci: 300 g svježih šampinjona, 1 luk, 3 kašike maslinovog ulja, so, 1 kašika svježe sjeckanog peršuna, nekoliko grančica ruzmarina

Priprema: Šampinjone dobro očistite i prebrišite vlažnom krpom. Luk očistite i narežite na kolutiće. Sve prebacite u veću posudu. Dodajte ulje, so i začinsko bilje pa dobro promiješajte. Šampinjone prebacite na veći komad aluminijske folije u jednom sloju. Foliju zamotajte pri vrhu i zatvorite sa svake strane. Stavite na roštilj i pustite da se peče dok šampinjoni potpuno ne omekšaju. Povremeno provjeravajte šampinjone i po potrebi podebljajte sloj folije. Gotove šampinjone odmah poslužite.

Prosječna cijena: 4 KM

Pečeni kukuruz

Sastojci: 125 g maslaca sobne temperature, 2 kašike sitno sjeckanog peršuna, 1 kašika sitno sjeckanog vlasca, 1 čajna kašika sitno sjeckane majčine dušice, 1 kašika soka od limuna, 2 pasirana češnja bijelog luka, 1 čajna kašika soli, kukuruz u klipu

Priprema: U posudici pomiješajte omekšali maslac, peršun, vlasac, majčinu dušicu, limunov sok, bijeli luk i so. Ujednačite masu i prebacite je na prozirnu foliju pa oblikujte u rolat i zamotajte. Ostavite u hladnjak na 3 sata. Očišćene kukuruze ispecite na roštilju sa svake strane. Sklonite ih s grilla i na svaki dok je još vruć stavite po nekoliko kriški začinjenog maslaca. Pustite da se lagano rastopi i odmah poslužite.

Prosječna cijena: 5 KM

Škampi na štapiću

Sastojci: 800 g škampa, nekoliko grančica ruzmarina, so, biber, 3 češnja bijelog luka, 1 kašika sjeckanog peršuna, 100 ml maslinovog ulja

Priprema: Škampe operite pa im škarama odrežite nožice i skinite glave. Listiće ruzmarina skinite s grančica potezom prstiju od dolje prema vrhu i sačuvajte ih. Na svaki drveni štapić nanižite 4-5 škampa, posolite, pobiberite i premažite uljem. Ražnjiće pecite na roštilju sa svake strane oko 5 minuta. Pomiješajte protisnuti bijeli luk, peršun, sitno narezane listiće ruzmarina i maslinovo ulje. Tople pečene škampe prelijte pripremljenim uljem i poslužite sa zelenom salatom. Ukoliko nemate škampe, možete upotrijebiti kozice ili gambere.

Prosječna cijena: 20 KM

Pileći ražnjići

Sastojci: 500 g pilećeg fileta, 200 g svježe paprike, 100 g tikvica, 100 g mladog luka, 1 ljubičasti luk, 200 g mini paradajza, 200 ml tamnog piva, 5 kašika ulja, so, biber, začin od povrća, 1 kašika sitno nasjeckanih iglica ruzmarina

Priprema: Pileće filete narežite na kockice, stavite u dublju zdjelu i pospite začinima. Opranu papriku očistite od sjemenki pa je isto tako narežite na kockice. Bijeli dio očišćenog mladog luka i ljubičasti luk narežite na veće komade, oprane tikvice na kocke, a paradajz na manje komade. Narezano povrće malo posolite, dodajte piletinu, zalijte pivom i sve dobro promiješajte. Meso s povrćem pokrijte i ostavite stajati na hladnome mjestu oko 30 minuta, a zatim nanižite na drvene štapiće za ražnjiće. Rešetku za roštilj premažite uljem i dobro zagrijte. Ražnjiće pecite sa svih strana dok ne postanu zlatnožuti. Poslužite odmah.

Prosječna cijena: 9 KM

Palenta s grilla

Sastojci: 150 g palente, 300-400 ml vode, so, 2 kašike ulja, 2-3 paradajza, 100 g feta sira, nekoliko crnih maslina bez koštica, nekoliko kapi maslinovog ulja, začinsko bilje po izboru

Priprema: U posudu za kuhanje stavite vodu, so i ulje. Pustite da zakuha pa skuhajte palentu na uobičajen način. Kuhanu palentu prebacite u podmazan četvrtasti kalup, poravnajte površinu i ohladite. Nakon toga je izrežite na kockice. U drugoj posudici pomiješajte očišćene i sitno sjeckane paradajze, razmrvljeni feta sir i sitno sjeckane masline. Pokapajte uljem. Kockice palente prebacite na zagrijan roštilj i kratko popecite sa svih strana. Izvadite van i na svaku kockicu složite po kašiku-dvije pripremljene salate od paradajza i sira. Pospite svježe sjeckanim začinskim biljem po izboru i odmah poslužite.

Prosječna cijena: 5 KM

Bataci na roštilju

Sastojci: 5-6 manjih pilećih bataka, 50 g maslaca, 1 češanj bijelog luka, 1 luk, 1 kašika sjeckanog peršuna, so, začin od povrća, 3 kašike limunovog soka, 2 kašike maslinovog ulja

Priprema: Očišćene i oprane batake na nekoliko mjesta zarežite nožem. Maslac otopite i dodajte mu so. Dodajte i začin od povrća. Premažite batake. Očistite luk i bijeli luk, dodajte im peršun i ulje pa sve izmiksajte u blenderu. Dobivenu smjesu utrljajte u batake i ostavite ih da odstoje 30 minuta. Zatim ih prebacite na roštilj i pecite sa svih strana dok ne porumene. Gotove batake poprskajte sokom od limuna i odmah poslužite.

Prosječna cijena: 4 KM

Paradajz s grilla

Sastojci: 250 g cherry paradajza, 1 luk, 2 protisnuta češnja bijelog luka, so, maslinovo ulje, 1 kašika sjeckanog bosiljka, 1 kašika sjeckanog peršuna

Priprema: U aluminijsku foliju stavite oprane paradajze, dodajte im sjeckani luk, protisnuti bijeli luk, so, ulje i začinsko bilje. Zamotajte foliju i stavite na roštilj pa pecite oko 10 minuta. Po potrebi pecite i duže dok paradajzi i luk potpuno ne omekšaju. Ukrasite svježim začinskim biljem i poslužite odmah. Paradajze možete preliti i s malo balzamičnog octa.

Prosječna cijena: 4 KM

Piletina s roštilja

Sastojci: 4 pileća fileta, 3 kašike paradajz koncentrata, 1 čajna kašika kumina u prahu, 1 komadić naribanog đumbira, 1 limeta (sok), 2 češnja protisnutog bijelog luka, prstohvat čilija u prahu, so, biber

Priprema: Filete operite, očistite i zarežite na nekoliko mjesta kako bi marinada lakše djelovala. U posudi pomiješajte koncentrat paradajza, kumin, đumbir, sok od limete, bijeli luk, čili, so i biber. Stavite filete u marinadu, poklopite i ostavite u hladnjak na 2 sata. S vremena na vrijeme promiješajte sadržaj. Zatim filete prebacite na rešetku roštilja i pecite na srednje jakoj vatri sa svake strane dok dobro ne porumene.

Prosječna cijena: 7 KM

Tikvice s grilla

Sastojci: 2-3 tikvice, so, začin od povrća, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašika soka od limuna, 1 kašika sjeckanog mažurana, 1 kašika sjeckanog peršuna, peršun za posipanje

Priprema: Tikvicama odrežite vrhove i dno, a zatim ih dobro operite i narežite na deblje kriške. Složite ih u plastičnu posudu, posolite, dodajte začin od povrća i ulje pa promiješajte. Dodajte limunov sok, mažuran i prešun, stavite poklopac i zatvorite. Posudu protresite i ostavite u hladnjak na 2 sata. Zatim tikvice ispecite na roštilju sa svake strane dok dobro ne porumene. Pospite ih sjeckanim peršunom i odmah poslužite.

Prosječna cijena: 4 KM

Losos sa grilla

Sastojci: 4 odreska lososa, 2 kašike koncentrata paradajza, 1 kašika limunovog soka, so, sjeckano začinsko bilje po izboru

Priprema: Odreske lososa operite, osušite i posolite. Svaki odrezak premažite s obiju strana koncentratom paradajza i nakapajte limunovim sokom. Ostavite na hladnom mjestu da odstoji pola sata. Komade ribe poslažite na rešetku roštilja ili upotrijebite roštiljsku košaricu za ribu poprskanu maslinovim uljem. Pecite ga na roštilju u trajanju od 5 do 10 minuta, dok se riba lagano ne raspada pod vilicom. Lososa okrenite samo jedanom. Pecite na srednje jako zažarenom ugljenu i poslužite toplo.

Prosječna cijena: 20 KM

Janjeći ražnjići

Sastojci: 500 g janjetine od buta, 2 kašike svježeg origana, sok od jednog limuna, so, 1 kašika začina od povrća, crni mljeveni biber, 100 ml bijelog vina, 150 ml maslinovog ulja

Priprema: Janjetinu narežite na veće kockice, stavite u zdjelu, dodajte origano, limunov sok, ulje, vino i začin od povrća. Sve promiješajte i stavite pokriveno prozirnom folijom u hladnjak da odstoji preko noći. Marinirano meso nanižite na drvene ražnjiće. Pripremljene ražnjiće malo posolite i pobiberite sa svih strana. Gotove ražnjiće pecite na žaru ili tavi za roštilj dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Uz ovo jelo poslužite grčku seljačku salatu od feta sira, krastavaca, paradajza i crnih maslina.

Prosječna cijena: 10 KM

Pečeni patlidžan

Sastojci: 4 patlidžana, 4 češnja bijelog luka, 2 kašike sjeckanog peršuna, 1 kašika maslinovog ulja, 3 kašike biljnog ulja, so, 1 manja ljuta papričica

Priprema: Patlidžanima odrežite vrh i dno pa ih narežite na duge kriške. Posolite ih i ocijedite. Zatim ih premažite uljem i ispecite sa svake strane na roštilju. U međuvremenu pomiješajte usitnjen bijeli luk, nasjeckanu papričicu, ulja i peršun. Gotove patlidžane izvadite na tanjir i prelijte mješavinom ulja i začina.

Prosječna cijena: 4 KM

Marinirani biftek

Sastojci: 1 biftek (goveđi file) oko 1 kg, 1 kašika začina od povrća, so, biber u zrnu, 100 ml maslinovog ulja, 40 ml rakije biske, 50 ml soka od jabuke

Priprema: Biftek očistite od kožica, premažite uljem, stavite u poklopljenu posudu i ostavite u hladnjaku da odleži nekoliko dana. Biftek narežite na debele odreske (oko 4 cm) i pospite ih začinima. Pokapajte uljem pomiješanim s biskom i sokom od jabuke te ostavite stajati u hladnjaku oko sat vremena. Na zagrijanom roštilju ispecite odreske tako da izvana dobiju lijepu boju, a iznutra ostanu srednje ružičasti. Poslužite tople s pečenim ploškama krompira ili povrćem s roštilja.

Prosječna cijena: 15 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se