Pismo urednice Gusto br. 81, maj 2015.

sara-krajina-jazvic

MIRISNI MAJ

Evo nama divnoga maja, još ako ne padne snijeg i ove godine, bit će super… Ako bude kiša, neće baš biti ugođaja za roštiljanje, ali ako je vjerovati starim legendama, onda će barem urod biti dobar. Majske kiše sve više, to i žita i vina sve više. Kišovit maj, berićet svim usjevima”, vele stari. Imajte na umu ako ste naumili saditi povrće ove godine. Također, ako se želite pozabiviti sadnjom u maju, onda obavezno provjerite na str. 42 šta i kako saditi. Donosimo i pregled sadnje začinskog bilja, a izdvojili smo neke od najvažnijih zelenih začina. Pronašli smo i informacije, i to detaljne, kako saditi jagode, pa motikicu u ruke i pravac bašta!

U maju je sve u punom cvatu, zrije, miriši, priroda je divna! Treba iskoristiti ove ljepote pa uputiti se na izlet, a mi smo otkrili neke prelijepe destinacije u samoj BiH. Saznajte više u našem tekstu Gdje na izlet za 1. maj u BiH, a niko ne kaže da se na ova odredišta ne može otići i mimo prvomajskih praznika! Zemlja nam je zaista bogata prirodnim ljepotama, zašto nismo i mi punijih džepova, živa je misterija…

Za početak tople sezone preporučujemo proljetne rolnice i to slane, od bilo kojeg povrća koje se da zamotati (blitva, kelj, špinat, loza, tikvice, patlidžan…), ali i mesa, a i slatke u vidu rolata sa svježim ili suhim voćem, orasima, lješnicima itd. Rolnice su hit! Izdvajamo mladi krompir kao nezaobilazno proljetno povrće, mladi špinat za snagu kao kod Popaja, a među top 3 majske namirnice svrstali smo još krabe rakove, zanimljivu morsku biljku motar tj. petrovac te nepravedno zapostavljeno voće ogrozd (probajte desert super naziva: Ogrozdova luda!).

Od svjetskih jela ovaj put smo izabrali kobe steak, tj. biftek od kobe govedine iz Japana. Zašto je ovo meso tako dragocjeno i skupo te kakav to kraljevski tretman dobivaju kobe krave, saznajte na str. 20. A kad smo kod Japana, pripremili smo vam nešto specijalno: Mala škola kuhanja - Sushi za početnike. Sve smo vam detaljno opisali, uz fotografije: proces pripreme, kako ga rezati, čime ga jesti, plus smo saznali koji je to sve pribor potreban, koje namirnice, kakve posude itd. Ako ste ikad razmišljali da probate napraviti sushi, onda je sad pravo vrijeme uz našu malu pomoć!

U našoj kuhinji s nogu ovaj put smo uzeli u obzir da ljudi trebaju nešto pojesti recimo prije izlaska naveče, a opet da ih ne optereti previše, pa provjerite šta je dobro jesti za takve situacije. Ako ste pošli izaći, svratite u sarajevski restoran Dunja koji je tema našeg ovomjesečnog pregleda restorana. Kako napraviti kućni voćni jogurt koji i djeca odobravaju, saznajte na str. 62, a saznajte i kako napraviti domaće sokove. U kućnu prirodnu apoteku dodajte žaru, maslačak i zovu, višestruko korisne, a besplatne biljke! Nipošto ne propustite mlado, nježno povrće koje je sada najslađe, a mi vam nudimo ideje šta s njime u tekstu Mlado povrće pravo iz bašte!

Sretan vam 1. maj, praznik rada (da nam živi, živi rad)! Uživajte u divnom maju, a do sljedećeg broja pozdrav uz stih:

„Gdje je onaj cvijetak žuti što ga cijela šuma zna? Gdje se skriva, zašto šuti, zar ga što uvrijedih ja? Nek’ me vodi labud bijeli kojeg pozna šumski svijet il’ nek’ hladni vjetar veli gdje je taj moj mali cvijet. (…)

U njem’ boje sunca ima što mu divni dade maj. Stiže jesen, ide zima, vene cvijet, svoj nađe kraj.” (Cvijetak žuti, dječija pjesma)

Sara Krajina Jazvić

glavna urednica

sara@oxygen.ba

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se