Bokvica

shutterstock_109871270_opt1

Sigurno ste bar jednom čuli izraz da “priroda ima lijek za sve”, a upravo to dokazuje bokvica. Ova biljka je veoma rasprostranjena i ne treba vam ni novca ni puno znanja kako biste iskoristili sve njene prednosti. Ukoliko patite od nekih u tekstu navedenih zdravstvenih problema, pokušajte ih izliječiti ili barem ublažiti blagodatnom bokvicom.

Pripremila: Ivana Ljubičić

Priroda liječi

Bokvica je veoma popularna biljka koja izrazito lako raste i obično je samonikla. Kako je prisutna na većini kontinenata, bokvica se naziva kozmopolitskom biljkom.

Bokvica se od davnina koristi u našem narodu kao veoma ljekovita, i to prije svega za čišćenje rana ili se čajem od bokvice sanira proliv. Bokvica, po farmakološkim ispitivanjima, sadrži snažne fitonutrijente koji imaju moć pročišćavanja krvi. Čaj ili tinktura bokvice se preporučuje osobama koje piju mnogo lijekova ili imaju bolesne bubrege. Obloge od čaja ili eteričnog ulja bokvice se stavljaju na površinske rane i posjekotine, na bubuljice ili čireve jer biljka ima antiseptično dejstvo i pomaže u liječenju kožnih infekcija.

Bokvica cvjeta od maja do septembra, a može se naći u dolinama, u podalpskim zonama, po ravničarskim mjestima, ali najviše pored prometnih puteva, staza i puteljaka. Za upotrebu se sakupljaju listovi u periodu od aprila do septembra i suše se rašireni u tankim slojevima. Osušeni listovi treba da zadrže prirodnu boju, a ne koristi se crno ili požutjelo lišće.

Gusto zanimljivost: Bokvicu nazivaju i muškom bokvicom, odnosno trpucem muškim, dok ženska bokvica (Plantago major) nazivaju velikim trpucem ili bokvicom ženskom, a razlikuju se po obliku listova - ženska ili širokolisna bokvica i muška ili uskolisna bokvica.

U čemu vam sve može pomoći bokvica i na koji način:

Za bolje varenje

Svjež sok od bokvice, iscijeđen iz listova biljke, koristi se za liječenje upale želuca i crijeva. Jedna kašika dnevno riješit će vas svih tegoba. Da biste dobili svježi sok, bokvicu dobro operite, sitno je isjeckajte i iscijedite u sokovniku. Sok umutite s medom i uzimajte tri puta na dan po jednu kašiku.

Obloga za rane

Poparite svježe listove bokvice, pa ih stavite na ranu. Rane će brzo zacijeliti, a čirevi sazreti i nestati.

Za jačanje organizma

U jedan kilogram čistog planinskog meda dodajte 300 g svježih listova bokvice koju ste prethodno dobro oprali, osušili i samljeli u mašini za meso ili u blenderu. Prije svakog obroka uzimajte po jednu kašiku ovog melema.

Kod bolova u uhu

U uho nakapajte nekoliko kapi svježeg soka od bokvice i bol će proći ili će se odmah smanjiti.

Protiv zanoktica

Zgnječite nekoliko listova bokvice i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana rezultati će biti iznenađujuće dobri.

Za iskašljavanje

Prelijte kašičicu lista bokvice sa šoljom vrele vode, ostavite da odstoji i pijte odmah ujutro, jednu šolju i još dvije u toku dana.

Gusto zanimljivost: O liječenju rana pisao je i Kneipp (njemački sveštenik koji je živio u 19. vijeku) iz svog iskustva sljedeće: „Rana se brzo ispere, nekoliko se listova zgnječi i njihov sok nakaplje na ranu. Rana se nakon toga stisne i na nju se stave listovi bokvice i tako se rana brzo liječi!”

Ljekoviti sok od bokvice

Sastojci: 200 g lišća bokvice, 100 g koprive, 100 g maslačka, 100 g stolisnika, 2 kašike meda, 1 čašica rakije po flaši

Priprema: Sve dobro izgnječite, istisnite kroz čistu lanenu krpu, procijedite, prokuhajte uz obavezno skidanje pjene koja se skuplja na površini. Dobijenom soku dodajte 2 velike kašike meda, pa to ponovo kuhajte dok se ne zgusne tako da postane končasto. Kada se sok ohladi, ulijte ga u flaše, a da se ne bi pokvario, dodajte svakoj flaši čašicu rakije. Prije upotrebe pomiješajte ga sa toplom vodom u odnosu pola-pola.

Sirup od bokvice za čišćenje krvi

Sastojci: 2 kašike listova bokvice, 300 g šećera, 250 g meda

Priprema: Sve što treba da uradite jeste da 2 kašike lista bokvice sameljete u blenderu sa malo vode, dodate šećer i med i kuhate na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi i sirup se zgusne. Dok je još vruć, sirup prelijte u staklenu flašicu. Čuvajte ga u frižideru i pijte po jednu kašiku prije svakog obroka.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se