Avokado

shutterstock_171572210_opt

Avokado je voće porijeklom iz Centralne Amerike, tačnije iz Meksika. Uzgaja se u suptropskim i tropskim područjima i u Sredozemlju, a može se kupiti  u našim supermarketima. Mnogi ga sa interesom posmatraju pitajući se: šta sa ovim voćem napraviti?

Pripremila: Ivana Ljubičić

Iako je u pitanju egzotična voćka, avokado nije teško prepoznati: ima pomalo kruškastu i hrapavu površinu, tamnozelene ili braon boje. Avokado sadrži veliku sjemenku u sredini, a plod mu dozrijeva poslije branja, poput banana. Dakle, kada kupujete ovu voćku plodovi treba da budu veoma tvrdi i svijetlije boje kore. Ukoliko želite da kupite već zreo avokado, trebalo bi da kora bude tamne zelene boje i da se pod prstima može osjetiti da je djelimično mekan. Ukoliko je izrazito mekan, takav plod je prezreo i nemojte ga kupovati! Ubrzo nakon sječenja pulpa avokada će početi da tamni. Da biste taj proces usporili, nakapajte nekoliko kapljica limunovog soka ili soka limete, ali najbolje je pripremiti ga direktno prije služenja.

Avokado je veoma kalorična voćka koja obiluje mastima, međutim te masti nisu zasićene. Bogatstvo vlaknima čini avokado namirnicom koja pomaže pražnjenju crijeva i smanjuje nivo kolesterola, te pomaže u zaštiti srca. Ovo voće je bogato vitaminima B kompleksa, a sadrži i vitamine C, E, K, kao i razne minerale: kalij, fosfor, magnezij, željezo i cink. Jedan avokado možete kupiti u pojedinim supermarketima po cijeni od 2 KM.

Ne očekujte slatkast plod

Plod avokada nije sladak kao kod drugog voća, može se opisati više kao neutralan, ali ima bogatu aromu i glatku, kremastu teksturu. Koristi se za razna egzotična jela i salate. Ide uz suši, jela od piletine, tortilje, jela od jaja i tunjevine te u pojedine sendviče. Kao užina obično se služi svjež, ali se često od njega prave poslastice: milkšejk i sladoled. Avokado se preporučuje u vegetarijanskoj, veganskoj i posnoj ishrani, onoj koja ne sadrži meso, ribu i mliječne proizvode.

Oprez kada su upitanju alergije i ljubimci!

Kod nekih osoba javljaju se alergijske reakcije na avokado, koje se ispoljavaju na dva načina. Prvi je konzumiranjem ploda kada utiče na usta i grlo. Drugi način je alergija na lateks pri kojoj se javlja koprivnjača, bol u stomaku i povraćanje. Nipošto ga nemojte davati djeci mlađoj od godinu dana! Ukoliko držite kućne ljubimce, mačke i pse, sklonite avokado što dalje, jer je za njih ova voćka otrovna. Kora i koštica također mogu da budu opasni i toksični za konje, zečeve, goveda, koze, ptice i ribe.

Gusto savjet: Ukoliko želite da osjetite pravu čar avokada, onda vam predlažemo da probate namaz. Namaz od avokada se zove guacamole i pravi se tako što se meso ove voćke izgnječi viljuškom. Zatim mu se dodaje limunov sok, malo pavlake i najsitnije moguće isjeckani luk i paradajz. Maže se namazati na hljeb neposredno prije samog služenja.

Gusto recepti sa avokadom:

Salata od avokada

Sastojci: 1 zreli avokado, 3 tvrdo kuhana jaja, 200 g svježeg posnog sira, 3 kašike maslinovog ulja, sok ½ limuna (ili limete), so, biber, ¼ kašičice čilija u prahu, 1 režanj bijelog luka, ½ glavice mladog luka, stručak svježeg peršuna

Priprema: Tvrdo kuhana jaja narežite na kockice. Avokado prerežite po pola, uzdužno, uklonite košticu, ogulite koru i izdubite meso. Narežite ga na kockice. Pomiješajte s jajima, prelijte limunovim sokom i maslinovim uljem. Umiješajte posni sir, začine, sitno sjeckani peršun, luk i bijeli luk.

Prosječna cijena: 8 KM

Avokado dip

Gusto savjet: Idealan za tortilla chips ili kao namaz za hljeb

Sastojci: 1 avokado, 1-2 režnja bijelog luka, luk, krem sir, so, biber, po želji malo sitno sjeckane paprike i malo čilija

Priprema: Avokado treba biti mekan. Izgnječite ga i dodajte krem sir. Sve dobro umutite. Zatim dodajte sitno sjeckani bijeli i crveni luk, te sjeckanu papriku. So i biber dodajte po ukusu.

Prosječna cijena: 5 KM

Sendvič sa sardinama i avokadom

Sastojci: 250 g sardina u soja ulju u konzervi, 4 šnite ciabata hljeba, 1 žuta paprika sječena na režnjeve (šnite), 1 zreo avokado, 2 kašika senfa i majoneze, so i biber po ukusu, 10 listića korijandera

Priprema: Sardine, zajedno sa sojinim uljem, smrvite viljuškom pa dodajte senf i majonezu. Pobiberite i pažljivo posolite po ukusu. Isijecite ciabata hljeb na 6 manjih kriški. Na svaku polovinu nanesite mješavnu sardine i pri tome raspodijelite da imate dovoljno za svih 6 komada. Papriku očistite od sjemenki pa je isijecite na šnite, debljine po želji, naredajte po sendviču, te preko stavite luk, ako volite. Preko svega toga stavite avokado, narezan na šnite. Pospite svježim korijanderom i dodatno pobiberite po želji.

Prosječna cijena: 10 KM

NUTRICIONISTA: Avokado ima 60% više kalija od banane i bogat je betakarotenom. Avokado štiti od raka dojke i prostate, ali ga treba umjereno konzumirati jer je energetska bomba.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se