Mladi luk

stock-photo-green-onio_opt

U proljeće mladi luk zauzima posebno mjesto na trpezi, budući da je poželjan dio raznih salata. Izuzetno je bogat mineralima kao što su kalij, fosfor i kalcij, koji štite srčane mišiće i kosti, te vitaminima B kompleksa. Ukoliko vam smeta intenzivan okus i miris ove namirnice možete ga ublažiti tako da ga dodate u variva, omiljeno povrće ili pak u razne složence.

Pripremila: Ivana Ljubičić

Gusto savjet: Mladi luk sadrži i glukokinin, biljni hormon koji snižava nivo šećera u krvi, pa se posebno prepopručuje dijabetičarima.

Mladi luk je povrće bogato vodom (sadrži oko 90 % vode) i obavezno ga treba jesti nakon zime jer čisti organizam od toksina koji su se nagomilali za vrijeme konzumiranja teške hrane. Bogat je esencijalnim uljima i ljekovitim aromatičnim supstancama, koje, istina, uzrokuju neprijatan dah nakon jela, ali su i prirodni antibiotici jer uništavaju štetne bakterije u usnoj duplji i crijevima. Sok mladog luka koristi se protiv raznih kožnih infekcija, a kada se pomiješa sa kašikom meda, efikasan je lijek za respiratorne probleme. Mladi luk bogat je i sumporom koji ga čini djelotvornim u pojačavanju apetita i pospješivanju varenja hrane. Meso pripremljeno sa lukom u zavidnoj mjeri smanjuje količinu kancerogenih sastojaka u odnosu na meso pripremljeno bez luka. Iako je omiljen u salatama, mladi luk je u ovo doba godine nezaobilazan dodatak uz roštilje, pečenja i janjetinu. Cijena kilograma mladog luka kreće se u rasponu od 1.50 do 2 KM. Preporučujemo vam da probate recept Irish champ koji u potpunosti dočarava svu ljepotu ovog povrća.

Svakodnevna konzumacija mladog luka može vam pomoći kod:

-       Snižavanja količine šećera u krvi

-       Regulacije kolesterola i krvnog pritiska

-       Smanjenja rizika od nastanka raka, naročito raka debelog crijeva

-       Ublažavanja hronične upale u tijelu

Gusto upozorenje: Doktori upozoravaju da je mladi luk, ipak, jaka namirnica za osobe sa osjetljivom sluzokožom želuca, a ne preporučuje se ni onima koji boluju od gastritisa jer stimuliše lučenje želudačnih sokova. To se može ublažiti ukoliko se mladi luk presječe po vertikali, a potom drži u hladnoj vodi nekoliko minuta.

Gusto recepti sa mladim lukom:

Krompir s mladim lukom (Irsko jelo originalnog naziva Irish champ)

Sastojci: 500 g krompira, 150 ml punomasnog mlijeka, vezica mladog luka, 3 kašike maslaca, šaka potočarke, nekoliko stabljika celera, so

Priprema: Ogulite krompir i narežite ga na kocke srednje veličine. Ulijte vodu u veliki lonac, posolite i pustite da proključa. Ubacite krompir i kuhajte oko petnaest minuta, dok ne omekša. Pet minuta prije nego što je krompir gotov, ulijte u lončić mlijeko i zagrijte na laganoj vatri. Kada krompir bude gotov ocijedite ga, vratite u lonac i dobro zgnječite. Nasjeckajte mladi luk i dodajte ga u mlijeko pa ga kuhajte minutu, dok malo ne omekša. Zatim izlijte mlijeko s lukom na krompir, dodajte maslac, posolite i sve dobro promiješajte. Usitnite potočarku i stabljike celera, koje ste prethodno očistili i još jednom dobro promiješajte.

Gusto savjet: Jamie Oliver ovo tradicionalno irsko jelo spaja sa svinjskim kotletima s kaduljom. Dakle sa receptom, i uz malo mašte, možete dosta eksprimentisati.

Prosječna cijena: 5 KM

Brza salata od mladog luka

Sastojci: peraja od 10 strukova mladog luka, 150 g feta sira, 1 kisela pavlaka

Priprema: Isjeckajte peraja luka, dodajte im izgnječen feta sir i pavlaku i sve dobro izmiješajte. Izrendajte malo feta sira te pospite salatu.

Prosječna cijena: 5 KM

Bataci sa mladim lukom i ementalerom

Sastojci: 1 kg pilećih bataka, 2 veze mladog luka, 800 g ementalera, 1 mrkva, so, biber

Priprema: Batake dobro posolite, po ukusu dodajte bibera, i ispecite sa svih strana na zagrijanom ulju. U međuvremenu luk i mrkvu skroz sitno isijecite i kratko ih propržite pored bataka. Sve to sklonite sa šporeta, preko bataka poredajte  listove isječenog ementalera i jelo kratko zapecite u zagrijanoj rerni 15 minuta na 150°C.

Prosječna cijena: 7 KM

NUTRICIONISTA: Mladi luk je izuzetno korisna namirnica. Ima blagu aromu. Sadrži vitamine B i C, te minerale kalcijum, željezo i kalijum.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se