Mala pomoć u kuhinji

herb-gardens-30-great-herb-garden-ideas-the-cottage-market667-x-500-245-kb-jpeg-x

Začinsko bilje, bokvica, bezar, egzotično voće

Sadnja začinskog bilja:

Planiranje: Prvo definirajte što želite uzgajati jer neko bilje voli puno sunca (timijan, kadulja, ruzmarin, origano, francuski estragon), a neko tek djelomičnu sunčevu svjetlost (kiseljak, peršun, bosiljak, krasuljica). I zasadite samo ono bilje koje inače koristite ili koje planirate koristiti.

Bosiljak: Riječ je o godišnjem bilju, idealnom za uzgoj u teglama, no osjetljivijem na hladnoću od ostalog začinskog bilja, pa se tako preporučuje sadnja sjemenki u maju nakon čega mladicu u junu možete izvesti iz zatvorenog u otvoren prostor (balkon, terasa, vrt). Šest sedmica nakon sadnje bosiljak je spreman za branje, a branjem se ujedno potiče i rast novih listića.

Ruzmarin: Preporučuje se da umjesto sjemenki zasadite mladicu, jer u suprotnom ćete čekati tri godine da vam izraste ova biljka specifičnog ugodnog mirisa. Raste kao grm i može narasti čak i do 2 m visine, a lijepo ga je zasaditi na terasi ili balkonu. Grančice režite kad procvate i nemojte ga preobilno zalijevati vodom.

Origano: Sjemenke origana trebaju sunce za klijanje stoga pri sadnji ne pokrivajte sjemenke sa zemljom. Držite ga na suhom mjestu, daleko od vlage. Zasađeno sjeme proklijat će za 7 do 14 dana, a listove je najbolje brati prije cvatnje.

Bokvica (mala bokvica, koncula, ženska bokvica, trputac itd.):

Branje: Kod nas raste dvadesetak vrsta po naseljima, pored puteva, na livadama i pašnjacima, po šumama i na drugim mjestima. Listovi se skupljaju u periodu april-septembar i suše se rašireni u tankim slojevima. U ljekovitim pripravcima se koriste samo oni listovi koji su zadržali prirodnu boju.

Bezar:

Opis: Bezar je tradicionalna mješavina začina iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Obično se sastoji od korijandera, kima, cimeta, komorača, kurkume i čilija, ali gotovo svaka obitelj ima svoj vlastiti recept.

Upotreba: Prije upotrebe poprži se nasuho. Najbolje je da sve začine nađete u obliku sjemenki, a cimet i suhi čili u komadu. Zatim sve popržite i izmiksajte u prah. Možete napraviti veću količinu, staviti u malu staklenku i ostaviti da stoji do godine dana. Naravno ako imate samo u prahu, onda pomiješajte sve sastojke i stavite pržiti prije dodavanja u neko jelo.

Egzotično voće:

Kumkvat (zlatna narandža): Bojom i duguljastim izgledom ploda, a i okusom koji je nešto između limuna i narandže kumkvat opravdava taj naziv. Cijeli plod je jestiv, a zbog ljepote cvjetova i lišća uzgaja se kao ukrasna biljka. Plod kumkvata je sočan i sladak, dok je kora kisela, pa se sjecka na kockice i stavlja u koktele. Od ploda se mogu praviti žele i džemovi, kompoti, sladoledi, voćne salate. Može se čuvati i do dvije sedmice, ali u plastičnoj vrećici i u hladnjaku.

Pepino: Pripada rodu papaje, ima okus sličan krastavcu i dinji. Ovalnog je oblika, ima žutu koru sa prugastim ljubičastim šarama. Sprema se na razne načine, a najpoznatije jelo je PEPI: pepino ispržen na margarinu i dobro začinjen.

Liči (azijska trešnja): Kora ličija je crvenkastosmeđe boje, a ispod je prozirno meso koje obmotava košticu. Kada se ovo voće priprema za jelo, mora se nožem zasijeći kora i napravi mali rez, tada je koru lako oljuštiti prstima. Prozirno meso isječe se na pola i iz njega izvadi koštica. Najbolje je kada se liči jede svjež, a ne iz konzerve ili sušen, jer tada gubi dragocjeno željezo i vitamin C.

Carambola (Star fruit): Ovo voće je u presjeku petokraka zvijezda, pa je zbog toga dobilo svoje ime. Sočno meso je žuto, prozirno sa jednom crnom jestivom sjemenkom. Okus voća je svjež, sočan i osvježavajući i usporediv s mješavinom okusa papaje, narandže i grejpa. Carambola se jede svježa i potpuno je jestiva. Također se koristi u salatama, kolačima, marmeladi, želeima i koktelima.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se