Bezar

shutterstock_83991334_opt

Bezar je arapska tradicionalna začinska mješavina koja se koristi širom Bliskog Istoka, ali je najkarakterističnija za Ujedinjene Arapske Emirate. Smatra se suštinom arapske kuhinje, a varira od oblasti do oblasti.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Bezar je zapravo mješavina prženih začina i sjemenki koje se naknadno izmrve u prah. Nakon pripreme, bezar može u hermetički zatvorenom pakovanju stajati i do 10 mjeseci.

Ovaj začin najviše nalikuje na garam masalu, a koristi se za začinjavanje morskih plodova, ribe, peradi te drugih mesnih i povrtnih specijaliteta. Ova karakteristična arapska aroma pomiješa se sa puterom ili se jednostavno dodaje u supe, variva i druga jela. Njegova nevjerovatna mješavina doprinosi tome da se može ubaciti u gotovo svako jelo te jednako doprinosi okusu mesa kao i povrća.

Brojne varijacije
Sastav ovog začina ovisi od regije u kojoj se priprema, tako da postoji cijeli niz njegovih raznih verzija, koje se praktički razlikuju čak i od porodice do porodice. Neki recepti upućuju na korištenje isključivo začina, prženih i potom samljevenih, dok neki uključuju i dodavanje začinskih trava.

Nerijetko se, u nekim oblastima, ne koristi suha mješavina začina, već se priprema svojevrsna pasta od začina tako da se začini kombinuju sa vodom, octom, kokosovim mlijekom ili puterom, kako bi se dobio neki vid paste koja se dodaje jelima.

Ipak, u većini recepata potrebno je sastojke začina pržiti te potom izmiješati i samljeti. Neki od najčešćih sastojaka su biber, čili, kumin, komorač, cimet, korijander i kurkuma.

Preporučuje se da se bezar pripremi uporedo sa samom pripremom jela, kako bi imao izraženiju aromu i bio svjež. Ipak, može se pripremiti i unaprijed te pohraniti u dobro zatvorenoj staklenki na hladnom mjestu te koristiti po potrebi.

Obavezno prženje

Postoje i razna mišljenja o tome kako dodavati bezar jelima. U nekim oblastima ga dodaju odmah na početku pripreme tako što ga proprže na ulju na kojem je prethodno popržen luk, a u nekim drugim ga dodaju tačno određenim redoslijedom nakon dodavanja drugih začina. Ponegdje se dodaje i na samom kraju pripreme jela, tako što se pospe po jelu.

Ukoliko se odlučite za „bezar punog okusa”, odnosno pripremu začina tokom pripreme samog jela, najbolje je sve začine pronaći u obliku sjemenki te ih, prije upotrebe, propržiti nasuho. Cimet i suhi čili bi ipak trebali biti u komadu. Nakon prženja je sastojke potrebno izmiksati u prah. Ukoliko imate samo začine u prahu, onda ih jednostavno pomiješajte, propržite i dodajte jelu.

Napomena: Bezar začin ponekad se može naći u prodavnicama začina, ali vrlo ga lako i sami možete napraviti - pogledajte recept ispod.

Bezar - osnovni recept

Sastojci: po 1 šoljica sjemenki kumina, komorača i korijandera, 1 štapić cimeta, ½ šoljice bibera, ¼ šoljice komadića crvenog čilija, ½ šoljice kurkume

Priprema: Sastojke na slaboj vatri propržite u suhoj tavi dok ne dobiju smeđu boju. Nakon toga ih sameljite u prah te pohranite u hermetički zatvorenu staklenku.

Prosječna cijena: 8 KM

Bezar sos

Sastojci: 1 šolja jogurta, ½ šolje nasjeckanog paradajza, 1/3 šolje isjeckanog crvenog luka, 1 kašičica bezara, ¼ kašičice soli

Priprema: Pomiješajte sve namirnice u zdjeli, pokrijte i ostavite da odstoje sat vremena i ohlade se.

Prosječna cijena: 3 KM

Riba sa bezarom

Sastojci: 300 g gljiva shiitake, 300 g ribe, 4 kašičice sojinog ulja, 200 g luka, mrkva, 1 kašičica paste od bijelog luka, 200 g paradajza, so, bezar

Priprema: Na sojinom ulju pirjajte luk izrezan na kriške dok ne dobije svijetlosmeđu boju. Dodajte pastu od bijelog luka, promiješajte i pirjajte kratko. Dodajte začine te umiješajte gljive i ribu. Sve zajedno pirjajte miješajući, prema potrebi dodajte malo vode da vam ne zagori, dok riba ne omekša. Za petnaestak minuta sos bi se trebao povezati.

Prosječna cijena: 12 KM

Piletina sa bezarom

Sastojci: 6 pilećih bataka i karabataka, ½ limuna, 2 dl jogurta, bezar sos

Priprema: Isijecite meso na batake i karabatake. Ugrijte pećnicu na 250°C. Pripremite bezar sos i sjedinite ga s jogurtom i limunovim sokom te dobro promiješajte. Meso rasporedite po limu na koji ste stavili papir za pečenje. Preko mesa sipajte smjesu sa jogurtom i rasporedite je tako da meso bude potpuno pokriveno. Smanjite temperaturu na 200°C i pecite meso 25-30 minuta. Poslužite s povrćem.

Prosječna cijena: 13 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se