Tropski gosti na našim stolovima

passion-fruit_opt

Rijetko i, za naše prostore, poprilično nepoznato tropsko voće postaje sve češći gost na policama lokalnih supermarketa. Zahvaljujući neobičnom obliku, ali i nepoznavanju karakteristika, prosječan kupac se često nađe u nedoumici da li da riskira i proba neki od ovih plodova, pogotovo s obzirom na njihove visoke cijene. Zbog toga smo odlučili našim čitaocima približiti najčešće od ovih tropskih delicija.
Istražio: Adnan Učambarlić

Prva stvar koja, pored neuobičajenih oblika, u slučaju ovog voća upada u oči je i prilično visoka cijena. Razlog tome leži u slabijoj potražnji (upravo zbog nenaviklosti stanovništva na ove plodove), ali i težoj nabavci. Ipak, to nije razlog da sebe povremeno ne obradujemo nekim novim okusom. Pogledajmo koji su to najčešći egzotični gosti u našim supermarketima.

Pomelo - predak grejpfruta

Smatra se da je pomelo (Citrus maxima ili Citrus grandis) predak grejpfruta. Radi se o posebnoj vrsti voća, a ne hibridu. Neki ga nazivaju tajlandskim ili kineskim grejpfrutom, ali nije kiseo poput grejpfruta - slatkastog je okusa i malo čvršći. Kora je znatno deblja nego kod ostalih citrusa, a bijeli sloj ispod kore je spužvast i gorkastog je okusa. Plod može biti težine jednog do dva, pa čak i do pet kilograma. Postoje tri varijacije ovog tropskog voća: bijeli, rozi i crveni pomelo. Rozi i crveni su slađi od bijelog.
Pomelo je odličan izvor vitamina C. Sadrži i značajne količine karotina, kalija i folne kiseline. U ishrani se najčešće koristi svjež ili se od njega prave sokovi. Kora se može koristiti za izradu džemova. Kora i sadržaj pomela se u Aziji koriste za pripremu slatkih jela i deserata. Dobar je za voćne salate i kao dodatak salatama od povrća. Može da zamijeni grejpfrut, narandžu ili čak ananas u mnogim receptima. Plodovi mogu sedmicama stajati na sobnoj temperaturi, a na temperaturi frižidera mjesecima.

U Kini plodove pomela koriste za liječenje kašlja, oteklina, kod povraćanja, problema sa varenjem, trovanja alkoholom, za olakšavanje eliminacije sekreta kod prehlada itd. Malajci ga koriste kod bolova u stomaku, edema (oteklina) i za lakšu eliminaciju gustog respiratornog sekreta. Od prokuhanog lišća prave losione za otekline i čireve. Plodovi pomela snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu i služe kao pomoćna terapija kod šećerne bolesti, povišenog krvnog pritiska, astme i nekih drugih bolesti.

Gusto info: Kilogram pomela košta 5,55 KM.

Pitaja - zmajevo voće

Pitaya, pitahaya ili zmajevo voće porijeklom je iz Meksika i Centralne i Južne Amerike. Ova kruškolika voćka plod je kaktusa i ponosi se ukusnom kremastom pulpom. Cvijet biljke koristi se u pripravljanju čajeva. Zbog svojih veoma zdravih sastojaka proglašeno je super namirnicom za 2013. godinu.

Budući da pripada porodici kaktusa, djeluje pomalo opasno zbog debele kore sa bodljama, ali je veoma zdrava poslastica. Zbog njegovih bodlji nije se lako probiti do unutrašnjosti. Ipak, jednom kada to uspijete, uživat ćete u divnom okusu, ali i izvanredno zdravim sastojcima.

Kako su otkrili naučnici, zmajevo voće je posebno dobro za dijabetičare, a obiluje i antioksidansima koji blagotvorno djeluju na imunitet. Zmajevo voće pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, tvrde tajvanski ljekari koji ga preporučuju oboljelima od šećerne bolesti.

Zmajevo voće je bogato vitaminom C, vlaknima, magnezijem, fosforom i kalcijem, a to pomaže i bržem te lakšem mršavljenju. Osim toga, već dugo je poznato i po svojim afrodizijačkim svojstvima. Raste u egzotičnim krajevima, ali je dostupno u prodavnicama širom svijeta. Problem je samo u tome što je nema u našim krajevima, a ako se i pojavi u trgovačkim centrima (uglavnom Mercatoru), kvalitet je prilično upitan nakon tolikog puta. Cijena mu varira, a u zemljama EU jedan plod zmajevog voća košta od 2 do 4 eura.

Kora ploda nije jestiva, već samo meso u unutrašnjosti. Plod se prereže na pola i unutrašnjost se pojede kašikom ili se nareže na kriške kao lubenica. Može se iscijediti i kao sok. Slatkog je okusa koji podsjeća na mješavinu kivija i kruške, a zbog ružičastih izraslina često se koristi kao ukras. Voćnim salatama daje blago kiselkast okus.

Gusto info: Kilogram pitaje košta 27,2 KM.

Kivano - bodljikavi krastavac

Kivano (Cucumis metuliferus) pripada familiji tikava (Cucurbitaceae). Porijeklom je iz semiaridnih predjela kao što su Bocvana, Namibija, Zimbabve i Južna Afrika gde je i dobio naziv Afrička rogata dinja. U svijetu je poznat i kao bodljikavi krastavac. Danas se najviše gaji u Južnoj i Srednjoj Africi, a od prije 70 godina i u Australiji.

Na Novom Zelandu, Keniji, Izraelu i Americi, gdje je preplavio tržište, kivano se koristi kao hrana lokalnog stanovništva. U Bocvani se uzgajaju plodovi kivana koji imaju najbolju aromu. Zahvaljujući prijatnom, egzotičnom okusu (banane, limuna, kivija i narandže) i izgledu, kivano se često koristi u pripremi želea i džemova, kao i za dekoraciju lokalnih specijaliteta i koktela.

Gusto info: Kilogram kivana košta 17,95 KM.

Karambola - zvijezda petokraka

Karambola ima oblik petougaone zvijezde. Na sanskritu njeno ime znači: „Onaj koji podstiče apetit”, a širom svijeta je dobila i druga imena: kineska zvijezda, bilimbi, kamrakhm, spu i nak. Porijeklom je iz Šri Lanke, ali se puno gaji i u jugoistočnoj Aziji.

Ovo voće je zanimljivo i zbog toga što istovremeno i cvjeta i rađa. Zreo plod ima tanku koru koja se ne guli, tvrd je na dodir, ali je meso mekano i želatinasto.

Karambola može da se jede sirova i kuhana, a na Floridi od nje prave veoma slatko vino koje ima okus meda. Za okus se smatra da nalikuje jagodi. Inače je veoma hranjiva, jer u 100 grama ovog voća ima čak 36 grama bjelančevina. U nekim krajevima svijeta stavlja se u turšiju, a od nje se prave sokovi i umaci. Zbog neobičnog oblika, idealna je za dekoraciju torti.

Gusto info: Kilogram karambole košta 29,35 KM.

Pasionka - kao ping pong loptica

Pasionka je jako ukusno voće, čiji su plodovi nalik ping pong loptici pa je u mnogim krajevima svijeta baš tako i zovu.

Ako je kora pasionke naborana, to je znak da je voće zrelo za konzumiranje. Meso joj je želatinasto, sočno, ispunjeno sitnim sjemenkama. Može se iscijediti u veoma ukusan sok. Od ovog voća se pravi liker koji je veoma cijenjen u svijetu. Sadrži sastojke koji smiruju organizam pa se nervoznim osobama preporučuje da prije spavanja pojedu nekoliko plodova ovog voća.

Gusto info: Kilogram pasionke košta 25,7 KM.

Fisalis - divlja trešnja

Physalis peruviana je voće poznato i kao „ljubav u kavezu” te kao cape ogrozd ili divlja trešnja. Ova jednogodišnja biljka dolazi iz porodice solanaceae - pomoćnice (paradajz, krompir…). Sadi se rano u proljeće, da što prije počne cvjetati i da obilnije rodi.
Jedna biljka daje čak 100-150 plodova. Počinje cvjetati u junu i julu, a cvjetići su žuto-crni. Na mjestu cvijeta se formiraju zeleni lampioni unutar kojih se razvija plod. Kada lampion požuti, plod je zreo. Obično su plodovi narandžaste boje i fenomenalnog okusa. Lampioni štite čvrste bobice veličine trešnje, koje su pomalo reskog, kiselkastog, ali ipak veoma ugodnog okusa. Physalis je omiljeno voće-povrće latinskoameričke kuhinje, a koristi se za pripremu salse koja se poslužuje uz tortilje ili zelene čili papričice pržene u tijestu.
Plod sadrži puno vitamina C, može se jesti sirov ili se ukuhava u marmelade, a ne preporučuje se konzumacija više od šest svježih plodova odjednom. Plodovi su i sastavni dio brojnih voćnih salata u kombinaciji sa ostalim voćem. Fisalis sadrži vitamine A , C , B1 , B2 , B6 , B12 i puno fosfora, te 16% proteina, što je jako visok postotak za voće. Naučna istraživanja pokazala su da sastavni dijelovi ploda, polifenoli i / ili karotenoidi, pokazuju protuupalna i antioksidativna svojstva.

Fisalis je veoma ljekovit i koristi se za liječenje apscesa, protiv kašlja, groznice i upale pluća, te dermatitisa. Tradicionalno se ovi plodovi koriste za liječenje bolesti bubrega i žutice.

Gusto info: Jedan plod fisalisa košta 3,25 KM.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se