Ostali radovi u aprilu

sp_flow4_opt

Iako aprilsko vrijeme zna biti varljivo, proljeće je već na vratima. Osim dužih dana donosi sa sobom i mnoštvo posla za one koji žele urediti svoju baštu ili cvijetnjak. Plastenici svojim vlasnicima već nude prve blagodeti rada, a ljubičice, visibabe, zumbuli i narcisi u saksijama svojim aromama i bojama oslikavaju dane.

Pripremila: Dženana Hrlović

Varljivo sunce

Gusto izreka: “Nepouzdan ko aprilsko vrijeme”

Gusto izreka: “Koliko ima u godini dana, toliko je u aprilu vremena”

Stare izreke najbolje govore o vremenskim prilikama u aprilu, ali ne bi trebalo da vas spriječe da počnete uređivati svoj vrt. April je zapravo pravo vrijeme za sadnju svih povrtnih kultura, pa mladice povrća presadite na oranice. Ako nemate vlastiti plastenik u kojem biste ih uzgojili, potražite presade kod onih koji imaju. Prema savjetima sa web stranice www.poljoprvredaiselo.com na otvorenom se sade salata, paradajz, paprika, patlidžan, brokula, karfiol, krompir, kelj, šparoga, hren i druge.

Krajnje je vrijeme da se obavi i đubrenje, ali i da posijete povrće ako nemate presade. Za sjetvu paradajza iskoristite drugu polovinu aprila, dok je prva polovina idealna za paprike. U prvoj polovini siju se i suncokret, soja, lucerka, crvena djetelina, a u drugoj grahorice, krompir i sve sorte kukuruza. Siju se i druge biljke koje ne podnose hladnoću i mraz, poput cvekle, krastavaca, patlidžana, tikvica, lubenice, mrkve, sve kupusnjače, prasa, špinat i druge.

Redice luka koje ste formirali prije sada već mjesec dana, potrebno je očistiti od korova koji je izrastao, te se počastite prvim plodovima svoga rada - mladim  lukom i salatom. U plastenicima su pored salate prispjeli špinat, luk i mrkva, a neki sretnici će ubrati i svoje prve paradajze.

Gusto savjet: Ne zaboravite - sa prirodom se bude i nametnici kako u cvijetnjaku, tako i povrtnjaku, zato se pripremite na zaštitu. Uvijek birajte prirodna sredstva, što posebno važi za povrće, jer najkvalitetnija hrana je ona koja se ne tretira hemijskim sredstvima.

Travanj - za travnjak!

Ukoliko želite imati travnjak, april, odnosno travanj, kako mu samo ime kaže, pravo je vrijeme za to. Sa sjetvom trave počnite u drugoj polovini mjeseca. Za ovaj pothvat izaberite vedar dan bez vjetra. Najbolje je posaditi oko 50 grama trave na svaki kvadratni metar prostora. Već posađenu travu treba urediti (pokositi i očistiti), a ukoliko je zemljište suho zaliti i obavezno pođubriti.

Što se tiče ukrasnog bilja, april je idealno vrijeme da posadite grmove i ukrasnu živu ogradu, kao i ukrasna stabla. Posadite ljetni jorgovan koji će svojim blagim mirisom i prelijepim cvjetovima ukrašavati vašu okućnicu, a za vrijeme toplih dana sklonite se u mirisan hlad ovog stabla. Osim toga možete posaditi magnolije, hortenzije, hibiskus ili judino drvo. Pripremite i cvjetne gredice sa ljetnim cvijećem poput begonija, petunija, salvija ili kadifa, a na balkone možete posaditi mnoge cvjetajuće trajnice, kao pelargonije i surfinije. Za sadnju gladiola, dalija, kale ili begonija april je krajnje vrijeme, jer ukoliko odugovlačite možete tokom ljetnih dana biti uskraćeni za njihov bogati cvat.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se