Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse

shutterstock_97725041_opt

S druge strane, kod pravoslavnih vjernika Veliki ili Časni post, ili Sveta i Velika Četrdesetnica u strogom smislu počinje čistim ponedjeljkom, dan nakon siroposne nedjelje, i traje do Cvjetnice, dakle, početka Velikog tjedna. Čitavo to vrijeme se prakticira tzv. post na vodi, dakle, samo na kuhanoj biljnoj hrani, bez mesa, masti, ulja, mliječnih proizvoda, vina, jaja i ribe. Zato Veliki post, ako se ispravno shvati, ispoštuje i provede u skladu s mogućnostima, predstavlja korjenitu duhovnu preobrazbu čovjeka. Vaskršnje slavlje je za vjernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se prema drevnom običaju farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove. Ako Uskrs i Vaskrs shvatimo kao Kristovo uskrsnuće od mrtvih, pozdrav koji će od uskrsne nedjelje odjekivati u pravoslavnim domovima Hristos vaskrse-Vaistinu Vaskrse, sadrži sav smisao najradosnijeg kršćanskog blagdana.

Jestive ideje i dekoracija prostora

U dekoraciji vaskršnjeg stola najvažnija je mašta, a vrijedi pravilo: što šarenije to bolje! Ipak, najčešće boje su žuta i zelena, a od ukrasa je prisutno cvijeće, korpice, slama, pisanice, figurice zečeva, mrkve, koka i pilića.

- Goste, a posebno djecu, svakako će najviše razveseliti jestivi aranžmani, pa tako možete na duguljasti pladanj staviti umjetnu papirnatu travu i posložiti ukusne kekse u obliku jajeta.

- Kuglof će još više doći do izražaja postavite li ga na visoki stalak, okružite jajima i po njemu poredate nekoliko ukrasnih pilića.

- Kod jestivih slanih dekoracija od kuhanih jaja možete napraviti piliće: uzmite 2 tvrdo kuhana jaja, iz jednog izvadite žumance, a drugom odrežite vrh bjelanca tako da dobijete kapu. Nakon toga na žumancu komadićima mrkve i stabljike mladog luka napravite oči i kljun te stavite na ostatak bjelanca da izgleda kao da pile viri iz njega. Potom na žumance stavite kapu od bjelanca.

- Vrlo jednostavno možete izraditi i salvete u obliku zeca koje će biti zanimljiv dodatak stolu: salvetu otvorite po pola i potom preklopite po širini. Stavite prst na sredinu salvete i preklopite najprije jednu stranu, pa potom drugu (kao kod izrade zrakoplova od papira). Nakon toga preklopite donji dio tako da dobijete kvadrat. Preklopite bočne dijelove u obliku trokuta. Trokut spojite, tako da jedan dio zataknete za drugi.

-Ne zaboravite na vrata objesiti vjenčić, a umjetna jaja možete objesiti na grane kakvog drveta ili grma, pa ih staviti u veću vazu ili posudu na vidljivo i istaknuto mjesto u prostoru. Svojim će prirodnim izgledom unijeti proljetnu svježinu, ali i eleganciju koja ističe blagdanski ugođaj.

-  Vaskršnja jaja možete zanimljivo preoblikovati u životinjice: potrebna su vam jaja (kuhana, ispuhana ili plastična), kolaž papir, ljepilo, vata, vodootporni flomasteri, perlice i slično. Jaja možete ostaviti bijela ili ih ofarbati pa nakon toga pomoću pribora napraviti dijelove za životinje i zalijepiti ih ili nacrtati.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se