Radosti Uskrsa

easter-11_opt

Nakon simboličnog ispraćaja zime kroz maškaranje i Poklade, početkom proljeća u narodnom običajnom kalendaru za katoličke vjernike slijedi razdoblje pročišćavanja i iščekivanja, a u crkvenom vrijeme pripreme pred najveći i najradosniji blagdan Uskrs.

Pripremila: Dragana Nižić

Korizma - vrijeme pripreme za Uskrs

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu u Katoličkoj crkvi započinje Korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs, dan uskrsnuća Isusa Krista. Od kraja 11. stoljeća vjernici se na taj dan posipaju pepelom od blagoslovljenih maslinovih ili palminih grančica, a on označava ozbiljnost i pokoru, čime je obilježeno cijelo korizmeno vrijeme, te nadu u uskrsnuće. Isto ovo razdoblje obilježeno je molitvom, postom, odricanjem i unutarnjom obnovom. U svojim korizmenim porukama katolički biskupi pozivaju vjernike da više promišljaju svoju vjeru i pripadnost Kristu, učvrste svoju povezanost sa Crkvom te da se više posvete obitelji i ljudima oko sebe, posebno onima kojima je potrebna pomoć. Nakon završetka Korizme, slijedi Veliki tjedan u kojem su se smjestili Veliki petak i Velika subota kao dani Kristove muke na križu, a radost Uskrsa, potvrdu Kristova obećanja, vjernici proslavljaju u nedjelju. Uskrsni ponedjeljak i cijeli tjedan koji dolazi vrijeme su radosti, nade i vjere u novi život, proslava su Kristova uskrsnuća i pobjede nad smrću, dokaz nepresušne Božje ljubavi prema ljudima. U zapadnom kršćanstvu uvijek dolazi između 22. marta i 25. aprila, a u istočnom kršćanstvu između 4. aprila i 8. maja, a nerijetko se poklope i na isti dan kao što je to slučaj ove godine.

Uskršnji običaji

Tradicionalno se za Uskrs prvo blaguju blagoslovljena i u crkvi posvećena jela kao što su kuhana jaja, šunka, kruh, pogača, mladi luk i so, a onda slijedi raskošan obiteljski ručak. Iako se s godinama običaji mijenjaju i danas se najčešće pripremaju: mliječna peciva, pletenice, kolači od dizanog tijesta, sirnice, gibanice, bijele ili žute torte te kolačići u obliku uskršnjih simbola. Ovdje pisanice ipak zauzimaju središnje mjesto, jer kao obojena jaja, predstavljaju novi život i početak.

Uskrs i Vaskrs se diljem svijeta proslavljaju uz neke nama neobične, ali svakako zanimljive tradicije; pa tako grčke domaćice svoje staro posuđe izbacuju kroz prozor, uz bučno navijanje, pjesmu i čestitke promatrača. Bugari i Rumuni na Veliku subotu stavljaju na prozore brašno, so, kvasac i jaja od kojih će na Uskršnji ponedjeljak pripremiti kruh tzv. Kozunak. Centralni događaj kod ruskih obitelji je uskršnji doručak gdje počasno mjesto zauzima kruh-kulič i jelo-paska. Ovaj se specijalitet uglavnom priprema od sira i ima oblik piramide. Kod Poljaka se za Uskrs na stolu nalazi šareno uskrsno jaje tzv. Pisanka ili Kraszanka, jer se od davnina vjeruje kako jaje ima magične moći: ono je simbol života, priziva dobru ljetinu i zdravlje.

Gusto zanimljivost: Skoro je posvuda zadržan običaj razmjene i darivanja jaja, a kod nas je pored toga duboko u tradiciju ukorijenjen i običaj da se dva jaja „potuku” pa ono koje ostane cijelo vlasniku donosi pobjedu i on može uzeti polupano jaje. Što više polupanih jaja, pobjeda je slađa!

Bojanje pisanica

Nekada su se jaja bojila samo uz pomoć onoga što je priroda nudila: crveni luk, kora drveća, cvijeće, lišće, povrće, a ornamenti, slikovni ukrasi, šare i boje imali su svoje posebno značenje.

Crvena boja - predstavlja duhovnu budnost, milosrđe, radost života i ljubavi. Kršćanski je simbol Kristove muke, Božje ljubavi, nade, energičnosti i služenja Crkve. Prirodno se najčešće postiže uz pomoć ljuske crvenog luka, a da biste dobili nijanse crvene, koristi se i cikla, korijen broća ili crvenog radiča.

Bijela boja - simbolizira čistoću, svjetlost, rođenje, djevičanstvo i radost.

Žuta boja - označava svjetlost, žetvu, mladost i čistoću. Kršćanski je simbol nagrade i priznanja.

Zlatna boja - simbolizira duhovnost i mudrost.

Plava boja - simbolizira istinu, nebo, dobro zdravlje i vjernost.

Zelena boja - označava plodnost, zdravlje, nadu, svježinu i bogatstvo. Kršćanski je simbol pobjede života nad smrću, nade i blagostanja. Koristite špinat, koprivu ili poriluk za prirodnu zelenu boju.

Smeđa boja - pisanica predstavlja velikodušnost. Za prirodno bojanje koristi se hrastova kora.

Ljubičasta boja - simbolizira vjeru, povjerenje, strpljivost i post.

Narandžasta boja - označava izdržljivost i snagu.

Za crnu boju koriste se bobice bazge ili duda. Osim potpunog bojanja jaje se može prešarati voskom, a tek onda obojiti. Nakon kuhanja i bojanja skida se sloj voska ispod kojeg jaje ostaje prirodne boje. Često se jaje umata u tkaninu unutar koje se postavi kakva travka ili listić, npr. djetelina, tako da bi jaje istim postupkom dobilo zanimljiv ukras.

Recepti za Uskrs:

Kuhana šunka

Sastojci: 1 kg šunke, 3-5 l vode

Priprema: Pripremanje šunke ovisi o vrsti, velike su razlike koristite li svježu, dimljenu s kosti ili kupovnu rol-šunku. Ipak, svaku od njih možete kuhati, odnosno podgrijati u vodi. Ako kuhate domaću cijelu šunku ili plećku s kosti, kratko je prokuhajte pa obrežite tvrdu kožu. Nakon toga kuha se oko pola sata po kilogramu težine, s tim da se šunka za kuhanje stavlja u hladnu vodu koja treba potpuno prekriti sadržaj. Kuhajte na laganoj vatri. Prije kuhanja probajte komadić šunke kako biste provjerili slanost. Ukoliko nije dovoljno slana možete dodati malo soli, ali oprezno kako ne bi bila preslana. Kada se šunka skuha, ostavite se da se ohladi u toj vodi. Zatim je izvadite i narežite na tanje šnite. Poslužite uz umak od hrena, kuhana jaja, mladi luk, rotkvice i paradajz.

Prosječna cijena: 13 KM

Umak od hrena

Sastojci: 40 g maslaca, 1 kašika oštrog brašna, 2 kašike naribanog svježeg hrena, ½ kaščice bijelog bibera, 250 ml temeljca od junetine, 50 ml vrhnja za kuhanje, so

Priprema: Na otopljenom maslacu kratko popecite brašno i naribani hren. Dodajte biber i temeljac te zakipite uz stalno miješanje. Kuhajte ga 30 minute, a zatim umiješajte vrhnje. Po potrebi umak posolite. Poslužite uz kuhanu junetinu, kuhana jaja ili pire krompir.

Prosječna cijena: 3 KM

Pečeni janjeći but

Sastojci: 1,5 kg janjećeg buta, 4 češnja bijelog luka, biber i piment u zrnu, 1 kašika sjeckane korice limuna, 3 kašike senfa estragon, 100 ml ulja, so, 1 luk, 1 kašika začina od povrća, 2 lovorova lista, 1 grančica ruzmarina, 200 ml crnog vina, 100 ml slatkog vrhnja

Priprema: Janjeći but s vanjske strane zarežite u križ nekoliko puta. Očišćena 2 češnja bijelog luka zgnječite, a biber i piment usitnite. Tome dodajte nasjeckanu limunovu koricu, so, senf, 2 kašike vode i jednu kašiku začina od povrća pa sve dobro izmiješajte. Tom mješavinom premažite janjeći but i ostavite ga neka odstoji oko 12 sati. U dobro ugrijanu pećnicu stavite pleh s uljem da se zagrije. Meso stavite na vrelo ulje i zapecite ga sa svih strana. Dalje ga pecite na 200°C oko 30 minuta. U međuvremenu luk i ostatak bijelog luka sitno nasjeckajte pa s lovorom i ruzmarinom stavite u sok od pečenja. Prelijte s pola količine vina i ostavite neka se peče još sat vremena na 180°C. Za vrijeme pečenja meso stalno podlijevajte, a potkraj zalijte s 200 ml vode i ostatkom vina. Umak procijedite, dodajte slatko vrhnje i kratko prokuhajte. Pečeni but narežite, složite na toplu pliticu i prelijte umakom.

Prosječna cijena: 20 KM

Kozunak

Sastojci: 6 jaja, 40 g svježeg kvasca, 250 g šećera, 200-240 ml toplog mlijeka, 2 vanilin šećera, 1 kg glatkog brašna, 200 g maslaca, prstohvat soli, 1 limun, 50 g grožđica, 1 jaje za premazivanje, šećer u prahu za posipanje, dekoracije po izboru

Priprema: Kvasac razmrvite, prelijte s malo toplog mlijeka, umiješajte čajnu kašiku šećera i malo brašna pa ostavite na toplom mjestu da se diže 10 minuta. Jaja i šećer dobro izmiješajte i dodajte toplo mlijeko i vanilin šećer. U posudu stavite brašno pomiješano sa soli, napravite udubinu i dodajte smjesu jaja i dignuti kvasac. Tijesto zamijesite tako da postepeno dodajete rastopljeni maslac. Glatko tijesto pospite brašnom, pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže. Kad mu se volumen udvostruči, još jednom ga premijesite i umiješajte naribanu koricu limuna i u brašno uvaljane grožđice. Podijelite na dva do tri dijela. Svaki dio prerežite na tri trake da biste ispleli pletenicu. Pletenicu zatim uvijte da dobijete okrugli oblik. Možete se koristiti i papirom za pečenje. Oblikovano tijesto stavite u kalupe od papira i tepsiju pa ostavite stajati 10 minuta. Odozgo tijesto premažite razmućenim jajetom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 40-50 minuta. Ohlađen kozunak pospite šećerom u prahu, dekorirajte po želji i narežite.

Prosječna cijena: 5 KM

Cross buns

Sastojci: 500 g glatkog brašna, po prstohvat soli, klinčića u prahu, muškatnog oraščića i cimeta, 40 g svježeg kvasca, 300 ml mlijeka, 120 g šećera, 60 g maslaca, 60 g grožđica, 60 g sušenih brusnica; Za premazivanje: 1 bjelance, 1 kašika gustina, 50 g šećera u prahu i 3 kašike limunovog soka

Priprema: Brašno pomiješajte sa soli, dodajte klinčić, muškatni oraščić, cimet i sve dobro izmiješajte. Izmrvljeni svježi kvasac stavite u zdjelicu, dodajte oko 50 ml toplog mlijeka, 1 čajnu kašiku šećera i ostavite stajati na toplome mjestu oko 10 minuta. Pripremljeni kvasac dodajte brašnu. Dodajte još omekšali maslac, grožđice, brusnice, šećer i preostalim mlijekom umijesite glatko tijesto. Pokriveno tijesto stavite na toplo mjesto da volumen udvostruči. Nakon toga tijesto podijelite na 18-20 loptica pa od svake loptice oblikujte okrugla peciva. Peciva stavite na pleh obložen papirom za pečenje, a zatim ih ostavite na toplom mjestu oko 20 minuta. Bjelance pomiješajte s gustinom. Svako pecivo zarežite tako da dobijete križić. Preko križića drvenim štapićem nanesite mješavinu bjelanca i gustina. Pecivo pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 25 minuta. Šećer u prahu pomiješajte s limunovim sokom pa ovom mješavinom podebljajte postojeći križić na pecivu i osušite.

Prosječna cijena: 6 KM

Keksići

Sastojci: 250 g brašna, 1 čajna kašika praška za pecivo, 100 g šećera, prstohvat soli, 2 kašike ribane korice limuna, 2 kašike soka od limuna, 125 g maslaca, 2 žumanca, 150 g šećera u prahu za glazuru, prehrambene boje

Priprema: Od brašna, praška za pecivo, šećera, soli, limunove korice, maslaca, žumanca i jedne kašike soka od limuna umijesite prhko tijesto te ga ostavite 30 minuta u hladnjaku. Pećnicu zagrijte na 200°C. Ohlađeno tijesto razvaljajte na 3 mm debljine, kalupićem izrežite prikladne oblike pa ih pecite oko 10 minuta na limu obloženom papirom za pečenje. Gotove kekse izvadite i ohladite. Šećer u prahu i preostale 3 kašike soka od limuna izmiješajte u glazuru, dodajte prehrambene boje po izboru i dekorirajte kekse. Ostavite ih neko vrijeme da odstoje kako bi se glazura stegla.

Prosječna cijena: 3 KM

Torta od mrkve

Sastojci: 7 jaja, 200 g šećera, ½ čajne kašike cimeta u prahu, ½ čajne kašike klinčića u prahu, 3 kašike višnjevače, 200 g mljevenih badema, 50 g krušnih mrvica, 50 g oštrog brašna, ½ praška za pecivo, 200 g ribane mrkve, 1 čajna kašika ribane korice limuna, šećer u prahu za posipanje, figurice u obliku mrkve od marcipana za dekoraciju

Priprema: Odvojite žumanca od bjelanaca. Bjelanca istucite u čvrsti snijeg sa 100 g šećera. Žumanca pjenasto istucite s preostalom količinom šećera, dodajte cimet, klinčić, rakiju, mljevene bademe, naribanu limunovu koricu, mrvice i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Zatim umiješajte naribanu mrkvu i snijeg od bjelanaca. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje, izlijte biskvitnu smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 45 minuta. Pečenu tortu ohladite, pospite šećerom u prahu i dekorirajte.

Prosječna cijena: 7 KM

Čokoladna malteser* torta

Sastojci (za ukupno 8 serviranja): Za biskvit: 160 g mljevenih oraha, 160 g šećera u prahu, 9 jaja, 160 g čokolade za kuhanje; Za fil: 50 ml tučenog vrhnja za šlag, 160 g šećera u prahu, 160 g čokolade za visokim procentom kakaa, 160 g maslaca, 1 jaje, 1 kesica tamnih čokoladnih bombona, 1 kesica svijetlih čokoladnih bombona

Priprema: Čokoladu otopite na pari. Odvojite žumanca i bjelanca. Od bjelanaca istucite čvrsti snijeg. Pjenasto umutite žumanca i šećer pa u dobivenu smjesu ulijte otopljenu čokoladu.  Dodajte snijeg i od bjelanaca, pa zatim i orahe. Smjesu prebacite u kalup za torte i pecite 60 minuta na 160°C.  Za pripremu fila izmiksajte maslac, jaje i otopljenu čokoladu. Dodajte tučeno vrhnje koje ste izradili u šlag. Prerežite biskvit na pola i pa donju koru premažite polovinom pripremljenog fila. Potom stavite i drugu koru pa i nju premažite filom. Tortu ukrasite bombonama i pustite da se potpuno hladi prije posluživanja.

Prosječna cijena jela (po serviranju): 2,5 KM

*Maltezeri su čokoladne bombone u čijem se središtu nalazi punjenje od karamela sa sladom. U principu za pripremu ovog kolača možete koristiti bilo koje okrugle čokoladne bombone.

Uskršnji vijenac

Sastojci: Za tijesto: 500 g glatkog brašna, 7 g suhog kvasca, 100 g šećera, 250 ml toplog mlijeka, 50 g otopljenog maslaca, 1 žumance, malo ruma; Za fil: 500 g jabuka, ribana korica 1 limuna, 100 g mljevenih oraha, 75 g šećera, grožđice (po želji); Za premazivanje: malo marmelade od marelica, šarene mrvice

Priprema: Na laganoj vatri u mlijeku otopite maslac. Pomiješajte brašno sa kvascem i šećerom. U sredini napravite udubinu i dodajte jaje, te mješavinu mlijeka i maslaca. Zamijesite tijesto, pa ga mijesite najmanje 10 minuta da se oslobodi gluten i postane mekano. Tijesto stavite u zdjelu, pokrijte krpom i pustite da se diže 30 minuta. Kada se podigne, podijelite ga na dva dijela  i razvaljajte u obliku pravougla. Jabuke ogulite, očistite i naribajte. Pomiješajte ih sa ostalim sastojcima i rasporedite po tijestu. Tijesto zamotajte u roladu (svaku zasebno), tako da spoj bude na radnoj površini. Zarežite svaku roladu 2 cm duboko po dužini. Savijte rolade u vijenac i stavite u okrugli kalup za pečenje.  Kalup prekrijte folijom i pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Zatim skinite foliju i pecite još 20 minuta.  Isključite pećnicu i pustite vijenac da odstoji unutra još 15 minuta. Pečeni vijenac premažite marmeladom koji te lagano razmutili u malo vode (samo da bude mekša), te pospite šarenim mrvicama.

Prosječna cijena jela: 9 KM

Šarlota

Sastojci: veće pakiranje piškota, 500 g svježeg kravljeg sira, 100 ml mlijeka, 500 ml vrhnja za šlag, 2 želatine u prahu, 150 g šećera, 2 kesice vanilin šećera, 100 g čokolade za kuhanje, voće po želji, sitno isjeckano

Priprema: Vrhnje za šlag umutite mikserom da bude srednje čvrsto. Sir također izradite mikserom sa hladnim mlijekom kako bi dobili podatniju masu. Ove dvije smjese spojite i sjedinite u jednu uz dodavanje šećera i vanilin šećera. Podijelite gotovu kremu na dva dijela, pa u jedan dio dodajte otopljenu čokoladu. Želatinu pripremite prema uputi na kesici. Otopljenu želatinu umiješajte mikserom u kremu od sira i šlaga. Voće isjeckajte. Kalup za torte (ili više manjih kalupa ako imate) premažite maslacem, pa stavite na pladanj. Piškote redajte jednu uz drugu uz rub kalupa, ali tako da šećernom stranu budu okrenute prema van. Dno također obložite piškotama. Po dnu rasporediti kremu sa sirom, rasporedite potom voće, pa završite čokoladnom kremom. Šarlotu dobro rashladite, najbolje preko noći, sklonite kalup, te ukrasite po želji.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se