Pismo urednice Gusto br. 80, april 2015

sara-krajina-jazvic

PROLJEĆE NA MOJE RAME SLIJEĆE

Lijepi dani su pred nama, sve oživljava i raste, svijet je opet pun nade. Uvijek nam je zadovoljstvo raditi prvi pravi proljetni broj u godini, još kad je to čak 80. broj Gusta po redu, a to je 80 mjeseci, što je pak preko 6 i po godina, onda je zadovoljstvo baš veliko!

April je vrijeme da se počne sa sadnjom, a mi smo vam pripremili detaljan vodič aprilske sadnje nekih od najpopularnijih kultura povrća i voća, ali i cvijeća i trave, jer travanj je za - travu! Slijedi nastavak u majskom izdanju za sadnju ostalih kultura. Među prvim dostupnim svježim povrćem su razne salate, pa osvježite se uz neku od naših zelenih, lisnatih, hrskavih salata na str. 18. Obavezno uvrstite i rukolu (potražite u našem tekstu o aprilskoj sadnji upute kako ju zasaditi), male „raketne” listiće zanimljive gorčine, te šparoge, jedina „koplja” među povrćem. Isprobajte rabarbaru, za koju se i dalje vijeća da li je voće ili povrće. Dodajte malo i potočarke koja može biti i salata i začin, a izvrsna je kao čistač pluća.

Vrijeme je i velikih praznika, Uskrsa i Vaskrsa. Spremili smo lijepe proljetne delicije za ove svečane praznike i dodali još malo ideja za ukrašavanje jaja. Svim katolicima i pravoslavcima želimo Sretan Uskrs i Vaskrs, da ih provedete u miru i blagostanju!

Počastite sebe i svoje mališane zdravim proljetnim slatkišima za djecu i odrasle, a informišite se o vrijesku, biljci koja je prošle godine spasila pčelare u BiH. Kako i zašto, saznajte na str. 38. Otkrijte amarant, žitaricu omiljenu Indijancima, a saznajte kako i kada koristiti mlaćenicu (ili buttermilk na eng.) u kulinarstvu. A aprilski jelovnik obavezno uvrstite top 3 namirnice: losos, koji između ostalog, pogoduje čulu vida, mladi krompir, bogat vitaminom C te limetu, koja pomaže zdravlju kože. U Gustometru smo ovaj put uporedili mljevenu kafu, i baš kako smo i mislili, u ovom predmetu svako ima svog izrazitog favorita.

Pripremili smo i 20 divnih saftali jela, uvijek omiljenih kod nas. Toplo, sočno i ukusno - bio bi najkraći opis ovih domaćih specijaliteta. Razgovarali smo sa poznatim bh. kuharom Hamidom Hadžićem za kojeg bi se moglo reći da je pravi ambasador bh. kuhinje, a koji je nedavno počastvovan titulom „viteza međunarodnog kulinarstva”. Donosimo i kratak izvještaj sa našeg boravka u Makarskoj na kuharskom kupu IKKER 2015, gdje smo se također družili sa Hamidom.

Iz svijeta donosimo zanimljivu priču o najnovijim trendovima hrane, pa saznajte šta sve ide u „posh” hamburgere ili šta je to „brinner”.  Od svjetskih jela ovaj put su nas najviše privukle kozice Alexander, popularan specijalitet iz restorana u Chicagu. U Sarajevu smo pak posjetili novi restoran Fiori i otkrili divne okuse južne Italije u svom komšiluku. Za kraj, pronašli smo dobre ideje za večere za 30 minuta jer znamo kako dan zna biti kratak i kako malo još ko ima vremena provesti i nekoliko sati u pripremi večere.

Uživajte u proljeću, s nadom da će nas vremenske prilike poslužiti ove godine bolje nego prošle, a do sljedećeg broja pozdravljam vas uz stihove:

„Proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, đurđevak zeleni, svima osim meni. Drumovi odoše, a ja osta’, nema zvijezde Danice, nema zvijezde Danice, moje saputnice. Ej, kome sada moja draga na đurđevak miriše, na đurđevak miriše, meni nikad više…” (Bijelo dugme, Đurđevdan)

Sara Krajina Jazvić

glavna urednica

sara@oxygen.ba

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se