Anis

anis-semilla

Slatki komorač, poznat kao morač i slatki anis se koristi u pripremi jela najčešće kao salata, začin ili čaj. Dobar je izvor vitamina C, kalija i mangana, a ukoliko ga uvrstite dva puta sedmično u ishranu, masne naslage oko struka postat će mnogo tanje.

Pripremila: Ivana Ljubičić

Kada se osvrnemo vijek unazad, u brojnim kuharicama komorač ima sporednu ulogu, i to obično kao začinska biljka, radi njegovog neobičnog okusa. Međutim, danas se sve više priprema kao samostalan obrok, a najbolja kombinacija je s krompirom, što je u Njemačkoj prava poslastica. Lukovicu komorača možete čak i svježu dodavati raznim salatama - dat će im predivnu aromu i specifičan okus. Umjesto zelene salate ili paradajza u omiljeni sendvič možete staviti svježe narezani komorač ili ga preliti jogurtom s dodatkom svježe narezane metvice. Bez obzira na jači okus dobro se slaže sa začinima kao što su limunov sok, biber, korijandar, maslinovo ulje, muškatni oraščić te ocat.

Gusto napomena: Postoje dvije vrste komorača. Divlji komorač ima gorkasti okus, a pitomi ili slatki komorač ima okus jako sličan začinu anisu, i taj najčešće i upotrebljavamo u kulinarstvu.

Blago vitamina

Slatki komorač je idealno ljekovito sredstvo za sve one koji pate od probavnih tegoba, poput nadimanja, osjećaja napetosti te opstipacije. Također, za ove probleme izvrstan je lijek i osvježavajuće piće: čaj od sjemenki komorača, što je također idealno i za djecu.

Gusto savjet: Kada birate slatki komorač u radnji ili na pijaci obratite pažnju na svježinu lukovice. Neka bude manja i čvršća.

Komorač je veoma bogat kalijem i vitaminom C, a zbog visokog sadržaja betakarotena koristi se preventivno kao djelotvorno sredstvo protiv raka. Korijen komorača ubraja se, pored korijena celera, šparoga i peršuna, među četiri najljekovitija korijena za probavne tegobe. Komorač je idealan za osobe s prekomjernom težinom, jer veže na sebe masti u crijevima, tako da se puno manje molekula triglicerida (molekule masti) može “ugnijezditi” u masnim naslagama na trbuhu, bokovima, stražnjici i bedrima. Njegova najveća mana je cijena, jer kilogram košta u prosjeku oko 6 KM.

Gusto zanimljivost: Komorač su veoma voljele rimske dame koje su ga grickale radi njegovog diuretičkog svojstva i otapanja masnog tkiva oko struka. Ratnici su pak komorač dodavali u jelo kako bi sačuvali dobro zdravlje i snagu.

Gusto recepti sa slatkim komoračem:
Salata s komoračem

Sastojci: 2 jabuke, 1 mrkva, slatki komorač (½ korijena), 2 mandarine, ½ limuna, 1 kašičica sušene brusnice, malo suhe smokve i marelice, malo cimeta, 1 kašičica meda

Priprema: Jabuke, mrkve i mandarine dobro operite četkicom. Osušite papirnatim ručnikom. Sve nasjeckajte na veće kockice pa stavite u multipraktik i sitno nasjeckajte. Komorač operite i također nasijecite na veće komade i to zajedno sa peteljkom. Kada je sve nasjeckano polijte iscijeđenim sokom od limuna i dobro promiješajte. Uzmite nekoliko smokava i marelica i njih posebno nasjeckajte nasitno. Sve zajedno, sa dodatkom brusnica umiješajte u smjesu, te pospite sa cimetom. Na kraju umiješajte med.

Prosječna cijena: 8 KM

Supa sa komoračem

Sastojci: 1 komorač, 1 krompir, ½ glavice brokule, 1 luk, 2 češnja bijelog luka, 100 ml pavlake za kuhanje, so, biber, ulje, kocka za supu

Priprema: Očistite i isjeckajte komorač na kockice. Brokulu iscjepkajte na sitnije cvjetiće. Krompir i luk očistite i isjeckajte na kockice. Isjeckajte i bijeli luk. Kocku za supu potopite u 0,5 l mlake vode. Dinstajte crni i bijeli luk. Dodajte krompir isjeckan na kockice i komorač. Zalijte sa bujonom i kuhajte 20 minuta. Dodajte brokulu i kuhajte još 10 minuta. Posolite, pobiberite, te štapnim mikserom sve izmiksajte. Pustite da proključa te dodajte na kraju pavlaku za kuhanje.

Prosječna cijena: 7 KM

Musaka od komorača

Sastojci: 1 glavica komorača, so, 3 mlada luka, 2 kašike maslinovog ulja, 300 g mljevenog mesa, biber, 3 kašičice paradajz pirea, 50 g kačkavalja

Priprema: Očistite komorač i isijecite ga na kockice. Blanširajte ga 5 minuta i iscijedite. Zagrijte rernu na 200°C. Isjeckajte mladi luk. Zagrijte ulje i propržite meso. Posolite, pobiberite, te dodajte mladi luk, paradajz pire i šolju vode. Neka se krčka 5 minuta. Nauljite vatrostalnu posudu i redajte naizmjenično komorač i mljeveno meso. Pospite izrendanim sirom. Pecite oko 15 minuta u rerni. Ukrasite prije služenja po želji.

Prosječna cijena: 10 KM

NUTRICIONISTA: Komorač odlično ublažava nadimanje i grčeve u stomaku, pa ga je pametno konzumirati kada jedete luk.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se