Javorov sirup

shutterstock_160161902_opt

Baš negdje početkom marta kanadske šume postaju omiljena odredišta skupljača javorovog soka na način koji se nije mijenjao godinama. Iz srca javora tada teče nešto što će kasnije biti pretočeno u aromatičan i sladak sirup, a svježina soka je ono o čemu ovisi ukupna kvaliteta. Predlažemo da javorov sirup isprobate kroz naše recepte, a pored njih lijepo ga je dodati sladoledu, voćnim napicima i palačinkama.

Pripremila: Dragana Nižić

Pahuljice s jogurtom

Sastojci: 100 g zobenih pahuljica, 100 g zrelih marelica, 500 ml tekućeg jogurta, 2 vanilin šećera, 3 kašike javorovog sirupa, 200 g karameliziranih marelica za dekoraciju

Priprema: Zobene pahuljice sameljite, dodajte narezane marelice te u električnoj mješalici dobro promiješajte. Smjesu ostavite stajati 20 minuta. U jogurt umiješajte vanilin šećer i javorov sirup. U posude za posluživanje stavite smjesu pahuljica, dodajte jogurt i ukrasite karameliziranim marelicama.

Prosječna cijena: 4 KM

Voćna salata

Sastojci: 3 kivija, 200 g jagoda, 100 g borovnica, 3 breskve, listići mente za dekoraciju, 1 čajna kašika bagremovog meda, 50 ml vode, nekoliko kapi limunovog soka, 1 čajna kašika javorovog sirupa, prstohvat ribanog đumbira, prstohvat kardamoma

Priprema: Voće očistite, operite i sitno nasjeckajte. Stavite u zdjelu, promiješajte i pustite da odstoji u hladnjaku sat vremena. Zatim med otopite u toploj vodi, dodajte limunov sok, javorov sirup, đumbir i kardamom. Promiješajte i prelijte po voću. Promiješajte, ukrasite listićima metvice i poslužite.

Prosječna cijena: 5 KM

Domaći keksi

Sastojci: 120 g oštrog brašna, 50 g kokos brašna, ½ praška za pecivo, 80 g zobenih pahuljica, 150 g šećera, 120 g maslaca, 2 kašike javorovog sirupa, 3 kašike kipuće vode

Priprema: Pomiješajte brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo, zobene pahuljice i šećer. Na laganom plamenu otopite maslac, ulijte javorov sirup, dodajte 3 kašike kipuće vode i promiješajte. Maslac dodajte brašnu i dobro promiješajte tako da se svi sastojci povežu. Mokrim rukama oblikujte kuglice veličine oraha pa ih rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavljajte malo prostora među njima jer će se tokom pečenja raširiti. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 15 minuta. Uklonite ih s pleha dok su još vrući.

Prosječna cijena: 4 KM

Ledeni čaj od breskve

Sastojci: 4 vrećice zelenog čaja, 4 breskve, 1 limun, nekoliko svježih listića mente, kockice leda, 1 l vode, 2 kašike javorovog sirupa

Priprema: Čaj skuhajte u 200 ml kipuće vode. Malo ohladite, pa dodajte javorov sirup. Prebacite u veću posudu, dolijte 1 l vode i potpuno ohladite. Tada dodajte breskve i limun narezane na manje komadiće. Promiješajte, dodajte natrgane listiće mente i kockice leda pa poslužite.

Prosječna cijena: 2 KM

Sorbet od dinje

Sastojci: 500 g očišćene dinje, 250 g javorovog sirupa, sok od ½ limuna, 5 g brašna od sjemenki rogača, 300 ml hladne vode

Priprema: Pomiješajte javorov sirup s hladnom vodom i brašnom. Izmiksajte u blenderu. Dodajte nasjeckanu dinju i izmiksajte u glatku kremu. Zatim dodajte sok od limuna i sve izmiksajte još jednom. Prebacite u plastičnu posudu i ostavite u zamrzivač. Nakon 20 minuta sorbet kašikom izgrebite i promiješajte. Ponovite postupak svakih 40 minuta. Držite u zamrzivaču 3-4 sata i poslužite.

Prosječna cijena: 3 KM

Kolač od mrkve

Sastojci: 140 g bijelog brašna, 140 g integralnog brašna, 3 čajne kašike praška za pecivo, 2 čajne kašike mješavine začina (cimet, klinčić, đumbir), 250 g ribane mrkve, 100 g šećera, 200 g grožđica, 2 jaja, 125 ml ulja, sok i korica jedne narandže, 150 g krem sira, 2 kašike javorovog sirupa

Priprema: U zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo i mješavinom začina. Dodajte šećer, mrkvu, grožđice, ulje, jaja, te sok i ribanu koricu narandže. Sve promiješajte i dobro sjedinite. Smjesu prebacite u podmazan i pobrašnjen kalup za kolače pa stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 30 minuta. Kada je kolač gotov izvadite ga i ohladite. Pomiješajte krem sir sa javorovim sirupom i premažite ohlađen kolač.

Prosječna cijena: 5 KM

Pita od pecan oraha

Sastojci: 160 g oštrog brašna, 1 kašika šećera, 80 g maslaca narezanog na listiće, prstohvat soli, 4 kašike hladne vode; Za nadjev: 4 jaja, 100 g smeđeg šećera, 1 vanilin šećer, 50 ml javorovog sirupa, prstohvat soli, 30 g otopljenog maslaca, 100 g grubo sjeckanih pecan oraha

Priprema: Od brašna, šećera, maslaca, soli i vode umijesite prhko tijesto i ostavite na hladnom mjestu oko sat vremena. Prhko tijesto premijesite, razvaljajte i stavite u okrugli kalup za pite tako da su i rubovi prekriveni tijestom. Probodite ga viljuškom kako ne bi puklo kod pečenja. Za nadjev pjenasto umutite jaja, dodajte šećer, vanilin šećer, javorov sirup, so, rastopljeni maslac i dobro izmiješajte. Pripremljenu smjesu izlijte u kalup i po vrhu pospite narezanim orasima. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 45-50 minuta. Hladnu pitu narežite i poslužite uz sladoled od vanilije ili šlag.

Prosječna cijena: 7 KM

Napomena o kupovini: Javorov sirup se može naći u različitim pakovanjima i po različitim cijenama, ovisno o kvaliteti. Kanadski javorov sirup „Mic-Mac” može se naći u Mercatoru (19,59 KM za 187 ml), a eko sirup od javora Alnatura u DM-u (12,75 KM za 250 ml).

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se