Sjetva proljetnih usjeva, sadnja ukrasnog bilja i drveća

shutterstock_130479185_opt

Kad ispod bijelih gomilica koje se tope sramežljivo provire bijeli zvončići mladih visibaba, vrijeme je za sjetvu. Bez obzira da li ste iskusni poljoprivrednik ili pak želite ukrasiti vrt, u narednim redovima prenosimo vam korisne informacije za sadnju u martu. Pred nama je puno posla, zato zasučite rukave.

Pripremila: Dženana Hrlović

Sjetva proljetnih usjeva

Gusto izreka: “Stiže proljeće, žao mi je svih onih kojima to nije važno.” (Duško Radović)

Ukoliko u februaru zbog vremenskih uslova niste uspjeli posaditi jaru pšenicu i druge žitarice, mart je krajnje vrijeme za to. Osim žitarica, u rano proljeće sade se i špinat, zelena salata, hren, rotkvice, peršun, pastrnjak. Ukoliko ne bude kasnih minusa, u martu možete posaditi i krompir, kupus, kelj te kelerabu. Iskusni povrtlari ovo vrijeme koriste da pripreme lijehe za sadnju proljetnih kultura na polju, jer počinje sjetva paprike, paradajza, plavog patlidžana, celera i kupusnjača za proizvodnju rasada. Iako je rano proljeće i priroda se budi to ne znači da plastenici ostaju zapostavljeni. Oni koji su zagrijavali staklenike i plastenike trebali bi se pozabaviti provjetravanjem ovih prostora - otvaranjem krovne konstrukcije i vrata kako bi se izjednačio pritisak i temperatura, te unio svježi vazduh. Na taj način biljke će se postepeno naviknuti na vanjske uslove, te prve proizvode dati u proljeće.

Ukrasno bilje

Gusto izreka: “I najudaljeniji krajevi vječnog leda osjete proljeće, ma kako kratko.” (Ivo Andrić)

Mart je vrijeme kada treba pripremiti cvijetnjake i saksije sa cvijećem za sunčane dane. Sobnom bilju trebalo bi promijeniti humus i posaditi nove mladice u saksije, jer iako ovo cvijeće nije otporno na vanjske temperature, nije imuno na proljetni ciklus buđenja. Pazite da ne zakasnite sa ovim procesom, jer će se u suprotnom biljke slabije razvijati, a cvjetovi mogu potpuno izostati. Potrebno je podrezati i ružičnjak, očistiti slamu kojom ste prekrili osjetljive vrste, te okopati i humusom osvježiti tlo cvijetnjaka. Posadite i sjemensko cvijeće u cvijetnjak ili saksije, poput maćuhica i begonija, a krajem marta kada popuste mrazevi možete presaditi i ono iz rasadnika. Sredinom mjeseca pozabavite se lukovicama i gomoljima poput ljiljana, tulipana, božura i orhideja, gladiola, frezija i begonija. Pobrinite se da ih adekvatno zaštitite od mogućih mrazeva. U martu se iz tamnih podruma vade saksije sa cvijećem koje je tamo zimovalo, te ga je potrebno osvježiti humusom i dohranom kao i pravim izvorom svjetlosti kako bi se probudilo. Zahvaljujući obavljenim radovima početkom mjeseca pojavit će se i prvi zumbuli, narcisi i ljubičice.

Ukrasno drveće

Nema zime dok ne padne inje, ni proljeća dok sunce ne sine, ni radosti dok ne dijeliš s kime.”

Ukoliko tokom februara niste orezali ukrasno drveće početak marta je krajnje vrijeme za to, samo vodite računa o postojećim pupovima, a odstranite slomljene i osušene grane. Vrijeme je i da zaštitnim krečom premažete stabla. Jorgovan će procvjetati krajem aprila stoga ga pažljivo pripremite. Ukoliko želite svoj cvijetnjak obogatiti novim ukrasnim drvećem i grmovima kao što je japanska trešnja, žuta magnolija, hortenzija, vajgelija li nekom drugom vrstom, najbolje je da izbor napravite prema mirisima koje volite. Prilikom sadnje vodite računa o visini koju dosežu pojedini grmovi i drveće, te je najbolje da ih posadite tako da kada izrastu imaju stepeničasti izgled. Ukoliko imate veliku baštu sadnju trave preporučujemo baš sada. Puno truda i uložene energije tokom marta sigurno će se isplatiti kasnije, kada će vaš cvijetnjak odisati mnoštvom boja i mirisa, a takav cvijetnjak je naprosto raj za dušu.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se