Kiselica

shutterstock_50209354_opt

Stigao je dugo očekivani mjesec mart i vrijeme je za nešto blažu hranu. A proljetne supice i salate obogaćene finim zelenim začinima dobro dođu nakon teške zimske zakuske. Za biljku poznatu pod imenom kiselica kažu da osvježava i umiruje cijeli organizam, te ga izvana uljepšava.

Pripremila: Ivana Ljubičić

Kiselica (rod Rumex) je biljka koja pripada porodici dvornjača i može se pronaći širom Evrope, Azije i Sjeverne Amerike, a uspijeva na skoro svakom tlu. Ime Rumex potiče od latinskog rumo, što znači „sišem”.

Gusto zanimljivost: Rimski vojnici su običavali sisati listove kiselice da ublaže osjećaj žeđi, a rimski ljekari su je koristili kao diuretik. Laponci su pak koristili sok kiselice za kiseljenje mlijeka.

Otporna je višegodišnja biljka, a postoje tri vrste koje se razlikuju uglavnom prema visini i obliku listova: obična, streličasta i štitasta. Voli sunčan, zaklonjen položaj ili blagi hlad te vlažno i propusno tlo. Svježi listovi u proljeće su gotovo bez okusa, a kiselost raste tokom ljeta. Može se uzgajati u zatvorenom. Golubovi, puževi golaći i povremeno gusjenice napadaju kiselicu, ali na odraslim biljkama ne pričinjavaju neke veće probleme. Dovoljno je odstraniti oštećene listove i postaviti zamke za puževe. Kiselica posjeduje ljekovita svojstva čišćenja i poboljšanja kvaliteta krvi, isto kao što to čini špinat koji povećava sadržaj hemoglobina u krvi. Kiselica također sadrži i vitamin C, a njen list se može koristiti u oblogama pri liječenju određenih kožnih problema kao što su akne. Prirodni je analgetik, antiseptik, laksativ i diuretik.

Gusto upozorenje: Zbog velike količine oksalne kiseline i kalijevog oksalata ne upotrebljavajte prevelike količine.

Raste i u loncu

Mlada kiselica je pogodna biljka za uzgoj u loncu. Treba voditi računa da u loncu bude mješavina kore i treseta te da ima i dovoljno mjesta da se biljka može širiti. Treba zapamtiti da se listovi moraju rezati da bi više olistali i ostali svježi i sočni. Kiselicu u loncu treba dobro zalijevati tokom sezone rasta te dohranjivati tekućim gnojivom, pogotovo ako je se planira brati.

Sadi se u martu ili aprilu, ili pak u augustu za berbu već sljedećeg ranog proljeća.

Gusto upozorenje: Kiselicu u medicinske svrhe ne bi trebale koristiti osobe sklone reumatizmu, artritisu, kostobolji, bubrežnim kamencima ili želučanoj hiperkiselosti.

List kiselice može uzrokovati dermatitis.

Idealna za maštovite kuhare

U kuhinji je kiselica veoma dobra biljka za eksperimentiranje. U manjim količinama se dodaje juhama, omletima, ribljim umacima te jelima s mesom. Koristi se i za omekšavanje mesa tako što se listovi omotaju oko odrezaka ili se zgnječeno lišće doda u marinadu. Sirovi listovi se mogu jesti u salati, za šta su posebno pogodni listovi štitaste kiselice. U tom slučaju treba smanjiti količinu limunovog soka ili sirćeta u preljevu. Kiselica se kuha poput špinata, sa jednim mijenjanjem vode u kojoj se kuha da bi se smanjila kiselina. Oguljena stabljika kiselice se također može žvakati kako bi otklonila žeđ.

Gusto savjet: Sok kiselice se može koristiti za otklanjanje mrlja od hrđe, plijesni ili tinte sa platna i srebra.

Gusto recepti sa kiselicom:

Zeleni umak od kiselice za ribu ili perad

Operite po šaku lišća kiselice, zelene salate i dragušca. Kuhajte u malo vode sa cijelim oguljenim lukom dok ne omekša. Odstranite luk i pustite lišće da se ohladi pa dodajte po kašiku maslinovog ulja i vinskog sirćeta, biber i so. Miješajte dok ne postane kremasto. Poslužuje se uz ribu ili hladnu perad.

Čaj od kiselice za regulaciju menstruacije

Sastojci i priprema: 1 kašičicu kiselice namočite u 2 dl vode i ostavite da stoji 12 sati. U ovom omjeru možete povećavati količine (2 kašičice 4 dl…). Kuhajte 15 minuta, poklopite i nakon 15 minuta procijedite. Pijte 2 šoljice na dan kod bolova u trbuhu, hemeroida i za regulaciju menstruacije.

Napomena: Ako se kiselica kuha u vinu, pojačava mokrenje i umiruje bolove.

Juha od kiselice i zelene salate

Sastojci: 100 g kiselice, 100 g zelene salate, 100 g oguljenog i narezanog krompira, 50 g peršuna, 50 g maslaca, 600 ml kokošijeg temeljca, 4 kašike vrhnja za kuhanje

Priprema: Kiselicu, zelenu salatu i peršun operite, a zatim osušite i grubo isjeckajte. Maslac zagrijte u teškoj tavi, pa dodajte kiselicu, zelenu salatu i peršun. Lagano pirjajte oko 5 minuta, pa dodajte krompir. Sve dobro promiješajte pa preko izlijte zagrijani temeljac. Pokrijte i lagano kuhajte 25 minuta. Ispasirajte blenderom ili mikserom. Vratite u tavu i lagano zagrijavajte, ali da ne prekipi. Prije posluživanja dodajte vrhnje.

Prosječna cijena jela: 7 KM

Grah sa kiselicom

Sastojci: šareni grah količina po želji, ½ kg krompira, malo očišćene kiselice, so, 2 kašike maslinovog ulja

Priprema: Fino isjeckanu kiselicu propirjajte na maslinovom ulju. Grah kuhajte kao inače, a kada je napola kuhan dodajte mu na kockice izerezan sirovi krompir. Kada su grah i krompir kuhani umiješajte pirjanu kiselicu. Začinite solju. Pustite da kuha na laganoj vatri 10 minuta, te pri samom kraju dodajte  još malo maslinovog ulja.

Prosječna cijena jela: 5 KM

Gusto zanimljivost: Kiselica je dobra biljka za davanje boje - uz odgovarajuća sredstva daje žutu ili zelenu boju.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se