Larisa Pošković: Biti vegan u Sarajevu i BiH

larisa_opt

Larisa Pošković je mlada psihologinja i buduća psihoterapeutkinja realitetne terapije iz Sarajeva te veganka. U razgovoru za Gusto ispričala je šta znači biti vegan, šta je navelo na to te kako je živjeti u Sarajevu i BiH ne unoseći u svoj organizam ništa što je životinjskog porijekla.
Razgovarao i foto: Adnan Učambarlić

Prije svega, zašto ste se odlučili da postanete vegan?

Prije nego što sam postala vegan, bila sam dugo vremena vegetarijanac. Zahvaljujući dokumentarnom filmu „Zemljani” shvatila sam da zapravo i ne radim dobro životinjama zbog kojih sam na prvom mjestu prestala jesti meso, a konzumirala redovno jaja, mlijeko i mliječne proizvode. Kao psihologu i budućem psihoterapeutu realitetne terapije i teorije izbora bilo mi je zanimljivo kako nam mesna industrija servira informacije da je jedenje mesa prirodno, zdravo i neophodno, i kako se ljudi isključuju i emocionalno i psihološki od istine vlastitog iskustva što se tiče jedenja životinja, kako i zašto blokiramo našu svijest,  savjest i empatiju kada je riječ o ubijanju životinja. I zašto se jako malo pitamo kako i na koji način možemo uraditi nešto drugačije. Kada nismo svjesni realnosti o mesu, nismo svjesni ni da imamo izbor. Istina je da mnogi ljudi koji jedu životinje, tvrde da istinski vole životinje i brinu o njima. Također, mnogi bi pomogli povrijeđenoj životinji, ali bi kasnije za ručak pojeli meso druge mrtve životinje. To znam, jer sam i sama bila jedna od tih ljudi. Mnogo je nedosljednosti u ponašanju ljudi, neke životinje štitimo, dok one druge, koje klasificiramo kao životinje koje se jedu, bez problema pojedemo za obrok. Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj se jede meso, i uzmimo za primjer, većina domaćinstava kupuje i meso određenih životinja (pileće, teleće, kravlje, riblje), ali im je nezamislivo pojesti svinjsko meso. Također, mnogi od nas se zgražavaju nad prehrambenim navikama u Kini, gdje je normalno pojesti meso psa.

Istraživanja pokazuju da vegetarijanci i vegani imaju više empatije i saosjećanja od onih koji su omnivori (svaštojedi, tj. jedu meso), da žive zdravije i duže, da su obrazovaniji ljudi, manje puše i piju alkohol i više vježbaju. Ja sam napravila izbor, najbolji u svom životu, a to je da nijedna životinja više ne mora umrijeti da bih ja preživjela.

„Svaki vegan godišnje spasi otprilike 200 životinja.”

Ko su zapravo vegani i kakva je razlika od vegetarijanaca?

Vegetarijanci, kao ni vegani, ne jedu mrtve životinje, ni njihove dijelove, dakle ne jedu meso kokoške i ostale peradi, crveno meso, ribu i druge vodene životinje, kao i ostale nusproizvode tih industrija kao što su želatin, životinjska mast, renet (dio želuca teleta koji služi kao sirilo u proizvodnji sireva). Vegetarijanci jedu jaja i mliječne proizvode.

Vegani, kao i vegetarijanci ne jedu životinje, ne jedu jaja, ni mliječne proizvode (mlijeko, pavlaku, jogurt, sir i sve što sadrži te proizvode ili prerađevine). Također mnogi vegani ne jedu ni med, jer se u proizvodnji meda pčele iskorištavaju i često bivaju ubijene. Vegani ne nose vunu, kožu, svilu, ne koriste kozmetiku koja sadrži životinjske sastojke ili koja je testirana na životinjama.

Koliko jedan vegan spasi životinja ne jedući namirnice životinjskog porijekla?

PETA je 2010. godine objavila podatak da svaki vegan godišnje spasi otprilike 200 životinja. Kada me neko pita zašto sam vegan, često kažem da imam najmanje 200 razloga za to.

Koliko je teško biti vegan u Sarajevu?

Sve zavisi  iz kojih uvjerenja postajemo vegani. Moja uvjerenja su da sva živa bića zaslužuju život bez patnje i straha, i da nijedno živo biće ne treba biti ubijeno radi hrane. Poteškoću predstavlja, u mom slučaju, nedostatak prodavnica koje su specijalizirane samo za vegane, a svaki susret sa osobom koja se ne slaže sa mojim načinom života i ishranom za mene je izazov i trudim se da rastem gradeći odnos sa onima koji misle drugačije od mene, poštujući njihov svijet kvalitete i prihvatajući one koji ne prihvataju moje izbore. To je nešto što sam naučila o sebi. Cijeli jedan svijet koji sam otkrila otkrivajući sebe kroz moj stil života, a zasniva se na građenju odnosa sa ljudima i životinjama.

„Provjerim deklaraciju svakog proizvoda, što mi oduzima malo vremena, ali je i zanimljivo vidjeti šta se stavlja u koji proizvod ili namirnicu.”

Kako se snalazite za namirnice?

Imam poduži spisak namirnica koji sam zahvaljujući jednoj hrvatskoj web stranici, koja podstiče veganstvo, isprintala, i to mi olakšava izbor. Za svaki slučaj, provjerim deklaraciju svakog proizvoda, što mi oduzima malo vremena, ali je i zanimljivo vidjeti šta se stavlja u koji proizvod ili namirnicu.

Koji proizvodi i proizvođači su provjereno pogodni za vegane?

Mnogi bi se začudili koji su to proizvodi pogodni za vegane, a mogu ih naći na policama supermarketa. Neki od njih su: Alnatura (mlijeko, namazi, pereci, sokovi, umaci, voćni namazi itd.), Bambi proizvodi (crna čokolada sa brusnicom, Još mix, Wellness integralni keksovi itd.), Barilla umaci, mnogi Dr. Oetker proizvodi, Zvijezda biljni margarin, razni Tofui koje možete pronaći na odjeljenjima zdrave hrane, Podravka proizvodi (tortilla čips, umak DIP, s maslinama, Provita cornflakes), i moj najdraži slatkiš Kraš Bombonjera, kao i mnogi drugi njihovi proizvodi.

Postoje li neki veganski restorani u Sarajevu i BiH?

Ne postoje veganski ni vegetarijanski restorani u Sarajevu. Ne praktikujem odlaske u restorane, ali moram priznati da su dosad uvijek bili naklonjeni i prijateljski raspoloženi za moje specifične i za naše prostore neobične prehrambene navike.

Ko ne bi smio biti vegan?

Ne postoje nikakve prepreke da bi neko bio vegan. Sve je samo stvar svijesti i izbora.

Kakva je situacija sa zdravljem, kako se veganstvo odražava na njega?

Dok nisam postala vetarijanac (kasnije vegan), često sam sjedila u čekaonici doma zdravlja, zajedno sa starim i bolesnim ljudima i pitala se da li to tako treba. Zaista je frustrirajuće kada imate 23 godine i stalno ste bolesni i podložni infekcijama, prehladama i upalama. Od dana kada sam prestala jesti meso, za koje znamo da je bogato i antibioticima i raznim hormonima rasta, kao i hormonom stresa koji se otpušta kada životinja ide u klaonicu i zna da će biti ubijena, ja nisam posjetila doktora zbog bolesti, već idem na redovne preglede koje svaka zdrava i mlada žena treba da obavlja. Također, često odem na preglede da se utvrdi status minerala i vitamina u krvi, i sve bude u savršenom redu, što je još jedna potvrda da nisam pogriješila.

Sigurno iz bilja ne možete izvući sve potrebne minerale i vitamine, kako ih nadoknađujete?

Svako ko odluči biti vegan, zna da je najčešći deficit vitamina B12, D, kalcija i željeza. Vitamini D i B12 nalaze se u mnogim žitaricama, sokovima, sojinom mlijeku. Također je poznato da žene trebaju 1 000 mg kalcija dnevno, dok muškarci duplo manje, a brokule, sjemenke susama, kelj i alge su bogate kalcijem, kao i sojino mlijeko sa dodatkom kalcija. Vegani mogu dobiti dovoljnu količinu željeza jedući žitarice, mahunarke, suhe šljive, grožđice i zeleno povrće. Željezo se tri puta brže apsorbira kod ljudi koji ga unose kroz meso, nego kod vegana, pa se kod vegana preporučuje unositi 250 mg vitamina C zbog apsorpcije željeza. Međutim, vegani jako rijetko pate od nedostatka željeza. Također koristim Solgarove vitamine koji su prilagođeni veganima.

Ljudi obično pomisle kako je veganska kuhinja krajnje neukusna i nehranjiva, kakva je zapravo situacija?

Ljudi često donose sud o stvarima koje nikada nisu iskusili, tako i o hrani u kojoj nema ništa životinjskog porijekla. Ja mnogo pažnje poklanjam svakom svom obroku, trudim se biti kreativna, kuhati zdravo, a svako moje jelo je ukusno i lijepo izgleda.

Šta savjetujete osobama koje razmišljaju o tome da postanu vegetarijanci ili vegani?

Savjetujem im da pogledaju film „Zemljani” i pročitaju knjigu dr. Melanie Joy „Zašto volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave: Uvod u karnizam” i svakako da razmisle o tome da li i životinje imaju prava, kao i koju korist donosi ovakav stil života za vlastito zdravlje.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se