Dame iz Gusta biraju recepte za 8. mart

shutterstock_128709692_opt

Za lijepi praznik 8. mart - Dan žena, nas 6 dama iz Gusta odlučile smo podijeliti svoje omiljene recepte sa našim dragim čitateljkama. Sve su ovo recepti kakve bismo i same voljele vidjeti u svojim tanjirima za Dan žena, pa nadamo se da ćete i vi, drage dame, uživati u njima. Neka vam je Sretan vaš praznik!

Dragana Nižić, novinarka:

Čokoladni tartufi

Sastojci: 125 ml tekućeg slatkog vrhnja, 2 čajne kašike maslaca, 250 g tamne čokolade, kakao

Priprema: U posudu za kuhanje stavite vrhnje i zagrijte ga na srednje jakoj vatri do vrenja. Sklonite ga s vatre. Dodajte mu sitno razlomljenu čokoladu i maslac pa sve miješajte dok se smjesa ne ujednači. Ostavite u hladnjak na 1-2 sata. Zatim čajnom kašikom vadite smjesu i oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u kakao i poslužite.

Prosječna cijena: 5 KM

Dragana kaže: Ovo je najjednostavniji i najbrži recept za čokoladne tartufe kojeg možete zamisliti. Obožavam ga jer je lagan i nikad me ne razočara, a rezultat je savršen slatkiš koji će svaku prigodu učiniti svečanom i posebnom.

Sara Krajina Jazvić, glavna urednica:

Pileći eskalopi pohovani sa parmezanom

Sastojci: 4 veća pileća fileta, 100 g svježe naribanog parmezana, 100 g prezle, mala mješavina svježeg bosiljka, origana i mažurana (nasjeckano sitno), 1 umućeno jaje, maslinovo ulje

Priprema: Pileće filete istucite tako da budu max. 1 cm debljine. Parmezan pomiješajte sa prezlom i začinskim biljkama, pa mješavinu raširite po tanjiru. Posolite i pobiberite. Pileće filete umačite u jaje pa dobro utrljajte u mješavinu sa parmezanom sa obje strane. Svaki filet (eskalop) pošpricajte s malo maslinovog ulja pa pecite u rerni oko 6-8 minuta s gornje strane i još 4 minute s druge strane (treba biti hrskavo). Poslužite uz povrće po izboru i krišku limuna. Kao alternativa povrću, pileće eskalope možete poslužiti sa porcijom špageta prelivenih napolitanskim (samo paradajz) ili bolognese (sa mljevenim mesom) sosom.

Prosječna cijena: 8 KM

Sara kaže: „Ovo su pileći fileti pripremljeni na malo svečaniji način - idealan ručak za 8. mart! Lako i brzo se spremaju, a parmezan im daje poseban okus (pazite samo da ne presolite jer je parmezan već slan).”

Nermina Kučuk, stručni savjetnik:

Čokoladni souffle

Sastojci i priprema (za 12-15 kom, zavisno od veličine kalupa): Rastopite na pari 200 grama čokolade za kuhanje sa 200 grama putera. Zatim umutite 4 jajeta, 4 žumanceta i dodajte 150 grama šećera i 150 grama brašna. Kad je smjesa gotova, dodajte u nju rastopljeni puter i čokoladu i sve pomiješajte. Sipajte u kalupe za muffine (pojedinačne) koje ste prethodno namazali uljem i posuli brašnom, pa pecite u rerni na 200°C 8-9 min. Poslužite vruće sa sladoledom, vrućim malinama ili šlagom po želji.

Prosječna cijena: 10 KM

Nermina kaže: „Volim čokoladni souffle zato što je dekorativan, ukusan i prije svega jednostavan za napraviti, a prednost je što smjesu možemo umutiti i ranije, a ispeći kad dođu gosti!”

Lejla Jamakosmanović, art direktor:

Čokoladne kocke

Sastojci: Za biskvit: 4 jaja, 150 g šećera, 4 kašike brašna, ½ praška za pecivo, 200 g čokolade za kuhanje, 200 g margarina; Za kremu: ½ l vrhnja za šlag, 300 g čokolade za kuhanje, 1-1,5 dl vrućeg mlijeka (za posipanje po biskvitu)

Priprema: Žumanca i šećer umutite mikserom. Dodajte otopljenu čokoladu (koju ste sa margarinom otopili na pari). Dodajte brašno sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od 4 bjelanca (bjelance mutite ručno, a ne mikserom). Pecite na 180°C oko 20 min. Vrući biskvit prelijte sa 1-1,5 dl vrućeg mlijeka. Ostavite da se hladi. Krema: rastopite na pari čokoladu i vrhnje te miješajte oko 10 min. Prelijte po hladnom biskvitu te ostavite da se hladi, potom stavite u frižider da se stvrdne. Režite na manje kocke i ukrasite po želji.

Prosječna cijena: 10 KM

Lejla kaže: „Čokoholičar sam! Jednostavno, mljac, mljac su mi svi čokoladni kolači!”

Dženana Hrlović, novinarka:

Marcipan čoko kuglice

Sastojci: 250 g mljevenih oraha, 50 g mljevenih badema, 250 g šećera u prahu, 1 jaje, 100 ml ruma, kašika mljevenih oraha za posipanje, 150 g čokolade sa visokim procentom kakaa, šoljica ulja

Pripremite: Jaje umutite da dobijete što čvršću pjenu. Umiješajte mljevene orahe, bademe, šećer i rum. Umijesite da dobijete homogenu masu. Masu ostavite u frižider da se stisne. U međuvremenu rastopite na pari čokoladu, pomiješanu sa uljem. Izvadite masu iz frižidera i oblikujte kuglice veličine oraha. Svaku kuglicu umočite u čokoladu, stavite je u ukrasnu korpicu i pospite sa nekoliko mrvica mljevenih oraha za ukras.

Prosječna cijena: 9 KM

Dženana kaže: Još dok smo bili djeca čokoladne kuglice bile su nam omiljena poslastica. Međutim, rijetko kada su bile tako ukusne kako su izgledale. Vremenom isprobala sam različite recepte za pripremu čoko kuglica, bombica i loptica, sve dok sasvim slučajno nisam dobila ovaj recept. Osim što su ukusne, marcipan kuglice imaju i sjajnu aromu badema, zaokruženu finom tamnom čokoladom. I dovoljna je samo jedna! Ko bi im odolio!”

Ivana Ljubičić, novinarka:

Raffaelo kuglice

Sastojci: 400 g mlijeka u prahu, 350-400 g kokosa, 250 g margarina, 2 dl vode, 250 g šećera, 2 vanilin šećera (ukoliko ste u mogućnosti, punite kuglice bademima)

Priprema: Na šporet stavite šerpu sa vodom, šećerom i margarinom i miješajte. Kada prokuha sklonite je sa šporeta i dodajte mlijeko u prahu, vanilin šećer i kokos. Sve sastojke sjedinite i ostavite da se ohlade. Od dobijene smjese pravite kuglice, svaku kuglicu uvaljajte u preostali kokos i stavljajte u papirne korpice. Ukoliko ste u mogućnosti kupite kesicu badema, prerežite ih na pola pa svaku kuglicu napunite bademom. Mogu se stavljati i cijeli bademi, zavisi od ukusa.

Prosječna cijena: 10 KM

Ivana kaže: „Kako spadam u kategoriju ljudi koji mnogo više vole kolačiće nego torte i kreme, odabrala sam raffaelo kuglice. Kokos i badem ovim slasticama daju posebnu aromu. Za sat vremena možete napraviti punu zdjelu kuglica, a i mogu da stoje jer se neće otopiti. Međutim, ukoliko ih stvarno volite, pazite dok gledate televiziju, jer ćete za čas slistiti cijelu količinu!”

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se