Trope u našim marketima

9834_l_opt

Tropsko voće može savršeno obogatiti vaš svakodnevni jelovnik. Kada vam nedostaju ideje za obroke, tropsko egzotično voće, koje sadrži mnogo vode i bogatu zalihu vitamina i minerala, može biti zanimljiva i ukusna užina ili dodatak jelima. Zreli i pravilno spremljeni plodovi aromatični su, sadrže kiseline, vlakna i eterična ulja. Nekada smo samo mogli gledati na filmovima kako glavni glumci jedu predivni ananas ili kokosov orah, sada su ove voćke i na našim policama. Pa upoznajmo se sa njihovim odlikama.

Pripremila: Ivana Ljubičić

Kokosov orah: nasmiješeno lice

Kokosov orah je jedna od egzotičnih voćki koja se odnedavno može naći u dobro opremljenim marketima. Pretpostavlja se da potiče iz Malezijskog arhipelaga i da se po tropskim područjima proširio - plutajući morem! Kokosov orah ima nekoliko slojeva: spoljašnji, tvrdi, dlakavi, a na dnu ima tri rupe koje podsjećaju na ljudsko lice. To je i bio razlog što su ga Portugalci nazvali “koko”, što znači “nasmiješeno lice”. Ispod kore je tanka, nešto svjetlije smeđa “koža”, pa tek onda meso, koje je bijelo. U sredini je mutan sok - koji se pogrešno naziva kokosovim mlijekom. Ono, se, naime, pravi od njegovog mesa, od čega se pravi i kokosovo ulje. Kokos je bogat kalijumom i vitaminom C, ali je isto tako veoma kaloričan. Meso kokosa je dobro za želudac i crijeva zbog količine vlakana.

Tvrd orah - kako ga razbiti?

Kokosov orah ima veoma tvrdu ljusku, a evo kako se savladava ovaj nezgodni, ali ukusan plod: najprije je potrebno pronaći tri mala udubljenja s gornje strane kokosa, izgledaju kao tri tamne mrlje. U njima se naprave dvije rupe pomoću šrafcigera ili nekog većeg i jačeg eksera. Potom se orah nakrene i iz njega se sipa sok. Kokosov orah se zatim stavi na jaču kuhinjsku dasku i razbije uz pomoć kućne satare ili, eventualno, manje sjekire. Nakon uspješnog razbijanja oraha, nije nikakav problem doći do bijelih dijelova ploda koji mogu da se isjeckaju i grickaju ili se mogu samljeti u kokosovo brašno.

Šapice sa kokosom

Sastojci: 400 g brašna, 200 g šećera, 200 g kokosovog brašna, 1 jaje, 250 g maslaca, 1 prašak za pecivo, šećer u prahu

Priprema: Umutite jaje i šećer, pa dodajte maslac. Umućenoj masi dodajte kokos i na kraju dodajite postepeno brašno u koje ste stavili prašak za pecivo. Od navedene smjese napravite tijesto. Od tijesta otkidajte male komadiće i punite kalupe za šapice. Šapice pecite na laganoj vatri oko 20 min. Pečene šapice uvaljajte u šećer u prahu.

Prosječna cijena: 7 KM

Kokosovo mlijeko

Napomena: Uvijek ide jedna trećina kokosovog brašna i dvije trećine vode.

Sastojci: 1 velika šolja organskog kokosovog brašna, 2 velike šolje mlake vode, po želji malo prave vanilije i nekog zaslađivača

Priprema: Ako imate blender snažnog motora, dovoljna je mlaka voda, a za malo slabije miksere koristite vruću vodu. Kokosovo brašno prelijte zagrijanom vodom i miksajte nekoliko minuta, da se kokos što više usitni i pusti masnoću. Ocijedite u cjedilu ili procijedite kroz gustu gazu. Snažno istisnite što više mlijeka iz kokosa. Staklenku s kokosovim mlijekom pohranite u hladnjaku. Po želji u kokosovo mlijeko možete dodati i cimet, sirovi kakao prah ili muškatni oraščić. Odlično je za kaše i smoothie. Ukoliko želite koristiti za jela i juhe, napravite čisto kokosovo mlijeko bez začina.

Prosječna cijena: 3 KM

NUTRICIONISTA: Kokos je bogat kalijem koji čisti krv, fosforom koji jača kosti, magnezijem koji štiti srce i opušta nervni sistem, te cinkom koji štiti od upala. Kokos sadrži sastojke koji usporavaju starenje organizma.

Napomena: Kokosov orah košta cca 1,5 KM po komadu.

Ananas: tropski kralj sa krunom od lišća

Ananas u tropskim krajevima nazivaju kraljem voća. Ne samo zato što mu je priroda podarila krunu od lišća, već i zato što sadrži kraljevsku količinu vrijednih sastojaka. Bogat je enzimima, mineralima i vitaminima, te primjerice sadrži kalcij, kalij, magnezij, fosfor, željezo, jod i cink te provitamin A i vitamine E, C i B grupe. Ananas se uvrštava među najljekovitije biljke. Preporučuje se kao pomoć pri mršavljenju, eliminiše celulit, djeluje protiv stvaranja bora, otoka, kod upale pluća, bronhitisa, anoreksije i nekih vrsta alergija. Kod ananasa je sve upotrebljivo i korisno za organizam. List ananasa se može koristiti kao čaj. Samo prilikom kupovine ananasa treba gledati da plod miriše i da su mu unutrašnji listovi zeleni te da ne otpadaju na dodir. Pravi ljekoviti sok od ananasa se dobija kada se voćka oguli i pomoću sokovnika se iscijedi sok. Dnevno se piju dvije do tri  čaše. Ova sok dobar je afrodizijak, od njega se mršavi, reguliše probavu i nadoknađuje manjak želučanog soka. Zovu ga još i “žderač masnoća”. Ananas se svakako mnogo lakše guli od kokosovog oraha. Prvo se većim i oštrijim nožem odsijeku listovi i zadnja strana, zatim se malo deblje odsječe kora.

Ananas salata

Sastojci: 1 ananas,1 kivi, 1 banana, 2 jabuke, 2 mrkve

Priprema: Isjeckajte sve voće što sitnije i stavite u posudu odgovarajuće veličine. Onaj ko mnogo ne mari za kilograme može jesti ovu salatu prelivanu čokoladom. U slast!

Prosječna cijena: 5 KM

Karamelizovani ananas

Sastojci: ananas srednje veličine, oguljen i izrezan na ploške, 150 g šećera, 1 kašika meda, 1 zvjezdani anis, 1 štapić cimeta, malo ruma, sok 1 narandže, sok pola limuna, 50 g maslaca, menta ili bademi po želji

Priprema:
U tavi karamelizujte šećer, zvjezdani anis i cimet, dodajte med i ananas narezan na ploške, kratko miješajte, potom dodajte rum i flambirajte. Pustite da plamen nestane te dodajte sokove. Kratko prokuhajte i pustite da se tekućina reducira. Na kraju dodajte maslac i po želji pospite sjeckanom mentom ili bademima.

Prosječna cijena: 8 KM

NUTRICIONISTA: Ananas je poznati čistač organizma i borac protiv celulita. Bogat je enzimom bromelinom koji jača probavu i veže masnoće. Najbolji je sirov. Ananas je bogat i C vitaminom pa pozitivno djeluje i na zaštitu organizma od slobodnih radikala koji uzrokuju arterosklerozu, bronhitis i astmatične napade.

Napomena: Ananas košta 3,70 KM/kg.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se