Omiljene palačinke

simplypancakes_460x260

Slatke, slane, pohane ili zapečene? Dilema je velika, ali kako nam palačinke ostavljaju bezbroj kombinacija za isprobavanje, sve one će doći na red i nemoguće je da nam ikad dosade!

Pripremila: Dragana Nižić

Gusto recepti za slatke palačinke:

Palačinke Suzette

Sastojci: 125 g neslanog maslaca, sok od 2 narandže, 60 g šećera, 1 kašika likera od narandže, 3 kašike konjaka; Za tijesto: 125 g brašna, malo soli, 1 jaje, 1 kašika ulja, 300 ml mlijeka

Priprema: Za tijesto prosijte brašno, dodajte so, umiješajte jaja, ulje i mlijeko. Pjenjačom miješajte smjesu dok ne nestanu grudvice. U tavi zagrijte malo ulja, zatim odlijte višak. Pecite tanke palačinke sa svake strane oko 1 minute, izvadite ih i slažite na topao tanjir. Sok od narandže, maslac i šećer stavite u veću tavu pa kuhajte 5 minuta. Posložite jednu po jednu palačinku u tavu, prelijte umakom, presavijte popola. Pomaknite je u stranu tave. Dodajte drugu palačinku, prelijte je umakom pa isto  presavijte. U trećoj tavi pomiješajte konjak i liker, maknite s plamena, zapalite tekućinu oprezno i prelijte preko palačinki. Kad se plamen ugasi prebacite palačinke na tanjire i poslužite. Palačinke će biti jednako ukusne ako izbacite proces flambiranja i poslužite ih samo sa umakom od narandže.

Prosječna cijena: 5 KM

Francuske palačinke sa džemom od jagoda

Sastojci: 60 g omekšalog maslaca, ulje za prženje, 2 umućena jaja, 60 g brašna, 300 ml mlijeka, džem od jagoda, šećer u prahu za posipanje

Priprema: Pjenasto izmiješajte maslac i šećer. Miješajuću dodajte jaja i brašno. Sjedinite smjesu. U dubljoj posudi zagrijte mlijeko i umiješajte ga u pjenastu smjesu. Na zagrijanom ulju u tavi pecite palačinke oko 1 minutu sa svake strane, izvadite ih na tanjir, premažite džemom i preklopite. Pospite šećerom u prahu i odmah poslužite.

Prosječna cijena: 3 KM

Palačinke sa sirom

Sastojci: 500 ml mlijeka, 2 jaja, 180 g glatkog brašna, 20 g cvjetnog meda, prstohvat soli, 3 kašike ulja; Za nadjev: 300 g svježeg kravljeg sira, 200 ml slatkog vrhnja, 1 kašika šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 1 šlagfix, 100 g grožđica prethodno namočenih u rumu, dekoracija po izboru

Priprema: Za palačinke izmiješajte jaja i malo brašna u jednoličnu smjesu. Nakon toga postupno i naizmjenično dodajite mlijeko i preostalo brašno. Smjesu ostavite stajati oko 15 minuta, zatim dodajte med, ulje i so. Sve dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu, a zatim na ugrijanom ulju pecite palačinke. Svježi kravlji sir ocijedite i propasirajte, dodajte šećer i vanilin šećer, pa sve dobro izmiješajte. Slatko vrhnje izmiksajte, dodajte šlagfix pa lagano umiješajte u pripremljeni sir. Dodajte i ocijeđene grožđice. Palačinke nadjenite pripremljenim nadjevom i poslužite.

Prosječna cijena: 6 KM

Palačinke sa medom

Sastojci: 1 jaje, 2 bjelanca, 400 ml slatkog vrhnja, 150 g oštrog brašna, 50 g glatkog brašna, ½ praška za pecivo, prstohvat soli, 2 kašike šećera u prahu, 120 g meda od bagrema, 200 g svježih borovnica

Priprema: Jaje, bjelanca i slatko vrhnje promiješajte. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, solju i šećerom u prahu, pa sve zajedno dobro promiješajte. Tako pripremljenu smjesu ostavite stajati 15 minuta. Smjesu grabite i stavljajte u debljem sloju na namašćenu teflon tavu (promjera 12 cm) i ispecite s obje strane do zlatnožute boje na laganoj vatri. Med lagano zagrijte. Palačinke poslužite ukrašene voćem i prelivene medom.

Prosječna cijena: 6 KM

Palačinke sa orasima

Sastojci: 1 jaje, prstohvat soli, 130 g brašna, 250 ml mlijeka, ulje za pečenje; Za nadjev: 80 g oraha, 20 g šećera, 1 vanilin šećer, malo cimeta; Za umak: 2 žumanca, 2 jaja, 4 kašike šećera, 300 ml bijelog vina, voće za dekoraciju

Priprema: U dubokoj posudi izmiješajte jaje i malo soli, pa postupno dodajte brašno i mlijeko ili mineralnu vodu. Od tako pripremljenog tekućeg tijesta pecite palačinke. Kad donja strana palačinke dobije žućkastosmeđu boju, okrenite je na drugu stranu, pa je i s te strane kratko zapecite. Pečene palačinke nadijevajte orasima izmiješanima sa šećerom, cimetom i vanilin šećerom. Priprema vinskog preljeva: žumanca, jaja i šećer izmiješajte, dolijte vino i stavite u vruću vodenu kupelj. Tucite pjenjačom za snijeg dok se sve ne pretvori u gustu pjenu. Palačinke složite na topli tanjir i prelijte vinskim šatoom. Dekorirajte svježim voćem po izboru i poslužite tople.

Prosječna cijena: 4 KM

Čokoladne palačinke

Sastojci: 225 g brašna, 75 g kakaa, 4 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 400 ml mlijeka, 2 jaja, 2 kašike rastopljenog maslaca, 200 g čokolade za kuhanje, 3 kašike ulja, čokoladni namaz, sjeckani bademi za dekoraciju

Priprema: Pomiješajte brašno sa šećerima i kakaom. Postepeno dodajte mlijeko i ujednačite smjesu. Zatim dodajte lagano razmućena jaja i maslac, pa u tavi na zagrijanom ulju ispecite palačinke na uobičajen način. Svaku palačinku premažite čokoladnim namazom i složite jednu na drugu. U posudici otopite čokoladu za kuhanje sa 3 kašike ulja i prelijte poslagane palačinke. Pospite sjeckanim bademima i odmah poslužite.

Prosječna cijena: 5 KM

Gusto recepti za slane palačinke:

Palačinke sa blitvom

Sastojci: 200 g brašna, 2 jaja, 400 ml mlijeka, malo soli, ulje za prženje; Za nadjev: 250 g smrznute blitve, 50 g mrkve, 50 g sira gaude, 1 jaje, 1 kašika krušnih mrvica, 1 čajna kašika začina od povrća, 1 češanj bijelog luka, biber, 50 g sira gaude za posipanje

Priprema: U dubljoj posudi razmutite jaja, posolite ih pa naizmjenično dodajite brašno i mlijeko dok ne dobijete jednolično tekuće tijesto. Tavu dobro zagrijte, dodajte malo ulja, ponovo zagrijte pa izlijevajte tijesto po tavi, tako da se ravnomjerno rasporedi po cijeloj površni i ispecite palačinke. Oguljenu mrkvu kratko prokuhajte i ohladite. Odmrznutoj i ocijeđenoj blitvi dodajte naribani sir gaudu, jaje, krušne mrvice, prokuhanu naribanu mrkvu, začin od povrća, biber, protisnuti bijeli luk i dobro izmiješajte. Palačinke nadjenite nadjevom, savijte i stavite u namašćenu tepsiju. Pospite ih naribanim sirom i zapecite u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 15 minuta. Zapečene palačinke možete poslužiti tople ili hladne, narezane na manje dijelove kao zalogajčiće.

Prosječna cijena: 6 KM

Palačinke sa gljivama

Sastojci: 200 g brašna, 2 jaja, 400 ml mlijeka, malo soli, ulje za prženje; Za nadjev: 400 g šampinjona, 40 g maslaca, 2 kašike ribanog parmezana, 1 čajna kašika začina od povrća, biber, 1 jaje, 3 kašike krušnih mrvica, 2 vezice peršuna

Priprema: U dubljoj posudi razmutite jaja, dodajte so i mlijeko pa izradite u jednoličnu smjesu. U tavi na zagrijanom ulju pecite palačinke sa svake strane dok ne porumene. Šampinjone operite, narežite na listiće, propirjajte na rastopljenom maslacu i ohladite. Usitnite ih u električnoj sjeckalici, a zatim dodajte jaje, krušne mrvice, parmezan, začin od povrća, biber i nasjeckani peršun te izmiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Smjesom napunite palačinke, smotajte ih i složite u podmazan lim. Pospite ih naribanim sirom gauda i zapecite u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 15 minuta. Pospite sjeckanim peršunom i odmah poslužite.

Prosječna cijena: 5 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se