Valentinovo: romantični dnevni meni za dvoje

valentines-day-dinner-decoration-ideas-n154hcy1

Još jedno Valentinovo je pred nama i vrijeme je da ljubav svog života (ili barem ovog proljeća) osvojite savršeno pripremljenim obrocima za dvoje. Od čokoladno-voćnog doručka, preko laganog ručka do savršene romantične večere, teško ko da će moći odoljeti čarima novog chefa koji se budi u vama uz malenu pomoć Gusta. Uživajte!

Pripremila: Dženana Hrlović

Slasni doručak:

Čokoladne prženice

Sastojci: 1 kašičica kakaa, 50 ml vrele vode, 1 jaje, 50 ml mlijeka, 50 ml slatkog vrhnja, 1/2 kašičice ekstrakta vanilije, naribana korica narandže, 100 g nasjeckane čokolade sa visokim procentom kakaa, 30 ml ulja (za prženje), 8 kriški hljeba, malo soli

Priprema: Umutite kakao sa vrućom vodom u većoj posudi. Dodajte mlijeko, slatko vrhnje, ekstrakt vanilije, koricu narandže, jaje i malo soli. Sve dobro umutite pjenjačom. Svaku krišku hljeba umočite sa obje strane pa pržite dok dobije finu svijetlosmeđu koricu. Potom okrenite i pržite i sa druge strane.

Na gotovu prženicu stavite krupno nasjeckanu čokoladu, pa poklopite drugom prženicom i zagrijte u pećnici samo dok se čokolada ne otopi. Po želji poslužite preliveno javorovim sirupom ili posuto šećerom u prahu.

Prosječna cijena pripreme: 8 KM

Salata od šumskog voća sa balsamico sirćetom

Sastojci: 3 kašike balsamico sirćeta, 2 kašike meda, 1/8 kašičice mljevenog kardamoma, so, biber, 250 g jagoda, isjeckanih na četvrtine, 100 g kupina, 100 g borovnica, listići mente

Priprema: Umutite balsamico sirće sa medom, kardamomom, prstohvatom soli i malo svježe mljevenog bibera u posudu srednje veličine. Ubacite jagode, kupine i borovnice, pa protresite da se sastojci izmiješaju. Potom pospite listićima mente koje ste prethodno iskidali i sasvim još malo protresite, kako se voće ne bi zgnječilo. Probajte pa dodajte još začina po ukusu.

Prosječna cijena pripreme: 9 KM

Romantični ručak:

Pappardelle u kremi od šafrana

Sastojci: so, 1 kašika maslaca, ½ glavice ljutike, sitno isjeckane, prstohvat šafrana, 2/3 šolje punomasnog vrhnja, biber, ¼ kašičice limunovog soka, ¼ kašičice ekstrakta vanilije, 120 g tjestenine pappardelle, 3 kašike naribanog parmezana, 2 kašike grubo nasjeckanog vlasca, korica ½  limuna

Priprema: U dublju posudu naspite vodu za tjesteninu i posolite, pa zagrijavajte do ključana. U međuvremenu na umjerenoj vatri otopite maslac. Dodajte ljutiku i šafran, te dinstajte uz povremeno miješanje, dok ljutika ne omekša (oko dvije minute). Potom dodajte vrhnje, malo soli i bibera. Malo pojačajte temeperaturu i miješajte nekoliko minuta, dok se smjesa malo zgusne. Potom iscijedite polovinu limuna, te umiješajte vanilin ekstrakt. Dodajte pastu u ključalu vodu i skuhajte prema uputama na pakovanju. Ocijedite pastu, ali sačuvajte ¼ šolje vode u kojoj se kuhala. Gotovu pastu umiješajte u posudu sa umakom. Dodajte vodu od kuhanja paste, te dvije kašike parmezana i polovinu nasjeckanog vlasca, te kratko prodinstajte da se pasta i umak prožmu. Poslužite posuto vlascem, limunovom koricom i parmezanom.

Prosječna cijena pripreme: 10 KM

Večera uz svijeće:

Plata sa sirom, grožđem i orasima

Sastojci: 100 g travničkog ovčijeg sira, 50 g sira brie, 100 g žutog tvrdog sira po ukusu, 50 g plavog sira sa plemenitim plijesnima, 6 većih krekera, 50 g grožđa, 50 g jezgre oraha

Priprema: Na drveni pladanj posložite sireve, grožđe, orahe i krekere, te stavite nož za sir i poslužite.

Prosječna cijena pripreme: 10 KM

Piletina Cordon Bleu

Sastojci: 4 pilića filea, ½ kašikice origana, 100 g šunke, 4 lista topljenog sira, kašičica maslinovog ulja, 80 g prezle, 2 kašičice mljevene paprike, 2 kašičice ribanog parmezana, 2 jaja, so, biber

Priprema: Pileće filete razrežite na odreske debljine 0,5 centimetara i istucite čekićem za meso u tanak odrezak. Meso pospite začinima i pustite da malo odstoji. Na svaki pileći file posložite list šunke, preko nje list sira, presavijte u odrezak i učvrstite čačkalicama. U posudi pomiješajte prezlu i parmezan, a u odvojenoj posudi umutite jaja. Uvaljajte filete najprije u smjesu prezle i sira, potom u jaja, a zatim ponovo u prezlu, dok potpuno ne budu prekriveni smjesom za pohovanje. Pripremljeni cordon bleu položite u lim za pečenje koji ste premazali sa malo maslinovog ulja i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 45 minuta.

Prosječna cijena pripreme: 10 KM

Čokoladni truffles sa mentom

Sastojci: 225 g čokolade sa visokim procentom kakaa, 225 g kondenziranog mlijeka, 3 kapljice ekstrakta mente, 100 g mliječne čokolade otopljene, kakao za posipanje, listići mente za ukras

Priprema: Otopite tamnu čokoladu sa kondenziranim mlijekom u posudi na pari, uz stalno miješanje. Dodajte ekstrakt mente po ukusu, izmiješajte pa ostavite da se hladi u frižideru najmanje 2 sata, odnosno dok se potpuno ne ohladi. Ohlađenu smjesu oblikujte u kuglice, pa svaku uvaljajte u rastopljenu prohlađenu čokoladu kako se kuglice ne bi otopile. Potom ih uvaljajte u kakao i stavite na poslužavnik, te ukrasite listićima mente.

Prosječna cijena pripreme: 9 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se