Mala pomoć u kuhinji

dagnje

Marinade, bučino ulje, školjke, klementine

Marinada:

Osnova: Većina marinada ima kiselu osnovu, primjerice ocat, vino ili limunov sok, jer kiselina oslabljuje mišićno tkivo čineći meso mekšim i sočnijim u ustima. No, osim što kiselina omekšava meso, ujedno zamjenjuje arome koje su se izgubile pečenjem, novim aromama koje su komplementarne prirodnom okusu mesa.

Mariniranje: U meso je dobro umasirati začine, a marinadu možete i posoliti, jer so povećava apsorpciju aroma iz začina i biljaka. Ali nemojte dodati so ako marinirate meso dulje od tri sata kako ono ne bi očvrsnulo. Preporuka je namirnicu marinirati nekoliko sati kako bi se svi sastojci proželi.

Vrste: Općenito, marinada za meso najbolja je kada sadrži standardne sastojke poput ulja i bijelog luka, ali uz dozu eksperimentiranja. Stoga marinadi za  meso slobodno dodajte i koricu limuna, kvalitetno vino, pokoju kašiku maslinovog ili sezamovog ulja, svježe začinsko bilje i med.  Imajte na umu da su za starije meso idealne marinade s octom, limunovim sokom ili vinom. Slično vrijedi i za ribu, a ako želite nešto egzotičniji okus isprobajte umočiti riblje filete u mješavinu usitnjenog lišća korijandera, maslinovog ulja, cijeđenog soka od limete, sitno nasjeckanog bijelog luka i soka od narandže.

Uvijek pri ruci: Kupite obiteljsko pakiranje mesa, narezano na komade te razdijelite na porcije. Stavite svaku porciju u vrećicu za smrzavanje zajedno s umakom za marinadu (prethodno pripremljenim ili kupljenim) i zamrznite. Kada ga odlučite odmrznuti, meso će ujedno biti i marinirano.

Bučino ulje:

Kvaliteta: Najkvalitetnije je hladno prešano bučino ulje koje se može usporediti s djevičanskim maslinovim uljem u pogledu proizvodnje. Ulje je vrlo tamne zelene boje i gusto, te specifičnog okusa sličnog bučinim košticama. Proces dobivanja ulja ovim postupkom je spor, pa je i cijena visoka.

Upotreba: Najčešće se koristi kao preljev za salate u kombinaciji s octom, jelima od povrća, tjestenine, mesa i kao dodatak kolačima. Zbog svoje boje, koristi se i za kreiranje zanimljivih vizuelnih efekata prilikom ukrašavanja jela.

Školjke:

Priprema: Da bi se školjke kod kuhanja ravnomjerno rastvorile, stavite ih u širu poklopljenu posudu i na jaku vatru. Prije pripreme, dagnje stavite u posudu s hladnom vodom kojoj ste dodali šaku brašna, pšenične krupice ili čak zobenih pahuljica. Ostavite ih da tako odstoje oko 2 sata. Dagnje će na taj način izbaciti sav pijesak. Kod čišćenja također, školjke dagnji izribajte četkicom ili čeličnom žicom, a zatim uklonite niti algi zaostalih na spojevima školjki. Nakon toga ih isperite pod tekućom vodom.

Dagnje: Za brzo pripremanje dagnji u školjkama, stavite ih u malo zagrijane vode i poklopite kako bi se većim dijelom kuhale u pari. Za dodatnu aromu možete u vodu dodati ploške limuna, biber u zrnu, lovorov list, bijeli luk, bijelo vino. Ovako pripremljene dagnje možete koristiti za salate i koktele od plodova mora, kao dodatak juhama, rižotima i tjestenini.

Klementine:

Opis: Klementina je hibrid narandže i mandarine, a za razliku od narandže, lako se guli od kore, te ima mali i glatki citrus intenzivno narandžaste boje bez koštica.

Ljekovitost: Klementine su bogat izvor vitamina C koji sprečava infekcije respiratornog sustava te pojavu prehlade pa čak i gripe. Preporučuje se konzumiranje ovog voća svima koji su izloženi stresu. Odličan su izvor kalija, a to znači da sprečavaju nastanak upalnih procesa u usnoj šupljini, posebno zuba. Osim toga, pomažu u pravilnom funkcioniranju jetre, podižu raspoloženje i posjeduju antioksidativna svojstva.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se