Šipak

shutterstock_152554835_opt

Šipak je tipično divlje voće koje potiče iz porodice ruža, a najradije raste na mjestima gdje je raslinje posebno bujno i gdje biljke jedna drugoj pružaju zaštitu. Raste u živicama, na rubovima šuma ili uz puteve, u grmlju ili šipražju. Sakuplja se u jesen, kada plodovi sazriju i postanu blještavo crveni.

Pripremila: Sara Krajina Jazvić

Svježe ubrani šipak može se nabaviti od rane do kasne jeseni, dok se sušeni, koji je najčešće uvezen iz istočnoevropskih zemalja, može naći cijelu godinu. Šipak isperite u hladnoj vodi, odvojite cvjetove i peteljke, razrežite plodove i pažljivo odstranite sve koštice. Potom plodove kuhajte oko 15 minuta u malo vode, te ih procijedite. Ovakvu smjesu od šipka možete zatim koristiti za marmelade, sok ili deserte. Sušene koštice možete iskoristiti za pripremanje čaja.

Gusto savjet: Ako skuhate čaj od sušenog šipka sa košticama u jednakom omjeru sa cvjetovima lipe, dobit ćete najbolju zaštitu od prehlada i gripa jer ćete dvostruko zaštititi svoj imuni sistem!

Izrazito moćan lijek

Šipak je bogat vitaminom C, pa čaj od šipka jača imunološki sistem, podstiče prirodnu odbranu organizma, te jača otpornost organizma na mnoge bolesti. Posebno ga je korisno piti tokom hladnijih mjeseci jer djeluje preventivno u borbi protiv gripe i olakšava gripozna stanja. Zbog voćnih kiselina u svome sastavu, čaj od šipka djeluje povoljno na reguliranje stolice. Šipak regulira i djelovanja žlijezda koje izlučuju hormone - od hipofize, preko štitnjače pa do nadbubrežne žlijezde. Uz to, šipak stimulira libido i potenciju, pa ga smatraju i afrodizijakom!

Gusto savjet: Osim preventivnog dejstva, čaj od šipka je veoma dobar za  čišćenje već nastalog pijeska i kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru.

Gusto recepti sa šipurkom:

Recept protiv proljeva: Prokuhajte 4 dl vode, zatim ubacite 2 vrećice od šipka na 1 minutu. Ubacite pola čajne kašičice šećera da bi okus bio finiji za piti, pogotovo bebama. Dobijete lagani čaj od šipka koji se preporučuje za bebe u ovakvim situacijama.

Pekmez od šipurka (iz br. 27, sezonsko voće)

Sastojci: 1,5 kg šećera, 4 kg šipka

Priprema: Krupan, zreo šipurak operite, odsijecite peteljke i crne kapice i oštrim nožem prepolovite. Izvadite sjemenke i očistite dlačice. Očišćen šipurak operite u hladnoj vodi, ocijedite i ostavite da prenoći. Sutradan prelijte hladnom vodom da šipurak ogrezne i kuhajte, stalno miješajući. Kada šipurak omekša, sklonite ga sa šporeta, ispasirajte, stavite u čistu šerpu, dodajte šećer i nastavite s kuhanjem dok pekmez ne zgusne. Vruć pekmez sipajte u tegle zagrijane u rerni, pa ih vratite u mlaku rernu da se uhvati korica. Kada se pekmez ohladi, zatvorite tegle.

Sirup od šipurka (iz br. 27, sezonsko voće)

Sastojci: 1 kg oguljenog šipurka, 1 kg šećera, sterilizirane boce

Priprema: U veću posudu stavite red šipurka pa ga pospite s malo šećera i malo izgnječite. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav šipurak i šećer. Ostavite sok preko noći. Ujutro dobro promiješajte, ostavite još par sati i opet malo promiješajte. Dobivenu mješavinu sameljite u blenderu ili štapnim mikserom ili u mašini za meso. Procijedite i sok spremite u sterilizirane boce. Čuvajte u hladnjaku. Sirup je najbolje iskoristiti kao sok (razmutiti ga netom prije upotrebe s malo vode), ali može se koristiti i kao preljev za kolače.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se