Karfiol

shutterstock_117979147_opt

Zbog svoje energetske, hranjive i ljekovite vrijednosti, karfiol veoma povoljno djeluje u borbi protiv bolesti koje nastaju radi savremenog načina života i ishrane. U današnje vrijeme kada se često jede u “hodu” karfiol je jako zahvalan jer se veoma brzo priprema, a slastan je u raznim oblicima.

Pripremila: Ivana Ljubičić

Karfiol je povrće iz reda divljeg kupusa, porijeklom iz Male Azije i Mediterana i koristi se u ishrani u raznim oblicima već nekoliko hiljada godina. Ovo povrće se na našem tržištu može naći uglavnom od sredine jeseni do kraja zime, ali je zahvaljujući plastenicima i staklenicima dostupan gotovo cijele godine.

Školovani kupus

Budući da se karfiol dobija od ukrštenih sorti, a porijeklom je od kupusa - zbog korisnih sastojaka zove se još i “školovani kupus”. Razlikujemo bijeli i ljubičasti karfiol, a veoma su sličnih osobina. Karfiol se u ishrani koristi kao salata, supa ili čorba. Može se pohovati, ali i služiti kao dodatak jelima ili jesti ukiseljen kao zimska salata - turšija. Pored cvjetova koriste se i stabljike.

Karfiol je odličan ukoliko se priprema na pari, cijeli ili razdvojen na cvjetiće. Parite ga u cjediljki iznad posude s kipućom vodom dok ne bude mekan i odmah ga maknite s vatre. Svjež ili blanširan karfiol možete poslužiti uz dip (umak) na bazi majoneze, vrhnja, jogurta i senfa uz dodatak začinskog bilja po vlastitom izboru. Kako sadrži malo kalorija, a mnogo korisnih sastojaka, karfiol se preporučuje u dijetalnoj ishrani i povoljan je u ishrani trudnica. Za dijetalnu ishranu je dobar jer se teže vari, pa drži sitost. Pošto je osjetljiv, karfiol se može ubran čuvati nekoliko dana van frižidera, ali i u frižideru samo nekoliko dana.

Karfiol je bogat vitaminom C koji pomaže da spriječi nastanak raka zbog velikog prisustva antioksidanasa. Vitamin C u karfiolu snižava rizik od oksidativnog stresa u našim ćelijama, pa time pomaže u izbjegavanju raka.

Karfiol - hrana za pušače

Dugogodišnja istraživanja objavljena u časopisu American Association for Cancer Research pokazala su kako bi pušači trebali jesti karfiol kao i druge biljke iz porodice kupusnjača jer mogu smanjiti rizik od karcinoma pluća za 20 do 55 posto. Najbolji rezultati se postižu unosom sirovog povrća. Glukozinolati su inaktivni spojevi koji se aktiviraju uz pomoć enzima koji se prirodno nalaze u tom povrću. Međutim, enzimi kuhanjem prestaju djelovati pa je idealno takvo povrće jesti sirovo ili primjerice kuhani karfiol u kombinaciji sa salatom od kupusa.

Gusto recepti sa karfiolom:

Krem supa od karfiola

Sastojci: 1 crni luk, 1 češanj bijelog luka, 1 kašičica ulja, 2 male mrkve, 1 glavica karfiola (samo bijeli cvjetovi), malo peršuna, kima i začina za povrće

Priprema: Kuhajte karfiol i mrkvu u slanoj vodi 20 minuta. Za to vrijeme stavite drugu mrkvu da se dinsta sa crnim i bijelim lukom. Skuhan i ocijeđen karfiol stavite u blender da dobijete kašicu. Skuhanu mrkvu isjeckajte na kolutove i dodajte dinstanom luku i mrkvi uz malo vode. Sjedinite kašicu od karfiola sa dinstanim povrćem i dodajte jos šoljicu vode. Smanjite na najnižu temperaturu i u sve dodajte malo začina za povrće, kašičicu kima i kašiku sjeckanog peršuna. Nakon 15 minuta isključite.

Prosječna cijena: 5 KM

Krompir sa karfiolom

Sastojci: 2 krompira, 1 cvijet karfiola, 1 kašičica kurkume, 1 kašičica paprike, 1 kašičica mljevenog korijandera, 2 zrna bibera, 1 karanfilić, so

Priprema: Skuhajte krompir u ljusci, kad se ohladi oljuštite ga i isijecite na kockice veličine 1-2 cm. Blanširajte karfiol i isijecite ga na kockice veličine 1-2 cm. Na teflonu propržite sve ove začine da porumene i onda dodajte krompir i karfiol, pa miješajte na vatri dok se povrće ne sjedini sa začinima. Dekorišite peršunom, a možete i kečapom.

Prosječna cijena: 5 KM

Salata od karfiola

Sastojci: 1 glavica karfiola, 1 dl kisele pavlake, 3 kašike majoneze, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašičica ljutog senfa, so, biber, prepuna kašika mljevenih oraha, prepuna kašika sitno sjeckane mirođije

Priprema: Karfiol odvojite na cvjetiće, a zatim kratko blanširajte u blago posoljenoj vodi. Procijedite, pa smjestite cvjetiće u činiju za salatu. Sve ostale sastojke pomiješajte i prelijte preko karfiola.

Prosječna cijena: 8 KM

NUTRICIONISTA: Karfiol sadrži ljekovite sumporne spojeve koji pomažu jetri da neutrališe otrovne supstance. Karfiol sadrži i obilje hranjivih materija, a malo kalorija, pa je izvrstan izbor u redukcionim dijetama. Povrće ne treba prekuhavati jer se može izgubiti i do 50 posto hranjivih materija.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se