Koziji sir u ulju

shutterstock_2727563_opt

Koziji sir je specijalitet koji je u našim domaćinstvima prilično nepravedno zapostavljen u odnosu na kravlji. Koziji sir, iako je skuplji od kravljeg, pripremljen sa začinima u ulju je posebna delicija koja se čuva za posebne prilike.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Koziji sir sadrži manje kalorija i masti nego kravlji, što je za početak veoma dobar razlog da ga se koristi u ishrani. Pored toga, veoma je bogat kalcijem i vlaknima koji ubrzavaju metabolizam i potpomažu topljenje masti. Veoma je bogat dobrim proteinima i lakše je probavljiv od kravljeg sira. Zbog niza kvalitetnih sastojaka koziji sir se posebno preporučuje djeci, starijim osobama i rekonvalescentima.

Pored lake probavljivosti, koziji sir pomaže u liječenju alergijskog bronhitisa, snažan je faktor u obnavljanju plućnih ćelija, jača imunitet i bogat je izvor minerala. Pored toga, on je vrijedan izvor visokokvalitetnih i lako probavljivih bjelančevina, a mnoge studije pokazuju kako ima antikancerogena svojstva.

Koziji sir ima izrazito bijelu boju, pomalo oštar okus, kremastu strukturu i umjerenu slanost. Zbog toga je idealan pratilac svježim salatama, sirnim platama ili prepečenom pecivu. Odlično se slaže sa pjenušavim i bijelim vinima poput bijelog pinota, chardonnayja, sauvignona ili malvazije.

Kao poseban specijalitet izdvaja se koziji sir u ulju. Istina, prilično ga je teško pronaći u prodaji, budući da supermarketi u svojim frižiderima uglavnom imaju fetu u ulju te rijetko kada dobavljaju koziji sir. Kažu da se slabo prodaje i da se građani teško odlučuju da probaju druge sireve osim kravljeg. Zbog toga se i najviše isplati napraviti vlastiti koziji sir u ulju.

Kako do vlastitog zdravog sira

Ukoliko se drži u frižideru, ovaj sir se može čuvati i do 60 dana. Sir je ukusan, karakteristične arome, a za nekih 1,5 kg sira potrebno je čak 10 litara punomasnog mlijeka. Sama izrada je jednostavna, a dobijeni kvalitet odličan. Okus sira ovisi od rase koza, ishrane i načina izrade sira.

Za vlastiti koziji sir potrebno vam je 10 litara svježeg kozijeg mlijeka, 100 ml jogurta i sirilo u tečnom obliku, samo 10% od preporučene doze navedene na bočici.

Prvi korak je pasterizacija mlijeka. To se radi tako što se sud sa mlijekom uroni u veći sud sa vrelom vodom i tako kuha uz stalno miješanje, dok se mlijeko ne zagrije na 65ºC u trajanju od 30 minuta. Miješanjem se mlijeko uniformno, jednako zagrije, a sprečava se formiranje pjene. Zatim se voda u većem sudu zamijeni hladnom vodom, bolje ledenom ili tekućom, sve dok se temperatura mlijeka ne spusti na 26ºC (obavezno koristiti termometar). Uz stalno miješanje dodaje se jogurt, a zatim i sirilo.

Gusto preporuka: Domaći sirevi treba da budu delikatniji, blaži, napravljeni više fermentacijom sa mliječnim bakterijama.

Poslije dodatka, sve se promiješa i ostavi da miruje 24 sata. Veoma je važno da u blizini ne bude buke niti kakvih potresa. Nakon stajanja se sirni gruš sa surutkom pažljivo izvadi i stavi u platnene vrećice kako bi se ocijedio. Na cijeđenje se utroši još 24 sata, a gotov sir može se odmah služiti, a mogu mu se dodati i začini.

Gotovo svaki začin je dobar začin za sir, a obično se dodaje nekih 5 posto u odnosu na količinu sira. Na taj način možete proizvesti vlastitu vrstu sira.

Nakon dobijanja vlastitog sira, možete pristupiti i pripremi posebnog specijaliteta - kozijeg sira u ulju. Naravno, ovaj specijalitet moguće je pripremiti i sa kupljenim sirom, ali svakako je bolji sa domaćim proizvodom. Donosimo vam nekoliko recepata za pripremu.

Koziji sir u ulju sa ljutom papričicom

Sastojci: koziji sir, maslinovo ulje, bijeli luk, svježi ruzmarin, svježi bosiljak, svježi peršun, mljeveni crni biber, zrna crvenog bibera, so, suha ljuta papričica

Priprema: U teglu ili posudu koju možete dobro zatvoriti poredajte komade sira. Preko pospite usitnjene začine, pa ponovo redajte sir i tako dok ne napunite teglu. Kada ste napunili do vrha, uzmite flašu kvalitetnog maslinovog ulja i zalijte do vrha.

Prosječna cijena jela: 7 KM

Koziji sir u ulju sa maslinama

Sastojci: koziji sir, bijeli luk u prahu, bosiljak, ruzmarin, tucana ljuta paprika, maslinovo ulje, masline

Priprema: Isjeckajte sir na kockice i poredajte po dnu tegle. Preko sira pospite bijeli luk i izmrvite bosiljak i ruzmarin te pospite tucanom paprikom. Redajte tako dok ne napunite teglu. Napunite teglu uljem i zatvorite.

Prosječna cijena jela: 6 KM

Koziji sir u ulju sa timijanom

Sastojci: grančice bosiljka, grančica timijana, 1 kašičica mljevenog lovora, 5 listova lovora, 5 koluta kozijeg sira, biber u zrnu, ulje

Priprema: U teglu smjestite čitave kolutove sira. Operite i obrišite svježe začinsko bilje i rasporedite ga između kolutova. Dodajte mljeveni lovor i biber. Ulijte toliko ulja da sir bude potopljen. U ulju mora da odleži najmanje 15 dana. Držite ga na hladnom mjestu, ali ne u frižideru. 

Prosječna cijena jela: 5,5 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se