Gorušica

shutterstock_101301238_opt

Gorušica je biljka čije se sjemenje koristi kao začin. Miris i aroma gorušice oslobađaju se kada se sjemenke usitne ili pomiješaju s tekućinom. Sjemenke se također prešaju kako bi se stvorilo gorušičino ulje, dok se jestivo lišće može jesti kao gorušičino zelenje.

Pripremila: Ivana Ljubičić

Gusto zanimljivost: U 1. vijeku nove ere zapisan je prvi recept za pripremu gorušice.

Kod pripreme variva sjemenke gorušice možete dodati na ulje u kojem će se pirjati luk. Za pripremu senfa sjemenke se moče u tekućini kao što su grožđani sok, mošt, vino, ocat, jabukovača ili voda. Prah smeđe gorušice upotrebljava se u jelima azijske kuhinje, naročito pomiješan s vodom ili rižinim octom kao dio vrlo ljutog umaka. Također, upotrebljava se i u tradicionalnim slasticama kao što su čokoladni kolač i kolač od đumbira.

Najpoznatiji proizvod gorušice je senf koji se najčešće upotrebljava kao dodatak jelu, u pripremi mesnih jela ili umaka. Okus senfa najbolje se osjeti kad se upotrebljava nekuhan. Čest je sastojak u hladnim umacima poput vinaigrette umaka, umaka s majonezom ili s koprom. Kuhanim toplim jelima senf se dodaje na kraju kuhanja jer bi se dužim kuhanjem izgubio njegov poseban okus.

Gusto zanimljivost: Godine 1856. Burgundac Jean Naigeon zamjenjuje sok nezrelog grožđa za ocat i priprema dijonski senf kakav poznajemo i danas. Mljevene sjemenke su prosijane da se uklone tvrde ljuske i dobiven je svilenkasti umak ugodnog okusa.

Za zdravlje

Kao i ostale kupusnjače, sjemenke gorušice sadrže velike količine fitonutrijenata - glukozinolata. Istraživanja su pokazala veliku efektnost tih tvari u sprečavanju rasta ćelija tumora, naročito onih koje zahvataju probavni sisitem. Selen, kojim obiluju sjemenke gorušice, pomaže u sprečavanju jakih astmatičnih napada, smanjenju simptoma reumatičnog artritisa i preventivno djeluje kod razvoja tumora. Magnezij iz gorušice djeluje na smanjenje krvnog tlaka, napada migrene i sprečavanje srčanog infarkta kod ljudi koji boluju od ateroskleroze ili šećerne bolesti. Gorušica ujedno stimuliše apetit i probavu te pročišćava sinuse na jednak način kao i čili papričice. U Kanadi se uzgaja 90 posto gorušičinog sjemenja za međunarodno tržište.

Gusto savjet: Postoje dvije vrste sjemenki gorušice koje se mogu pronaći u trgovinama: bijela i crna. Bijela gorušica (Sinapis alba) ima blagi okus, dok crna (Brassica nigra) ima puno intenzivniji i ljući. U receptima koji slijede koriste se obje vrste, no ako ste ljubitelj blažeg okusa, koristite samo bijelu. Gorušica se mora dva dana namakati u mješavini vode i jabučnog octa kako bi počela otpuštati svoje specifične arome.

Gusto recepti sa gorušicom:

Domaći senf

Sastojci: 1/4 šoljice crne gorušice, 1/4 šoljice bijele gorušice (ako volite blage okuse stavite samo ½ šoljice bijele gorušice), ½ šoljice jabučnog octa, ½ šoljice vode, 1 kašičica meda, 1 kašičica kurkume u prahu, 1 kašika lavande, 1 kašičica soli

Priprema: Stavite gorušicu u staklenu posudu, prelijte jabučnim octom i vodom te poklopite. Ostavite da odstoji puna dva dana. Nakon toga, mješavinu dobro usitnite u blenderu te dodajte ostale sastojke. Miksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Vaš domaći senf u frižideru može da stoji oko šest mjeseci.

Prosječna cijena: 5 KM

Piletina sa medom

Sastojci: 600 g pilećeg filea, 300 g špageta, 100 g mrkve, 50 g celerovog korijena, 50 g stabljike celera, 20 g meda, 1 kašičica gorušice, ½ kašičice bibera, 2 kašike ulja, malo soli, 2 kašičice nasjeckanog peršuna, 3 kašičice začina za povrće

Priprema: Piletinu narežite na kockice te pospite s 2 kašičice začina za povrće i biberom. Gorušicu i med dobro promiješajte i njima premažite piletinu. Neka se meso marinira najmanje dva sata. Preostali začin za povrće kuhajte približno 5 minuta u 300 ml kipuće vode. Mariniranu piletinu popecite na vrućem ulju. Dodajte na kocke narezano povrće i prelijte sa 150 ml vode u kojoj se kuhao začin za povrće. Nastavite pirjati na blagoj vatri dok meso i povrće ne omekšaju. Umiješajte kuhane špagete, dodajte preostalu tekućinu sa začinom za povrće pa još jednom sve dobro prokuhajte. Na kraju jelo pospite nasjeckanim peršunom.

Prosječna cijena: 10 KM

Šampinjoni sa senfom

Sastojci: 500 g šampinjona, 0,5 dl soja sosa, 1 kašika senfa (napravljenog prema receptu), malo bibera

Priprema: Isijecite šampinjone i stavite da se dinstaju, dodajte soja sos da puste vodu i onda ih dinstajte do prženja. Dodajte senf i biber. Možete staviti i malo praziluka i currija, po ukusu.

Prosječna cijena: 8 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se