Brusnica

brusnica

Brusnica je crveno bobičasto voće koje je neobično zdravo i ukusno. Iako se u zadnje vrijeme sve više spominje kao moderna voćka bogatih vitaminskih i hranjivih vrijednosti, blagodati i višestruku vrijednost brusnica otkrili su još drevni stanovnici Amerike.

Pripremile: S. Krajina Jazvić i I. Ljubičić

Danas Amerikanci svoju tradicionalnu puricu na Dan zahvalnosti i Božić ne mogu ni zamisliti bez umaka, odnosno pirea od brusnica. Osim s puretinom, slatko ili gusti kompot od brusnica odlično se slaže s ostalom peradi i divljači te primjerice pastrmkom. Za ovim voćem naročito luduju Šveđani, koji su brusnicu prozvali crvenim zlatom. Od lišća i plodova brusnica prave se ljekoviti čajevi. Svježe brusnice, sok, smrznute ili sušene su prirodan antibiotik koji uništava štetne bakterije i gljivice u tijelu.

Blagodet za urinarni trakt

Brusnica je  bobičasto voće koje je inače veoma otporno na hladnoću i mraz pa je rasprostranjeno u većem dijelu sjeverne hemisfere, od krajeva sa umjereno kontinentalnom klimom, sve do arktičkog kruga. Sadrži mnogo organskih kiselina, provitamina A, vitamina B grupe, te mnogo minerala. Pored ovog, sadrži benzolnu kiselinu koja služi kao prirodni konzervans. Sjemenke brusnice u svom sastavu imaju omega-3 masne kiseline.

Brusnica je prirodni antibiotik jer sprečava prijanjanje bakterija za zidove sluznica u organizmu. Naročito je popularna za sprečavanje vraćanja infekcija u urinarnom traktu. Poznato je da antibiotici unište bakterije koje su prisutne u urinu, ali dio bakterija se “sakrije” u zidove mokraćne bešike i, po prestanku uzimanja antibiotika, nastave da se šire po urinarnom traktu, a upravo to sprečava brusnica.

Zahvaljujući prisustvu bioflavonoida, sprečava i nastanak oboljenja desni i komplikacija kod dijabetesa.

Kupovina i priprema

Brusnica je crvena jagodica koja se kao namirnica upotrebljava za kolače i torte, marmelade i sirupe te kao nadjev u pecivima. Također je ukusna kao sastojak voćnih kupova i frapea. Jela od mesa vepra i druge divljači zadržavaju svojstvenu aromu koju umak od brusnica ublažava, tako da se jelo čini ugodnijim i probavljivijim. Brusnice su pravi spoj okusa i zdravlja. Najčešće se prerađuju u sok, čaj, džem i umak, a plodovi se suše ili zamrzavaju. Svako ko želi može na okućnici posaditi manji nasad brusnica tako da im lišće i plodovi budu na dohvat ruke. U proljeće, početkom marta i aprila, pravo je vrijeme za sadnju brusnica.

Brusnica je izrazito ugodan čaj, ali je u posljednje vrijeme veoma popularan i sok od brusnica.

Čaj od brusnice

Brusnica je antiseptik pa su čajevi od brusnice veoma ljekoviti. Piju se kod grčeva mjehura, te kod upale bubrega. Čaj od brusnice povoljno djeluje kod osoba koje pate od gihta ili reume. Može se piti za prevenciju nastanka krvožilnih i tumorskih oboljenja.

Priprema čaja od brusnice: Ukoliko na uputama na pakovanju nije drugačije naznačeno, čajnu kašiku plodova ili filter vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Gusto recepti sa brusnicom:

Umak od brusnice za mesna jela (iz br. 43, str 12-13)

Sastojci: 150 g sušenih brusnica, 3 dl vode, šećera po ukusu

Prirpema: Brusnice dobro očistite, operite i skuhajte. Kad su skuhane propasirajte ih i izmiješajte sa šećerom te servirajte uz pečenog purana. Ovaj umak se može napraviti i od ukuhanih brusnica, koje se samo razrijede crnim vinom, pa se takav umak može servirati i uz divljač.

Prosječna cijena: 3 KM

Rolat sa brusnicama (iz br. 7, str. 12-13)

Sastojci: Za biskvit: 4 bjelanca, 150 g šećera, 3 kašike kukuruznog škroba (gustina), 50 g mljevenih badema; Za kremu: 200 g bijele čokolade, 150 g slatke pavlake, 100 g suhih brusnica, kesica ulupanog šlaga

Priprema: Čvrsto ulupajte bjelanca sa šećerom, pa dodajte kukuruzni škrob i bademe. Pecite na 180ºC 25 minuta na papiru za pečenje koji ste dobro pouljili i posuli brašnom. Za kremu ugrijte slatku pavlaku, polovinu prelijte preko brusnica, a drugu preko usitnjene bijele čokolade. Brusnice ostavite nekoliko minuta, pa izmiksajte. Sastavite sa pavlakom i bijelom čokoladom. Ostavite da se ohladi. Dobićete gustu kremu malo svjetlije boje od one koju ste imali prije mućenja. Pažljivo sjedinite sa ulupanim šlagom i nafilujte rolat.

Prosječna cijena: 12 KM

Kolač sa bananama i brusnicom (iz br. 27, str. 12-13)

Sastojci: 3 jajeta, 130 g šećera, kesica vanilin šećera, 100 g poprženog neslanog kikirikija, 100 g suhih brusnica, 100 g kokosovog brašna, 100 ml mlijeka, 200 g oguljenih banana, 100 g svježeg kravljeg sira, 4 kašike soka od narandže, 100 ml ulja, 200 g brašna, 1 prašak za pecivo, šećer u prahu

Priprema: Jaja pjenasto izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte mljeveni kikiriki, sitno narezane brusnice, kokosovo brašno i mlijeko. Banane i svježi sir zajedno sa sokom narandže pjenasto umijesite kašikom ili štapom za miksanje pa dodajte mješavini s jajima. Mješavini za kolač dodajte još ulje, te brašno pomiješano s praškom za pecivo. Pripremljenu smjesu stavite u lim prethodno obložen papirom za pečenje. Kolač pecite u rerni zagrijanoj na 180°C oko 20-25 minuta. Pečeni kolač ohladite, narežite, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Prosječna cijena: 8 KM

Domaći sok od brusnice (iz br. 43, str 12-13)

Sastojci: 1 kg brusnice, 1,25 l hladne vode, sok od 1 limuna, 300 g šećera

Priprema: Brusnice operite i izmiksajte sa 100 ml vode. Izmiksanim brusnicama dodajte ostatak vode i limunov sok i promiješajte. Skinite pjenu, pokrijte poklopcem i ostavite 24 h da odstoji na hladnom mjestu, ali ne u frižideru. Poslije navedenog vremena kroz čistu gazu procijedite i u tečnost dodajte šećer te kuhajte na srednjoj temperaturi 15 min. Vruć sok sipajte u vruće sterilisane flaše, hermetički zatvorite, umotajte u deblju tkaninu i do narednog dana ostavite tako da stoje. Flaše odložite u tamnu i prohladnu prostoriju, a kada se načnu držite ih u frižideru.

Napomena: Pri kuhanju dolazi do pojave pjene koju treba skinuti, kao i u toku stajanja od 24 h više puta treba promiješati i skinuti pjenu.

Prosječna cijena: 15 KM

NUTRICIONISTA: Brusnice bi zbog bogatstva hranjivim materijama i antioksidansima trebale biti sastavni dio naše ishrane. Mogu se, kako to i navedeni recepti pokazuju, kombinovati sa najrazličitijim namirnicama. Djeluju antibakterijski i štite sluznicu urinarnog i probavnog sistema, te sprečavaju nastanak bubrežnih kamenaca.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se