Koraba

koraba

Zbog svog nježnog okusa koji može zahvaliti gorušičnom ulju i drugim vrijednim hranjivim tvarima koje su u njoj sadržane, koraba se uzgajala još u vrtovima naših predaka, ali jednako je poželjna i danas. Kao i ostale vrste kupusa, i koraba je tipično jelo za hladnija godišnja doba koje nas može zaštititi od prehlade.

Pripremila: Sara Krajina Jazvić

Uzgaja se tokom cijele godine, kako na otvorenom, tako i u staklenicima. Zadebljala stabljika s korijenom sliči repi i može biti bijele, zelene ili crvenoljubičaste boje, a sve su jednako nježnog okusa, pa se mogu jesti i sirove. Posljednjih godina je doživjela preporod u smislu popularnosti, posebno u otmjenim restoranima.

Kao i sve druge vrste kupusa, i koraba je već stoljećima udomaćena u srednjoj Evropi. Naša klima joj dobro paše, posebno proljeća i jeseni, pa je to dobro i za nas, jer lako dolazi do naših pijaca i trgovina.

Ljekovitost korabe

Vrlo je bogata određenim B-vitaminima kao što su vitamin B6 (za sintezu bjelančevina), biotin (za zdravu kožu i kosu), niacin (za energetsku izmjenu tvari) i pantotenska kiselina (za vitalnost, ćelijsku energiju i stvaranje pigmenata u koži i kosi). Izrazito je bogata vitaminom C, pa tako samo jedna glavica od 120 g može pokriti naše dnevne potrebe.

Koraba jača imunitet, sprečava infekcije, djeluje okrepljujuće na srce, poboljšava raspoloženje, izlučuje vodu iz tijela, pomaže kod mršavljenja te donosi mentalnu svježinu i bolju koncentraciju.

Kupovina i priprema

Koraba zna biti drvenasta, a takve dijelove treba u potpunosti odrezati. Bolje uzimajte manje glavice (već su drvenastije). Izbjegavajte mekane plodove žućkastih, svelih listića jer je to znak dužeg stajanja. Može se čuvati duže vrijeme, u frižideru oko 2 sedmice u plastičnim vrećicama, ali odstranite peteljke i listiće. Zimske korabe su najbolje kad su mlade, manje, ispod 8 cm promjera

Male, nježne listiće odrežite i nasjeckajte, pa ih dodajte kao zeleni prilog uz jela od korabe. Glavice ogulite, počevši od korijena, kojeg obično treba odrezati popriličan komad. Nakon toga ih operite, prepolovite i narežite na ploške. Kratko ih pirjajte u malo vode i nešto masti (oko 10 minuta). Izdašno je povrće za juhe, a puno se koristi i u vegetarijanskim jelima zbog sposobnosti da apsorbira okus drugog povrća.

Možete je narezati na kockice, štapiće ili ju naribati. Sirovu je možete dodati u sezonske salate. Možete kuhati cijelu glavicu oko 30 minuta ili narezanu desetak minuta da bude mekana. Jednako je ukusna i ako se priprema na pari, pirja ili peče. Kuhanu korabu narezanu na štapiće glazirajte maslacem ili maslinovim uljem, pa pospite vlascem ili peršunom i poprskajte limunovim sokom. Za pečenje u pećnici, najbolje ju je prvo narezati na kriške pa blanširati i potom zapeći uz dodatak maslaca, sira i vrhnja. Kuhanu korabu možete izdubiti pa puniti povrtnim i drugim nadjevima te gratinirati.

Gusto upozorenje: Koraba sadrži nitrate! Jednom skuhane korabe nemojte više podgrijavati!

Gusto recepti sa korabom:

Koraba u bešamel umaku

Sastojci: 1 kg korabe, 1 l vode, soli; Za bešamel: 2 kašike ulja, 3 kašike brašna, 3 dl vode u kojoj se kuhala koraba, 4 dl mlijeka, soli po ukusu, 100 g parmezana ili nekog drugog sira, prstohvat muškatnog oraščića, 20 g maslaca

Priprema: Korabu ogulite i nasijecite na kolutove debljine 0, 5 cm pa stavite kuhati u osoljenu vodu. Ne dozvolite da se raskuha, kuhajte jedno 10 min. Kuhanu korabu procijedite, a 3 dl vode sačuvajte za bešamel. Za bešamel: na ulju propržite brašno, ali neka vam ostane svijetla zaprška. Pomiješajte mlijeko i vodu koju ste sačuvali i zalijte zapršku, posolite, miješajte i kuhajte da dobijete lijepi, gust umak. Dno vatrostalne zdjele premažite uljem i poslažite kolutove korabe, prelijte s bešamel umakom, pospite ribanim sirom, muškatnim orašćićima i na sredinu stavite kockicu maslaca. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C dok ne dobije lijepu rumenu koricu.

Prosječna cijena jela: 7 KM

Juha/čorbica od korabe

Sastojci (za 4 porcije): 2 srednje korabe, 4 kašike ovsenih (zobenih) pahuljica, kockica putera, 300 ml mlijeka, ½ kugle mozzarelle, malo suhog peršuna, so

Priprema: Korabu ogulite, isijecite na tanje kolutove i kuhajte u slanoj vodi dok ne omekša. Ocijedite je (sačuvajte vodu) i izmiksajte. U šerpu stavite kockicu putera pa kada se otopi, dodajte pahuljice i miješajte minutu, a onda dodajte malo vode u kojoj se kuhala koraba. Dodajte miksanu korabu i mlijeka koliko treba da se dobije željena gustina. Kuhajte 15-ak minuta. Sipajte u zdjele za serviranje, ukrasite peršunom i stavite po koju kockicu mozzarelle.

Prosječna cijena jela: 6 KM

Paprika sa kozijim sirom i salatom od korabe

Sastojci: 4 mesnate žute paprike babure, 200 g svježeg kozijeg sira, 3 srednje velike mrkve, 3 veće glavice ljubičaste korabe, 3 režnja bijelog luka, listići peršuna, maslinovo ulje, so i biber

Priprema: Paprike isijecite na šire, uzdužne ploške, pa ih prepecite na maslinovom ulju sa malo soli i sitno narezanim bijelim lukom. Sir usitnite, pa pospite po zapečenim paprikama. Naribajte korabu i mrkvu, posolite, pa začinite sa malo ulja, listića peršina i bibera. Poslužite sa paprikama i prepečenim hljebom.

Prosječna cijena jela: 5,5 KM

NUTRICIONISTA: Koraba je odličan izvor vitamina C i kalija. Ona također sadrži visoke količine vitamina B6, folne kiseline, magnezija i bakra. Njeno je lišće bogato vitaminom A pa kao takvo predstavlja sjajan izvor nutrijenata za zdravlje naših očiju. Ovo povrće je učinkovito protiv edema, kandide i virusnih problema. Koraba pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi, te ublažava zdravstvena stanja kao što su hipoglikemija i dijabetes.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se