Himalajska so

himalayan-salt

Himalajska so, porijeklom iz rudnika u pakistanskoj oblasti Kherva, postaje sve popularnija na svjetskom tržištu. Smatra se da je ovo najčišća so na zemlji. Porijeklom je iz pramora, nezagađenog ekosistema starog više od 250 miliona godina. Budući da je milione godina provela pod zemljom, ostala je sačuvana od svih vanjskih štetnih faktora. Sadrži 84 minerala i elementa u istom omjeru u kojem se nalaze i u našem organizmu.
Pripremio: Adnan Učambarlić

O čemu se radi?

Pretpostavlja se da su himalajsku so pronašli ratnici Aleksandra Velikog, koji je u regiji Kherva boravio tokom pohoda na Indiju, te je tako dospjela i do Evrope. Ova specifična so stotinama godina je transportovana na istok i zapad Putem začina. Danas je ona važan izvor prihoda u Pakistanu i tražena roba na svjetskom tržištu.

Danas se koristi u zdravstvu, arhitekturi, rasvjeti, industriji, pa čak i svemirskoj tehnologiji. Ipak, zbog strukture i izgleda kristalnog kamena, jedinstvene boje, sposobnosti prenosa svjetlosti i jednostavne obrade, najčešće se koristi u zdravstvenom sektoru.

Boja, odnosno nijansa himalajske soli ovisi o iskopu, pa tako ona može biti tamnija ili svjetlija. Može varirati od bijele boje pa do tamnocrvene.

Posebnost himalajske soli je u tome što sadrži sve minerale koje posjeduje i morska so. Također, sadrži i minerale koji su korisni za ljudsko zdravlje. Prema istraživanjima, himalajska so u sebi sadrži 84 minerala te ima sposobnost da zajedno sa vlagom u zraku u sebe apsorbira elektromagnetne talase i zračenje.

U istraživanju mikrobiologa sa Univerziteta u Californiji, dr. Alberka Ruegera, piše da se negativni joni u himalajskoj soli povećavaju i do 300 posto, te da tako sprečavaju stvaranje bakterija, odnosno pomažu osiguravanju čistog i zdravog zraka.

Himalajska so ne sadrži aditive, kopa se u podnožju Himalaja, pere se i suši na suncu, te ručno melje, kako bi se sačuvale sve vrijednosti. Između ostalog sadrži i kalij, kalcij i magnezij (ta tri elementa pomažu tijelu da postigne ravnotežu obnavljajući tekućine i nadopunjavajući zalihe elektrolita npr. kad se pojačano znojimo).

Prednosti himalajske soli

Himalajska so se u kuhinji može koristiti umjesto uobičajene kuhinjske soli, kao začin, ali i za

terapeutske napitke i kupke. Tako snabdijeva tijelo svim bitnim mineralima, a regulira i metabolizam vode u tijelu, budući da sadrži čisti natrij koji omogućuje prirodnu regulaciju elektrolita u tijelu, bolju apsorpciju nutrijenata te detoksikaciju. Preporučuje se svima, a posebno onima koji imaju problema sa povišenim krvnim pritiskom te zadržavanjem vode u organizmu.

Pored toga, ova so regulira kiselost ćelija, posebno moždanih, povećava vodljivost u nervnim ćelijama te na taj način poboljšava komunikaciju i obradu informacija, pomaže u liječenju emocionalnih poremećaja, čuva serotonin i melatonin, djeluje kao antistresni regulator, stabilizira nepravilne otkucaje srca, spojena s vodom važna je za regulaciju krvnog pritiska, regulira nivo šećera u krvi i smanjuje stope starenja, poboljšava apsorpciju čestica hrane kroz crijevni sistem, pomaže bubrezima izlučiti višak kiselosti u mokraći, pomaže pri čišćenju sluzi i šlajma iz pluća, uklanja suhi kašalj, djeluje kao jak prirodni antihistaminik i pomaže pri čišćenju sinusa, sprečava grčenje mišića i pomaže održavanju mišićnog tonusa i čvrstoće, učvršćuje kosti i sprečava nastanak osteoporoze, sprečava širenje vena na nogama i bedrima te održava seksualnost i libido.

U terapijske svrhe, himalajska so se može koristiti kao napitak, kupka, za ispiranje i za inhaliranje.  Slana kupka od himalajske soli je prava blagodat za svakoga ko se želi riješiti otpadnih tvari iz tijela poslije, na primjer, zračenja ili hemoterapije, ljudima koji žele smršaviti,  oporaviti se ili ojačati, ženama sa ginekološkim problemima i ljudima koji pate od učestalih infekcija. Posebno se preporučuje osobama sa različitim kožnim bolestima, kao i u slučajevima nadražene kože, akni, osipa, problematične kože, nadraženih očiju, infekcija sinusa i upala uha, začepljenog nosa, gnojnog grla, astme, bronhitisa i sl. Također je dobra za ispiranje rana nakon operativnog zahvata, ali i u slučajevima mučnine prouzrokovane vožnjom.

Kako je koristiti?

  • U slučaju kožnih bolesti, u kadu tople vode usipite 200 grama himalajske soli te prakticirajte kupku dva puta sedmično.
  • Za nadraženu kožu, teške ubode insekata, žuljeve ili rane - u pola litre vruće vode uspite 100 grama himalajske soli, ostaviti da se ohladi do sobne temperature, te na nadraženu kožu stavite oblogu. Ponavljajte sve dok se nadraženost ne povuče.
  • U slučaju akni, osipa i problematične kože preporučuje se ispiranje otopinom himalajske soli. Ujutro napravite otopinu tako što ćete zakuhati tri litra vode te usuti 100 grama soli u vodu. Ohladite i koristite tokom dana. Obavezno prije početka tretmana napraviti piling kože na način da se u kožu utrlja himalajska so pomiješana sa baznim i eteričnim uljima koja se biraju individualno. Od pokreta dominira lagano glađenje i trljanje kako bi se postigao što bolji učinak ulja i soli. Dolazi do širenja pora pri zagrijavanju tijela što omogućuje dermalnu penetraciju velikog broja minerala koji se nalaze u himalajskoj soli. Rezultat je glatka i podatna koža nahranjena mineralima i lišena odumrlih ćelija. Piling je dovoljno raditi jednom ili dva puta sedmično, a ispiranje lica svakodnevno nekoliko puta do povlačenja tegoba.
  • Kod nadraženosti očiju ili fistula u ustima - u čistu teglu od 3 dl staviti dvije kašičice soli, napunite je svježom vodom i miješajte dok se so ne otopi. Zatim uzmite kašičicu pripremljene otopine i razrijedite je u čaši obične vode te upotrijebite za ispiranje očiju, nosa i usta.
  • Kod infekcija sinusa i upala uha, začepljenog nosa, gnojnoh grla, astme, bronhitisa i hroničnih infekcija potrebno je u dva litra vruće vode usuti 200 grama himalajske soli te inhalirati ujutru i prije spavanja.
  • Za natečene limfne čvorove i probleme zadržavanja tekućine u tkivu napravite otopinu sa uljem gospine trave. U dvije kašičice ulja gospine trave dodajte jednu kašičicu soli, dobro izmiješajte te utrljajte na problematična mjesta.
  • Kod ginekoloških bolestii  u dva litra vruće vode uspite 100 grama soli te ispirajte otopinom ohlađenom na sobnu temperaturu.
  • Reumu i bolesti zglobova možete liječiti tako što ćete u litru vode otopiti 100 grama soli te na bolna mjesta stavljati obloge. Za najbolji učinak preporučuje se intenzivni tretman kroz mjesec dana tri puta sedmično, a nakon toga jednom sedmično ili po potrebi.
  • Atletsko stopalo, umorna i otežala bolna stopala tretirajte kupkom sa učinkom čišćenja - u uzavrela tri litra vode uspite 150 grama soli. Ohladite na sobnu temperaturu te natapajte stopala nekih pola sata. Tretman ponavljajte dva puta sedmično ili po potrebi do povlačenja tegoba.
  • U slučaju mučnine nastale u vožnju stavite malo soli na jezik, isperite usnu šupljinu te ispljunite. Postupak ponovite nekoliko puta. Također možete so koristiti i za dnevnu oralnu higijenu te je staviti na četkicu i dobro istrljati zube i desni.

Gusto info: Na našem tržištu, moguće je pronaći himalajske soli različitih proizvođača (Mercator i trgovine zdravom hranom), a cijene se kreću od nekih 7 KM za pola kilograma, pa naviše.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se