Matična mliječ

shutterstock_140279143_opt

Dragocjena, rijetka i čudesna, teško je naći riječi koje će najbolje oslikati najsavršeniju namirnicu na svijetu - matičnu mliječ. Ona  je vrh pčelinjih proizvoda jer hrani, liječi i podmlađuje tijelo.

Pripremila: Ivana Ljubičić

Jednostavnu definiciju matične mliječi nije moguće napisati, jer je to veoma specifičan pčelinji proizvod. Matična mliječ je ustvari lučevina ždrijelnih žlijezda pčela radilica. Ona je pčelinje “mlijeko” za ličinke pčela i hrana za matice u vrijeme intenzivnog polaganja jajašca.

Matična mliječ je bogat izvor minerala, vitamina, proteina i enzima. Ona sadrži antibiotske sastojke i određenu količinu do sada nepoznatih sastojaka. Glavni predstavnici šećera u matičnoj mliječi su glukoza i fruktoza. One spadaju u kategoriju redukcionih šećera koje ćelija može direktno apsorbovati i koristiti kao energetski materijal, bez trošenja inzulina. Njen sastav varira ovisno od godišnjeg doba, fiziološkog stanja pčela i uslova u kojim se čuva.

Gusto upozorenje: Osobe koje su imale bilo kakvu transplantaciju organa ne smiju uzimati matičnu mliječ jer zbog njezinog imunostimulirajućeg djelovanja moguće je odbacivanje organa.

Matičnu mliječ moguće je pronaći u obliku tableta, tekućine ili praha. Dakle, može se nabaviti u apoteci i prodavnicama zdrave hrane ili se kupiti i u svježem obliku direktno kod pčelara. Međutim,  da bi se dobilo pola kilograma matične mliječi, potrebno je i do 6 mjeseci pa je to razlog njezine visoke cijene. U prosjeku, 10 grama matične mliječi košta 40 KM!

Svježa matična mliječ ima kratak rok trajanja, zbog toga se i zamrzava i pretvara u prah. Taj se proces naziva liofilizacija. U kojem je god obliku uzimali, svježu ili liofiliziranu, matičnu mliječ stavite pod jezik i pustite da se tako apsorbuje i direktno uđe u krvotok.

Gusto upozorenje: Matična mliječ se ne smije uzimati metalnom kašikom jer metal uništava njezine vrijedne sastojke. Tokom uzimanja matične mliječi možete dobiti nuspojave poput proljeva i osipa. To se dešava zbog procesa detoksikacije i izbacivanja štetnih tvari iz organizma, a traje samo nekoliko dana.

Šta se sve liječi sa matičnom mliječi

Matična mliječ je odlično sredstvo za jačanje imuniteta pa je dobra za prevenciju gripe i prehlade. Podstiče organizam na brži oporavak od lomova i rana, te pomaže u liječenju kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, efikasna je u borbi protiv povišenih triglicerida, visokog kolesterola i problema s tlakom. Matična mliječ  reguliše menstruaciju, promjene u menopauzi i klimakteriju. Povoljno utiče na rad polnih žlijezda i čuva zdravlje maternice. Svojim diuretskim djelovanjem uspostavlja normalan rad crijeva. Sjajan je dodatak u prehrani sportista zbog proteina koje sadrži.

Matična mliječ se danas može pronaći u mnogim kozmetičkim proizvodima jer je bogata kolagenom i Koenzimom Q10, sadrži i kompleks B vitamina koji povoljno utiču na zdravlje kose, noktiju i kože. Liječi i kožne probleme poput akni i psorijaze.

Gusto zanimljivost: U Kini se matična mliječ uspješno koristi u bolnicama za liječenje infekcija, zatvora, kroničnog hepatitisa, anemije i kao zaštita od štetnog zračenja.

Proces koji se ne može ubrzati

Pčelari matičnu mliječ sakupljaju sa svake individualne matičine ćelije (saće) kada su matične ličinke stare oko četiri dana. Ona se sakuplja iz matičnih ćelija jer su one jedine ćelije u kojima su deponovane velike količine. Dobro upravljana košnica za vrijeme sezone od 5 do 6 mjeseci može proizvesti oko 500 g matične mliječi. Budući da je matična mliječ kvarljiv proizvod, proizvođači moraju imati neposredan pristup prikladnom rashladnom skladištu u koje se matična mliječ sprema do prodaje ili prenosa u sabirni centar. Ponekad se med ili pčelinji vosak dodaju u matičnu mliječ jer se smatra da pomažu njezinom očuvanju.

Gusto savjet: Matična mliječ je odlična za liječenje poremećaja prehrane kod male djece, jer podiže imunitet i poboljšava apetit. Osim toga, u pedijatriji su zabilježeni mnogi pozitivni rezultati liječenja matičnom mliječi kod hipotrofije, bolesti pluća i centralnog živčanog sistema te u liječenju novorođenčadi s unutarašnjom moždanom traumom.

Gusto recept sa matičnom mliječi:

Matična mliječ za mladost kože

Sastojci: ½ šoljice gela od aloe vere, 1/8 šoljice glicerina, 1 kašika matične mliječi

Priprema: Stavite sastojke u zdjelu i dobro pomiješajte. Nanesite lagano vrhovima prstiju na lice. Čuvajte u zatvorenoj staklenci na hladnom i suhom mjestu.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se