Dunje – mirisno voće jesenje

apple_quince_tarte_tat_opt

Dunja je miomirisno jesenje voće, često opjevano u ljubavnim pjesmama sa melanholičnim i sjetnim prizorima jeseni. Često ih se može naći zapuštene u vrtovima jer nemaju preveliku komercijalnu vrijednost. Razlog je vjerovatno u tome da dunja nije jestiva u sirovom obliku jer je tvrda, suha, opora okusa, te da bi postala sočna i mekana, mora se skuhati. Potiče sa Bliskog i Srednjeg Istoka, a specifičan je njezin predivan, misteriozan miris koji nalikuje mirisu jabuka, ali opet ima određene note tropskog i nepoznatog. Kada se ulicama počne širiti neobičan miris dunja, jasno je da je jesen stigla.

Pripremile: S. Krajina Jazvić i I. Ljubičić

Gusto savjet: Nekoliko dunja na ormaru, baš kako su to radili i naši stari, ispunit će cijelu prostoriju predivnim mirisom!

Kupovina i priprema

Dunje dozrijevaju u septembru i oktobru, a mogu se čuvati i do decembra. S obzirom na njihove oblike koji mogu biti okruglasti, nalik jabukama, ili duguljasti, nalik kruškama, na pijacama ih često zovu „ženskim” i „muškim” dunjama. Okruglaste su nešto mekše za kuhanje. Najbolji znak da je dunja dobra jeste njezin miris - što je mirisnija, to je zrelija. Također, može ih se prepoznati i po boji koja je kod zrelih dunja zlatno-žuta. Dunja koju mi poznajemo razlikuje se od dunje iz zapadne Azije i tropskih područja, gdje je mekša i sočnija.

Dunje jesu i trebaju biti tvrde, a ako su omekšale, znači da su počele truliti. Sirovo meso dunje je tvrdo i trpko-kiselog okusa. Dunje se koriste najčešće za pripremanje kompota, želea ili marmelade, a veoma su popularne u zemljama Bliskog Istoka gdje ih koriste kao dodatak raznim jelima, npr. dinstanoj janjetini i piletini, zbog svoje posebne arome koju prenose i na ostale namirnice. Od dunja se može praviti i sir, a najčešće ga rade u Italiji, te u drugim mediteranskim zemljama. U Španiji se dunja kuha zajedno sa šećerom kako bi se dobila voćna poslastica, odnosno sir od dunja, koji se zatim hladi i reže na ploške te poslužuje samostalno kao slastica ili uz mekane sireve. U Dubrovniku se ovaj specijalitet zove “Kotunjata”.

Dunju prije pripreme dobro operite, a koru i jezgru sa košticama ogulite jedino ako ćete pripremati kompot ili uz druge namirnice, dok je za recimo marmeladu, najbolja čitava. Kuhane su onda kada im je meso dovoljno mekano da ga se probode nožem, a najbolje je povremeno ih provjeravati tokom kuhanja.

Dunja je veoma dobar izvor vitamina C, međutim ova voćka (vjerovatno jer se ne jede svježa) se izuzetno rijetko pojavljuje u trgovinama.

Gusto zanimljivost: Riječ marmelada potiče od portugalske riječi za dunju - marmelo.

Gusto recepti sa dunjama:

Lijena pita od dunja

Sastojci: Za kore: 200 g margarina, 150 g šećera, 2 žumanceta, 8 kašika mlijeka, 2 kašike sirćeta, 500 g brašna, kesica praška za pecivo; Za fil: 600 g dunja, 300 g šećera, 2 bjelanceta, ½ kašičice cimeta

Priprema: Isječene dunje očistite od sjemenki i izrežite na kocke. Stavite dunje u posudu, pospite šećerom, prelijte vodom da ogreznu i kuhajte da malo omekšaju. Dodajte cimet, promiješajte i ostavite da se ohladi, pa sastavite s pjenasto umućenim bjelancima. Sve sastojke za kore umiješajte u tijesto te ga podijelite na dva nejednaka dela, a manji dio ostavite u frižider. Veći dio tijesta rastanjite i njime obložite okrugli ili četvrtasti podmazani kalup. Po njemu rasporedite pripremljene dunje i odozgo narendajte tijesto iz frižidera. Pecite oko pola sata na 180°C.

Prosječna cijena jela: 5 KM

Piletina sa dunjama

Sastojci: jedno veće pile, oko 2 kg, 4 srednje dunje, oko 700 g, veza zeleni, 2 kašike masti, šećer, so, biber, malo svježeg peršuna; Za zapršku: 2 kašike ulja, 1 kašika brašna, ravna kašičica ljute aleve paprike

Priprema: Pile istranžirajte pa uzmite batake, karabatake, bijelo meso i krilca. Stavite u lonac sa vezom zeleni, nalijte vodom da pokrije meso, pa kuhajte dok meso ne omekša. Za to vrijeme dobro oprane dunje isijecite na kriške, odstranjujući središnji dio sa sjemenom, ali ne guleći koru. U šerpi ugrijte dvije kašike masti, dunje ovlaš umočite u šećer i spuštajte na mast. Dinstajte ih 5-10 minuta tj. dok ne omekšaju. Polovinu dunja izdvadite sa strane, njih ćemo dodati na kraju kuhanja, da bi ostale cijele. Drugu polovinu dunja spojite sa kuhanim mesom, mrkvom i supom od kuhanja (ako je ima mnogo nemojte sipati sve). Napravite zapršku od dvije kašike ulja, jedne kašike brašna i ravne kašičice ljute aleve paprike, pa dodajte jelu. Dodajte i punu kašičicu soli i trećinu kašičice bibera, pa ostavite sve da se krčka još malo bez mnogo miješanja da se dunje što manje raspadnu. Probajte jelo, dodajte soli i bibera po potrebi. Na samom kraju ili prilikom serviranja dodajte ostatak dinstanih kriški dunja i malo svježeg peršuna.

Prosječna cijena jela: 12 KM

Kotunjata (iz broja 38, str. 14-15)

Sastojci: 2 kg očišćenih dunja, 600 g šećera, 1 limun, ulje

Priprema: Dunje operite, ogulite, prerežite napola, očistite od sjemenki, narežite na kockice i kuhajte u vodi dok ne omekšaju. Kuhane dunje propasirajte i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Umiješajte limunov sok, šećer i nastavite kuhati uz neprekidno miješanje još 30-ak minuta. Topli sir od dunja izlijte u odgovarajuće kalupe koje ste prethodno premazali uljem. Dobro ohladite, istresite iz kalupa i narežite. Kotunjatu poslužite uz očišćene polovice oraha.

Prosječna cijena jela: 7 KM

NUTRICIONISTA: Dunja je voće idealno za pekmez, slatko i marmelade. Odlična je u liječenju anemija. Recept za kotunjatu je posebno zanimljiv za djecu i može biti zdrava zamjena za slatkiše.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se