Gremolata: talijanska mirisna mješavina začina

istock_000012560356sma_opt

Miris gremolata začinske mješavine sigurno nećete zaboraviti - potrebno je samo jednom da je probate i ona će vam postati omiljeni dodataka jelu. Kako je kod nas teško pronaći već pripremljenu gremolata mješavinu, ne brinite, i sami je možete vrlo lako i jeftino napraviti. Prednost je i to što ćete dobiti potpuno prirodan i svjež začin za čas posla!

Pripremila: Ivana Ljubičić

Gremolata ili gremolada je veoma jednostavna začinska mješavina, a opet tako opijajuća i posebna. Riječ je o talijanskoj mješavini začina, odnosno sitno izmrvljenom peršunu i bijelom luku pomiješanim sa istruganom koricom limuna. Kako su sve ove biljke veoma ljekovite i dobre za prevenciju protiv prehlade i gripe, pravo je vrijeme da se gremolata nađe među vašim kulinarskim specijalitetima. Mnoga naša domaća jela mogu dodatno zamirisati sa ovom mješavinom začina. Gremolata se koristi za posipanje kotleta sa roštilja, a dobro ide i uz piletinu. Riba sa gremolatom će odlično mirisati kao i teleće šnicle. Ono što nikako ne smijete propustiti jeste koljenica sa ovom začinskom mješavinom. U nastavku vam donosimo recept za pripremu gremolate kao i recepte za ukusna jela sa ovim začinom. Prijatno!

Gusto zanimljivost: Gremolata je tradicionalni dodatak milanskom jelu Ossobuco alla milanese. Neki dodaju i mentu u mješavinu, neki i inćune (posebno u Milanu), a neki i ruzmarin i kadulju, premda se većina drži osnovnih sastojaka, peršuna, limuna i bijelog luka.

Kako napraviti gremolata začinsku mješavinu

Uzmite 1 malu ili pola velike vezice mirišljavog peršuna (sa širokim listovima) i sitno ga izmrvite. Dodajte ribanu koricu 1 limuna i 2-3 češnja bijelog luka, također sitno kosanog.

Gusto zanimljivost: Zgodna britanska kuharica Nigella Lawson gremolatom pošprica kuglice buffalo (bivolje) mozzarelle, a u mješavinu još doda jednu sitno nasjeckanu čili papričicu, 6 sitno narezanih crnih maslina i extra djevičansko maslinovo ulje. Ovu živopisnu kombinaciju opisuje kao „vatrenu i prepunu okusa”, a samu gremolatu u ovoj varijanti naziva „Luda gremolata”.

Gusto recepti sa gremolatom:

Šnicle sa gremolatom

Sastojci: 3 teleće šnicle, 1 paradajz, 1 crni luk, 1 mrkva, 2 dl bijelog vina, biber, začin za povrće, brašno količinski po potrebi, malo slatke crvene paprika, 3 kašičice gremolata začina

Priprema: Napravite smjesu od brašna i paprike. Šnicle uvaljajte u tu smjesu, otresite višak i kratko propržite na ulju sa obje strane. Izvaditi ih iz tave i stavite sa strane. Crni luk isijecite i propržite na masnoći gdje su se pržile šnicle, dodajte mrkvu isječenu na tanke kolutiće i kratko propržite. Vratiti šnicle u tavu i sve dobro promiješajte, paradajz isijecite i dodajte jelu. Dodajte bijelo vino i vode da prekriju meso. Začinite malo biberom i začinom za povrće. Smanjite temperaturu i lagano dinstajte oko 40 minuta, uz povremeno dodavanje vode. Na samom kraju kada je jelo već skoro gotovo pospite gremolata mješavinom i poslužite.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Teleća koljenica

Sastojci: 2 kg teleće koljenice, 1,5 kg krompira, 100 g paradajza (narezanog krupno), 100 g luka (narezanog krupno); Za preliv: ½  šoljice soli, 1 kašičica mljevene crvene slatke paprike, 2 kašičice gremolata začina, 1 kašika senfa, 1,5 dl ulja (pola suncokretovo, pola maslinovo)

Priprema: Koljenicu natrljajte solju, crvenom paprikom, senfom, pospite gremolata začinom  te maslinovim i običnim uljem i ostavite u vatrostalnoj zdjeli u kojoj ćete peći koljenicu. Poklopite je i do sutra ostavite u hladnjaku. Zagrijte pećnicu na 180°C. Rasporedite u kalup koljenicu zajedno s nasječenim lukom i paradajzom te s oguljenim, posoljenim krompirom. Zalijte s uljem i stavite u pećnicu da se peče oko 2 sata. Barem dva puta  je okrenite i zalijte sokom od pečenja. Nemojte je bosti viljuškom da ne izađu sokovi, već je okrećite hvataljkama. Ako ste krompir izrezali na manje komade dodajte ga koljenici tek nakon pola sata pečenja.

Prosječna cijena jela: 7 KM

Riba sa gremolatom

Sastojci:  500 g ribe po izboru, 1 kašika maslinovog ulja, 1 glavica luka, 3 čenja bijelog luka, malo ljute papričice, 400 g paradajza, ½ šoljice bijelog suhog vina, ½ šolje tjestenine (risoni), 1 šolja vode, kašičica gremolata začina

Priprema: U šerpi ugrijte maslinovo ulje, dodajte sjeckani luk i pustite da luk zažuti. Zatim dodajte usitnjen bijeli luk i malo ljute papričice. Propržite malo te dodajte paradajz i vino. Kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Zatim dodajte  tjesteninu i 1 šolju vode. Kuhajte na niskoj temperaturi da bi se tjestenina fino skuhala. Nakon 5 minuta dodajte ribu posutu gremolatom i kuhajte na istoj temperaturi još 10-ak minuta.

Prosječna cijena jela: Ukoliko koristite oslić, cijena jela je oko 8 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se