Vinova loza – stara penjačica plemenita ploda

berba2_opt

Vinova loza je biljka penjačica koja se uzgajala još prije 6.000 godina u Egiptu. Izrastanjem se oblikuje u grm, a visina joj varira između 5 i 15 metara. Listovi su različitih oblika i također različite zelene boje što ovisi o vrsti vinove loze. Plod vinove loze je grozd, čija se veličina zrna i boja ploda razlikuju od vrste do vrste. Plod se može koristiti svjež, sušen te prerađen u voćne sokove ili alkohol.

Pripremile: I. Ljubičić i S. Krajina Jazvić

Tokom svog razvoja loza prolazi kroz nekoliko ciklusa. Prvih 7 do 10 godina raste rodnost loze, zatim traje razdoblje normalne ili stabilizirajuće rodnosti, čija dužina zavisi najviše o podlozi, sorti i načinu održavanja vinograda. I na kraju treće razdoblje obuhvata posljednjih nekoliko godina u kojem se smanjuje rodnost vinove loze. Loza prolazi i kroz godišnji ciklus koji ima sedam faza: plač loze, pupanje, razvoj vegetacije, cvatnja i oplodnja, rast bobica, dozrijevanje grožđa, te priprema za zimski odmor.

Gusto zanimljivost: Naziv japrak vuče korijen od turskog yaprak što znači list. U BiH se japrak najčešće poslužuje uz pire krompir i jogurt, a ovo jelo popularno je i u Turskoj, Libanu, Siriji i Palestini.

Kultura stara 6.000 godina

Uz pšenicu, ječam i masline, vinova loza je jedna od najstarijih uzgajanih biljnih kultura. Najvjerojatnije potiče iz okoline Kaspijskog mora ili južne Evrope. Lozu su uzgajali stari Feničani, a sa otočja između Azije i Grčke, vinova loza je preko Grčke stigla i na jadranske otoke, Siciliju i na Apeninski poluotok. Kada je domaće područje u pitanju, Hercegovina se može pohvaliti tradicijom uzgoja vinove loze od najmanje 2.200 godina. Najpoznatiji proizvod ploda vinove loze svakako je vino. Neke od poznatih sorti vinove loze u BiH su Žilavka i Blatina. U Grčkoj je izuzetno popularna sarma od vinove loze.

Gusto recepti sa vinovom lozom:

Grčka sarma od vinove loze (br. 25, str. 10-11)

Sastojci: svježe lišće vinove loze (količina ovisno koliko sarmi želite), luk, riža, so, biber, šećer, ulje, malo limunovog soka i maslaca

Priprema: Prvo malo prokuhajte svježe lišće vinove loze, a zatim isperite hladnom vodom i ocijedite. Na ugrijanom ulju ispržite prethodno očišćen i isjeckan luk koji ćete sjediniti sa rižom i  zaliti čašom vruće vode. Zatim dodajte malo soli, bibera i šećera. Promiješajte i pokriveno poklopcem kuhajte na laganoj temperaturi oko 10 minuta, a zatim ostavite da se ohladi masa. Dno lonca obložite lišćem. Ostale listove složite tako da je donja strana okrenuta nagore. Na svaki list stavite 1 kašiku nadjeva od riže. Rubove presavijte i smotajte u sarmice. Složite ih u lonac. Prelijte limunovim sokom, rastopljenim maslacem i sa oko 400 ml vruće vode. Na sarmice stavite tanjir i pokriveno lagano kuhajte oko 40 minuta.

Musaka od vinove loze i vrganja (br. 37, str 10-11)

Sastojci: mlado lišće vinove loze,  šumski suhi vrganji (količina po želji), luk, maslinovo ulje, so, biber, đumbir, kurkuma, 1 jaje, kefir

Priprema: Operite pod mlazom vode lišće vinove loze i ostavite ga u cjediljci. Potopite u vruću vodu suhe šumske vrganje. Nasjeckajte crni luk na kolutove ili rezance. U vatrostalnu posudu namazanu nerafinisanim maslinovim uljem slažite red lista vinove loze, red isječenog luka, red gljiva, dok ne završite sa cjelokupnom količinom namirnica. Na kraju, dodajte preko svega još malo kvalitetnog maslinovog ulja, blago posolite, pobiberite, dodajte i malo đumbira i kurkume, poprskajte malo vodom da bi začini skliznuli sa lišća i stavite u pećnicu poklopljeno da se krčka na 180°C 40-ak minuta. Izvadite iz pećnice, otklopite i prelijte umućenim jajetom sa kefirom i vratite u pećnicu otklopljeno da se zapeče 10-ak minuta.

Sarma od lišća vinove loze (br. 37, str 10-11)

Sastojci: 30 listova vinove loze, 2 kašike ulja, 1 mala glavica sitno izrezanog luka, ½ kg mljevenog telećeg  mesa, ½ vezice sitno kosanog peršunovog lišća, 80 g napola kuhane riže, 1 jaje, so i biber; Za umak: 1 kašika ulja, 1 kašika brašna, ½ kašičice crvene paprike, 1 dl bijelog vina, 2 dl kiselog vrhnja ili kiselog mlijeka

Priprema: Lišće vinove loze operite kipućom vodom da omekša, operite ga u hladnoj vodi i dobro ocijedite. U posudi zagrijte ulje i na njemu ispržite luk, dodajte meso i pržite pet minuta. Uklonite s vatre, dodajte peršun, rižu, jaje, so i biber. Sve dobro izmiješajte, na svaki list stavite malo nadjeva i uvijte sarme. Da se ne bi odvile, možete ih učvrstiti čačkalicama. Sarme poredajte u posudu jednu do druge i dodajte toliko vode da bude slabo pokrivena. Poklopite poklopcem ili tanjirom tako da sarmu pritisnete. Kratko prokuhajte. Načinite malu zapršku od ulja i brašna, dodajte crvenu papriku i odmah dolijte malo vode, kratko prokuhajte i prelijte preko sarme. Sarmu nemojte miješati, nego posudu češće protresite, kuhajte oko 45 minuta na srednjoj vatri. Pred kraj dodajte vino i još malo prokuhajte, pa poslužite s kiselim vrhnjem ili kiselim mlijekom.

NUTRICIONISTA: Vinova loza ili japrak odličan je izvor vitamina C i K, te jača desni i zidove kapilara i štiti ih od pucanja, jačajući mikrocirkulaciju. Ako imate problema s venama i oticanjem nogu, jedite japrak! Musaka od vinove loze i vrganja je primjer savršenog recepta jer povezuje samo izvorne višestruko korisne namirnice pripremljene na pravilan način - preporučujem! Sarma od lišća vinove loze se može pripremiti i bez dodavanja mesa, kao „jalan-dolma”, što je posebno lagano i osvježavajuće jelo koje se služi hladno.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se