Praktični trikovi roštiljskih majstora

bbq

Iskoristite lijepe tople dane za još malo druženja uz roštilj, a mi vam donosimo još nekoliko praktičnih savjeta kako bi vam roštiljanje prošlo bez problema.
Piše: Adnan Učambarlić

Ne bacajte vrući pepeo
Ne bacajte pepeo u kantu za otpatke dok je još uvijek vruć. Polijte ga hladnom vodom ili pustite da se sam od sebe ohladi.

šćenje
Roštilj čistite četkom, redovito nakon svakog korištenja. Čist roštilj bolje peče, duže traje i ne mijenja okus hrani koja se na njemu priprema. Rešetku roštilja potrebno je čistiti i zbog zdravstvenih razloga - naime na rešetkama koje se ne čiste mogu se nakupiti bakterije.

Za čišćenje rešetke roštilja možete koristiti i toz kafe. Rešetku jednostavno dobro istrljajte tozom - zrnasta struktura toza pomoći će da se lakše uklone ostaci hrane i masnoća.

Aluminijska folija
Prije upotrebe roštilja, ispod uglja položite aluminijsku foliju. Nakon upotrebe, kada se pepeo ohladi, moći ćete ga jednostavnije ukloniti i baciti.

Koristite hvataljke
Meso na roštilju ne okrećite viljuškom, već koristite hvataljke. Ako meso ubodete viljuškom sok će iscuriti u žar, a meso će postati suho i tvrdo.

Ugasite vatru
Kada je sve gotovo ne zaboravite ugasiti vatru i očistiti roštilj. Najbolje je pustiti da se žar sam ugasi. Kada je potpuno ugašen pokupi se sa ložišta i baca u smeće.

Ostavite rešetku da prenoći
Nakon korištenja, rešetku roštilja ostavite da “prenoći” na otvorenom. Tako ćete lakše očistiti ostatke hrane.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se