Pileća jela na brzaka

215138-obj_roastchicken

Bijelo meso je vrlo zahvalna namirnica: pristupačno je, ukusno i brzo se priprema, a zbog odličnog kombiniranja sa drugim namirnicama i novim receptima gotovo svaki obrok može biti drugačije iskustvo.

Pripremila: Dragana Nižić

Punjena pileća prsa

Sastojci: 600 g pilećih fileta, 500 g špinata, 100 g tvrdog sira, 1 luk, 20 g maslaca, so, biber, začin od povrća, 2 jaja za paniranje, prezla

Priprema: Špinat operite, narežite, blanširajte i ocijedite. Na otopljenom maslacu popecite nasjeckani luk, dodajte špinat i pirjajte oko 10 minuta. Špinat ohladite i zatim u njega dodajte naribani sir i biber. Pileće filete narežite na tanje odreske, potucite ih pa pospite začinom od povrća s obje strane. Posolite. Pripremljeni špinat rasporedite na odreske i zamotajte ih u obliku roladica. Roladice umočite u razmućena jaja, a zatim uvaljajte u prezlu. Pržite ih na ulju sa svake strane oko 5 minuta. Poslužite odmah uz prolog po izboru.

Prosječna cijena: 9 KM

Piletina s gljivama

Sastojci: 400 g pilećih fileta, 200 g šampinjona, 1 kašika gustina, 1 češanj bijelog luka, 50 ml ulja, 1 čajna kašika sjeckanog đumbira, 1 čajna kašika začina od povrća, so, maslinovo ulje za prženje, sezamovo ulje

Priprema: Meso narežite na tanke rezance i izmiješajte ga s gustinom. Očišćene šampinjone narežite na tanke listiće, a dio gljiva samo narežite na četvrtine. Na vrućem ulju popecite meso i izvadite ga. Na istu masnoću dodajte šampinjone, pa i njih popecite. Meso vratite u posudu sa šampinjonima, dodajte nasjeckani bijeli luk, đumbir, začin od povrća i so pa sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte nekoliko kapi sezamovog ulja i odmah poslužite.

Prosječna cijena: 8 KM

Štapići od piletine i sezama

Sastojci: 500 g pilećih fileta, 3 jaja, brašna po potrebi, so, začin od povrća, 100 g prezle, 100 g ribanog parmezana, 1 čajna kašika mljevene crvene paprike, 100 g sezama

Priprema: Pileće filete narežite na duguljaste štapiće. Začinite ih, uvaljajte u brašno, razmućena jaja i u mješavinu prezle, crvene paprike, parmezana i sezama. Pržite u dobro zagrijanom dubokom ulju dok ne porumene. Vadite ih na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće i poslužite odmah uz umak po izboru.

Prosječna cijena: 7 KM

Piletina s rižom

Sastojci: 800 g piletine (batak, zabatak, prsa), 1 luk, 250 g paradajza, 300 g paprike, 200 g pirea od paradajza, 3-4 kašike ulja, so, začin od povrća, sjeckani peršun za posipanje, 500 ml vode, 1 povrtna kocka, 350 g riže, nekoliko listića bosiljka, svježi peršun

Priprema: Na zagrijanom ulju popecite pileće meso, začinite, podlijte s malo vode i pirjajte oko 15 minuta. Meso izvadite iz posude i stavite na toplo mjesto. Na istoj masnoći popecite nasjeckani luk i kratko ga popirjajte. Dodajte paradajze narezane na kockice, a zatim i papriku narezanu na veće kocke i zajedno pirjajte oko 10 minuta. U drugoj posudi zakipite vodu, dodajte kocku i kuhajte 1-2 minute. U dublji lim ili tepsiju rasporedite rižu, po riži rasporedite pripremljenu piletinu i pirjano povrće  pa zalijte temeljcem, te pireom od paradajza kojeg ste pripremili tako da ste u blenderu izmiksali oguljeni paradajz zajedno sa bosiljkom i peršunom. Ovako pripremljenu rižu pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta. Jelo pospite nasjeckanim peršunom i poslužite toplo.

Prosječna cijena: 10 KM

Salata od piletine

Sastojci: 400 g pilećeg filea, 1 kašika začina od povrća, so, 2 mlada luka, 1 ljubičasti luk, 2 manja krastavca, 50 g crnih maslina, 150 g mini paradajza, nekoliko listova zelene salate, 100 rukole, balzamični ocat, maslinovo ulje

Priprema: Meso narežite na kocke i začinite pa ostavite stajati na hladnom mjestu oko 30 minuta. Dok se meso marinira, očistite i operite rukolu, zelenu salatu i mladi luk. Ostalo povrće očistite, operite i narežite. Opranoj rukoli dodajte narezani mladi luk, sjeckani ljubičasti luk, narezane krastavce, paradajze, masline i natrgane listove zelene salate. U zdjelici promiješajte maslinovo ulje i balzamični ocat pa prelijte preko salate. Posolite i promiješajte. Marinirano meso popecite na teflon tavi uz miješanje do zlatnožute boje. Salatu stavite na tanjire, dodajte pečeno meso i odmah poslužite.

Prosječna cijena: 7 KM

Pileći ražnjići

Sastojci: 500 g pilećeg filea, začin od povrća, 2 zelene paprike, 1 ljubičasti luk; Za marinadu: 5 kašika ulja, 1 čajna kašika kima, 1 čajna kašika korijandra u prahu, prstohvat cimeta u prahu, prstohvat kurkume, 1 čajna kašika šećera, 30 g mljevenog kikirikija, 1 čajna kašika, naribane korice limuna, 30 g ljutike, 1 kašika soka do limete

Priprema: Pileći file narežite na kocke, pospite začinom od povrća i dobro izmiješajte. Kim i korijandar malo poškropite vodom, nasjeckajte i stavite u zdjelicu. Dodajte cimet, kurkumu, šećer, kikiriki, limunovu koricu, sok od limete, ljutiku narezanu na listiće i ulje, pa sve dobro izmiješajte. Mješavinom prelijte piletinu i marinirajte je oko sat vremena. Očistite i operite paprike i luk. Narežite na komade. Marinirane kockice piletine naizmjenično sa komadima paprika i ljubičastog luka nanižite na štapiće za roštilj. Pecite ih na dobro zagrijanom i uljem premazanom roštilju dok ne dobiju lijepu smeđu boju. Odmah poslužite.

Prosječna cijena: 8 KM

Pileće okruglice

Sastojci: 500 g mljevenog pilećeg mesa, 2 mlada luka, 2 češnja bijelog luka, biber, so, začin od povrća, 2 kašike sjeckanog peršuna, 1 čajna kašika brašna, 50 ml mineralne vode, prezla, 2 jaja za paniranje, brašno za paniranje

Priprema: Pileće mljeveno meso stavite u odgovarajuću zdjelu, dodajte protisnuti bijeli luk, biber, so, sitno narezan mladi luk, 1 kašiku brašna, peršun, začin od povrća i mineralnu vodu. Sve dobro izmiješajte i ostavite na hladnome mjestu oko 30 minuta. Od pripremljenog mesa oblikujte loptice, uvaljajte ih u brašno, umočite u razmućena jaja, a zatim uvaljajte u prezlu. Pecite ih na laganoj vatri po 6 minuta sa svake strane. Vadite na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće i poslužite odmah uz zelenu salatu po izboru.

Prosječna cijena: 6 KM

Bataci sa senfom

Sastojci: 1 kg pilećih bataka, 2 kašike limunovog soka, 1 čajna kašika ribane korice limuna, prstohvat naribanog đumbira, 1 kašika sjeckanog ruzmarina, 4 češnja bijelog luka, so, biber, 1 kašika senfa; Za umak: 5 kašika maslinovog ulja, 200 ml vode, 2 čajne kašike gustina, 100 ml bijelog vina, biber, začin od povrća

Priprema: Batake operite pa im ogulite kožicu i stavite ih u posudu. Posolite ih i pobiberite. Zajedno pomiješajte koricu i sok limuna, đumbir, protisnuti bijeli luk, ruzmarin i senf, pa sve izmiješajte s piletinom. Piletinu ostavite da odstoji u hladnjaku najmanje pola sata. U tavu stavite maslinovo ulje, zagrijte ga, dodajte mariniranu piletinu i popecite na laganoj vatri dok ne porumeni. U posudu u kojoj ste marinirali piletinu ulijte vodu u kojoj ste prethodno dobro razmutili gustin, dolijte vino i dodajte začine. Promiješajte i prelijte preko popečene piletine. Pustite da umak provrije na jačoj vatri pa je onda smanjite na minimum, poklopite i ostavite sve da se lagano pirja 20 minuta. Piletinu prelijte s umakom od vina i poslužite uz pire krompir ili rižu i zelenu salatu.

Prosječna cijena: 7 KM

Piletina s medom

Sastojci: 1,5 kg pilećih krilaca, 250 ml vode, 250 g soja umaka, 100 g meda, 100 g smeđeg šećera, 50 ml jabučnog octa, 50 ml ulja, 1 kašika protisnutog bijelog luka, prstohvat đumbira u prahu, so, biber

Priprema: U posudi pomiješajte vodu, soja umak, med, šećer, ocat, ulje, bijeli luk i đumbir. Posolite i pobiberite. Dodajte krilca, promiješajte, poklopite posudu i ostavite da se krilca mariniraju u hladnjaku oko sat vremena. Lim za pečenje premažite s malo ulja i posložite krilca okrenuta kožicom na dno lima. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta. Marinadu prebacite u posudu za kuhanje, stavite na vatru i pustite da zakuha. Uz miješanje kuhajte dok marinada ne postane gusta. Zatim sklonite foliju, preokrenite krilca i premažite ih marinadom. Pecite još 45 minuta s tim da na svakih 15 minuta pečenja meso premažete marinadom. Kada se površina krilaca karamelizirala te postala ljepljiva poslužite ih uz povrće ili salatu po izboru.

Prosječna cijena: 10 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se