Maline

index

Vrijeme je za slast malina koju je moguće osjetiti samo u njihovoj sezoni koja počinje upravo sada! Ova šumska biljka je osim po okusu i ljekovitosti poznata i po mnogobrojnim pričama i  legendama.

Pripremila: Ivana Ljubičić

Malina je biljka niskog rasta iz porodice ruža koja rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini i živi u prosjeku 8-14 godina. Danas je poznato oko 195 vrsta malina među kojima su najpoznatije evropska, crvena, crna i ljubičasta malina. Iako je riječ prvenstveno o šumskoj biljci, kod nas se često uzgaja u vrtovima gdje se udomaćila poput jabuke i kruške. Trenutno najveći proizvođač malina je Rusija.

Bez vode, molim!

Maline nije poželjno prati ispod tekuće vode jer se tako može oštetiti njihova nježna struktura i umanjiti okus. Dovoljno je ručno maknuti komadiće lišća ili stabljike. Svježe maline imaju izuzetno osvježavajuću aromu, pa ih je najbolje koristiti što svježije sa malo šećera ili šlaga. Osim toga možete u jogurt s aromom vanilije umiješati maline i šećer, pa zamrznuti te poslužiti kao ledeno osvježenje. U ovom toplom mjesecu takva poslastica će mnoge obradovati! Ukoliko želite da pripremite sladoled od malina nudimo vam i za njega dobar recept. Također, ova voćka je lijepa osnova za  pravljenje izuzetno aromatičnih i ukusnih kolača.

Kada je zdravlje u pitanju, od plodova malina se pripremaju malinov sirup i ocat koji jačaju srce, te štite od visoke tjelesne temperature i infektivnih bolesti.

Zeus i malina

Latinski naziv maline je Rubus idaeus. Ime idaeus potiče od imena planine Ida na Kreti. Postoji grčki mit prema kojem je Zeusu malina spasila život! Kada je bio dijete, njegova majka ga je sakrila iza grmlja maline jer ga je tadašnji vrhovni bog Kron, njegov otac, htio ubiti. U Srednjem vijeku malina se počinje koristiti u medicinske svrhe te kao boja, a samo bogati ljudi su je mogli upotrebljavati. Osamnaesti vijek je vrijeme kada se proširio uzgoj malina, jer više nisu samo bogati imali privilegiju da kupe sadnice.

Gusto recepti sa malinama:

Brzi kolač sa malinama

Sastojci: 400 g brašna, 400 g griza, 400 g šećera, 150 g margarina, 1 kg kiselih jabuka, 1 kg malina

Priprema: Dobro podmažite pleh margarinom. Pripremite tijesto od šećera, griza, vode, brašna i podijeliti na tri djela. Prvi dio rasporedite ravnomjerno u podmazan pleh. Preko toga stavite jabuke prethodno oljuštene, izrendane i ocijeđene od soka. Zatim stavite opet tijesto, onda preko njega rasporedite maline i na kraju završite sa slojem tijesta. Preko svega toga izrendajte i rasporedite ravnomjerno margarin. Pecite u zagrijanoj rerni na 220°C. Naknadno možete ukrasiti sa malinama.

Prosječna cijena: 8 KM

Sladoled od malina

Sastojci: 400 g svježih malina, 3 kašike šećera u prahu, 1 kašika soka od limuna, 250 ml slatke pavlake, 2 kesice vanilin šećera

Priprema: Maline operite, a zatim 350 g izmiksajte u blenderu. U dobijenu kašu dodajte šećer i sok od limuna. Umutite mikserom slatku pavlaku, dodajte vanilin šećer, kašu od malina i miješajte dok se ne dobije glatka masa. Dobro ohladite u zamrzivaču, a prije služenja ukrasite preostalim malinama.

Prosječna cijena: 5 KM

Sok od malina

Sastojci: 1,5 kg malina 1 kg šećera, kesica limuntusa

Priprema: Sve sastojke stavite u šerpu, poklopite i ostavite nekoliko sati. Nakon toga sok kuhajte do ključanja, a zatim sklonite sa šporeta. Kada se ohladi, sok pasirajte i procijedite kroz gazu, a zatim sipajte u čistu šerpu te ponovo kuhajte do ključanja. Vruć sok sipajte u zagrijane staklene flaše koje ćete dobro zatvoriti. Umotajte ih u ćebe i ostavite da se ohlade prirodnim putem.

Prosječna cijena: 10 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se